Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mittmedias vd sparkades – fick fallskärm på 12 milj

Mittmedias tidigare vd Thomas Peterssohn.
Foto: EVELINA CARBORN EXP / EVELINA CARBORN EXP
Thomas Peterssohn under en paneldiskussion med kulturminister Alice Bah Kuhnke.
Foto: EMMALISA PAULY
Några av Mittmedias titlar.

Mittmedias tidigare vd Thomas Peterssohn, 48, fick 12,1 miljoner kronor i avgångsvederlag när han sades upp i juli 2016, skriver tidningen Journalisten

– Det sticker i ögonen, säger journalistklubbens ordförande Tomas Backlund.

Kostnaden för uppsägningen av Mittmedias vd Thomas Peterssohn under räkenskapsåret 2016 blev totalt 12,1 miljoner kronor, vilket inkluderar uppsägningslön, avgångsvederlag samt pensionskostnader, skriver Journalisten.

Det hela framgår av Mittmedias senaste årsredovisning som nu blivit offentlig.

I Mittmedia ingår dessa dagstidningar

Jämtland-Härjedalen:  Östersunds-Posten, Länstidningen Östersund, Tidningen Härjedalen.

Västernorrlands län: Sundsvalls Tidning, Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda

Gävleborgs län: Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns-Kuriren, Ljusnan, Ljusdals-Posten

Dalarna: Falu-Kuriren, Borlänge Tidning, Mora Tidning, Nya Ludvika Tidning, Södra Dalarnes Tidning, Avesta Tidning

Västmanlands län: VLT (Vestmanlands läns tidning), Sala Allehanda, Fagersta-Posten, Bärgslagsbladet, Arboga Tidning

Örebro län: NA (Nerikes Allehanda)

Stockholms län: Norrtelje Tidning, Nynäshamns Posten, LT (Länstidningen Södertälje)

Källa: Mittmedia

”Sticker förstås i ögonen!”

Under 2016 betalade Mittmedia totalt 59 miljoner kronor i avgångsvederlag till cirka 100 medarbetare som sagts upp. Thomas Peterssohns avgångsvederlag utgjorde alltså mer än 20 procent av de totala kostnaderna för avgångsvederlag i hela Mittmediakoncernen under året, konstaterar tidningen. 

– Det är smått fascinerande att man ansett sig kunna göra den här typen av avtal. Det är extra beklämmande i det ekonomiska läge vi befinner oss. Du får rätt många journalister för den typen av pengar. Det här sticker förstås i ögonen, både mot bakgrund av alla som fått sluta – och varje löneförhandling som varit, säger journalistklubbens ordförande Tomas Backlund till Journalisten. 

450 anställda har fått lämna

Mittmedia äger tidningar som Gefle Dagblad, Dala-Demokraten, Falu Kuriren, Sundsvalls Tidning, DLT och ÖP. Koncernen har de senaste åren minskat antalet anställda med 450 personer. Just nu pågår förhandlingar om neddragning av 27 journalisttjänster i bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens, i syfte att dra ner på kostnaderna, skriver Journalisten. 

Mittmedias sparkade vd Thomas Peterssohn fick en fallskärm på 12 miljoner när han tvingades bort.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Thomas Peterssohn själv säger till Expressen att det hela är ett "sedvanligt avtal" som ingicks 2011 med dåvarande styrelseordförande. 

Tycker du själv att det är rimligt med en fallskärm av den storleken med tanke på att så många har fått gå från Mittmedia?

– De villkor som fanns i mitt anställningsavtal såg ut ungefär som det gjorde för många andra tidningschefer vid den tidpunkten. Det är inte min sak att bedöma rimligheten, utan det är en fråga för ägarna och styrelsen som har erbjudit mig avtal. Men det är inget ovanligt avtal, säger Tomas Peterssohn. 

Förstår du att det kan sticka i medarbetares ögon med tanke på vad Mittmedia-koncernen går igenom?

– Det är ett problem för hela tidningsbranschen att intäkterna faller och att man måste sänka kostnaderna. De flesta tidningskoncerner tvingas sänka bemanningen, så självklart är det en jobbig sak. 

Men kan du förstå att avtalet upprör?

– Chefslöner är alltid ett känsligt ämne och jag har full förståelse för det. 

”En väldigt hög summa”

Bengt Ottosson, ordförande i Mittmedias styrelse, poängterar att han tillträdde som ordförande för drygt ett år sedan. Han kan därför inte kommentera Thomas Peterssohns avtal.

– Utbetalningen gjordes 2016 och är inget som påverkar situationen i dag. Däremot kan man ha synpunkter på att det är en väldigt hög summa. Vi har kommunicerat informationen som finns kring frågan internt, säger han.

Efterträdaren och nuvarande vd Per Bowallius har ”ett mer normalt avtal” enligt Ottosson:

– Per har ett avtal som innebär att han har tolv månaders uppsägningstid och inget avgångsvederlag om han blir uppsagd, och sex månader om han säger upp sig själv. Det är ett mer normalt avtal kan man säga.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!