Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oppositionen hotar riva upp MP:s och C:s hjärtereformer

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna lovar fem extra miljarder till välfärden.
Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson, Karolina Skog (MP), och Mats Persson (L) presenterar nya satsningar.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karolina Skog (MP), Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson och Mats Persson (L).Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor (KD).Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Regeringen och statsminister Stefan Löfven kan vara på väg mot sitt hittills största nederlag i riksdagen. 

Trots finansminister Magdalena Anderssons löfte om fem miljarder till välfärden kräver oppositionen mer och V, M och KD är nu redo att köra över regeringen. 

– Vi vill fatta beslut omedelbart och ge pengarna till välfärden här och nu, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Även flera av januaripartiernas profilreformer hotas, när oppositionen nu diskuterar möjligheten att riva upp Centerns så kallade ingångsavdrag och Miljöpartiets friår för att finansiera satsningen.

Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna fortsätter att utmana regeringen tillsammans, med utlovat stöd av Sverigedemokraterna. Och den här gången handlar det om själva kärnan i regeringens politik som oppositionen riktar in sig på: Budgeten och den ekonomiska politiken. 

För att möta hotet kallade januaripartierna S, MP, C och L på måndagen till en gemensam pressträff för att presentera nya satsningar på välfärden. Det efter att M, V och KD i förra veckan meddelade att de planerade att driva fram en extra ändringsbudget i riksdagen med stora anslagshöjningar till landets kommuner – en unik politisk åtgärd. 

Beskedet från finansminister Magdalena Andersson på måndagen var att regeringen och dess stödpartier nu är överens om att skjuta till fem nya så kallade välfärdsmiljarder, pengar som kommer att anslås i vårändringsbudgeten i april. 

– Vi tycker det är viktigt att kommuner och regioner får ett tidigt men också långsiktigt besked om ökade anslag, säger finansminister Magdalena Andersson (S), som även utlovade 700 miljoner kronor till rättsväsendet.

Ebba Busch: ”Kommer inte räcka”

Men beskedet fick inte oppositionen att dra tillbaka sitt hot. Enligt KD-ledaren Ebba Busch, som krävt 6,7 miljarder till kommunerna, är regeringens löfte helt otillräckligt. 

– Det är bra att januaripartierna nu tycks vakna, men det är otroligt yrvaket och jag kan konstatera att det inte kommer att räcka, säger hon till Expressen. 

M-ledaren Ulf Kristersson är inne på samma linje, trots att Moderaterna bara krävde tre nya miljarder till kommunerna.  Enligt Kristersson är regeringens nya besked ett direkt underkännande av regeringens budget som började gälla så sent som vid årsskiftet.

– Nu har vi fått regeringen att tänka om efter 20 dagar in på det nya budgetåret. Det är bra, men det förändrar inte vår grundläggande hållnig. Om vi omedelbart kan tillskjuta resurser till välfärden så gör vi det, säger han.

Även Vänsterpartiet, som krävt tio miljarder till kommunerna, avfärdar regeringens löfte om fem miljarder som otillräckligt och för sent. Och redan på tisdagen återupptas förhandlingarna mellan V, M och KD för att enas om en extra ändringsbudget.

– Vi har sett det som Vänsterpartiets ansvar att använda alla de verktyg som står till vårt förfogande för att förhindra de nedskärningar och de uppsägningar som nu planeras ute i kommunerna, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. 

TV: Ulla Andersson (V): Vänsterpartiet avser att gå vidare

Fem extra miljarder till välfärden – vänsterpartiet kräver mer.

Det återstår för M, KD och V att enas om finansieringen. Men alla tre partierna bedömer att det kommer vara möjligt. Och det är genom att dra tillbaka flera av januaripartiernas reformer som oppositionen tänker sig betala välfärdspengarna. 

Centerns hjärtereform hotas

Centerns hjärtereform om ett ingångsavdrag, som är den skattsubvention för att anställa unga och nyanlända som ska införas 1 juli i år, är en av de reformer som både M och V sagt sig vilja riva upp. Det skulle i så fall vara ytterligare ett tungt bakslag för Centern som redan fått se sin reformering av Arbetsförmedlingen att försenas och göras om – också det efter att V gjorde gemensam sak med M, KD och SD. 

Även Miljöpartiets så kallade friår riskerar att rivas upp av oppositionen. Att M och KD ogillat reformen är ingen hemlighet, men även Vänsterpartiet gör nu klart att man är redo att riva upp den.

– I en tid av kris i välfärden sätter vi den först, sa Jonas Sjöstedt på en presskonferens förra veckan, när han fick frågan om partiets inställning till friåret.

Eftersom även Sverigedemokraterna sagt sig villiga att stödja initiativet finns goda chanser för oppositionen, som har majoritet i riksdagen, att köra över regeringen. Men det bygger sannolikt på att SD inte ställer krav på att få sitta med vid förhandlingsbordet, eftersom det är något Vänstern sagt bestämt nej till. 

Skulle regeringen och dess stödpartier bli överkörda om välfärdspengarna, och samtidigt få se flera sina reformer fällas av riksdagen, är det utan tvekan det hittills största bakslaget för januaripartierna under mandatperioden. 

SE MER: Statsvetaren: Vänsterpartiet har fått blodvittring

Regeringen, C och L utlovar fem miljarder till välfärden men Vänsterpartiet är inte nöjda
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!