Mitt i klimatkrisen: Lika dyrt med tåg som flyg

2017 var det tredje varmaste året i modern tid
Inför midsommar kostar det mellan 800 och 1200 kronor att ta tåget mellan Stockholm och Malmö.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Naturskyddsföreningens klimatchef David Kihlberg menar att flyget är för billigt.
Foto: © Bildbyrån

Att resa från Stockholm till Malmö med tåg dagen innan midsommar kostar mellan 800 och 1200 kronor, ungefär lika mycket som en flygbiljett kostar, och vissa biljetter är redan slutsålda. 

Något som får Naturskyddsföreningen att reagera. 

– Helt orimligt, säger David Kihlberg, klimatchef på Naturskyddsföreningen. 

Allt fler måste byta flyg mot tåg för att gynna klimatet, och SJ:s mål är att så många som möjligt ska välja att resa med tåg. Men priset gör det emellanåt svårt att välja tåg framför flyg. 

Inför midsommar kostar det mellan 800 och 1200 kronor att ta tåget mellan Stockholm och Malmö. En flygbiljett ligger på ungefär detsamma, men tågresan på 4,5 timme är betydligt längre än flygtiden på en timme och fem minuter. 

Något som är ohållbart enligt David Kihlberg.

– Det är naturligtvis helt orimligt, säger han. 

Enligt honom är det en orättvis konkurrenssituation som är en stor del av problemet. 

– Det handlar om att flyget är så kraftigt subventionerat. Den som flyger betalar inte för hela sin biljett, det gör samhället. Den stora subventionen är att flyget inte betalar för sina utsläpp, för sin klimatpåverkan, säger han. 

Även om det enligt David Kihlberg i första hand handlar om att flyget är för billigt ser han att billigare tågbiljetter kan förändra mycket. 

– Det skulle definitivt inte vara fel om det blev billigare att ta tåget. Man kan fundera på om avkastningskravet på SJ skulle kunna vara lägre. 

– Sen är det viktigt att göra tåget attraktivt, att det finns bra tillgång på tåg, att det blir lätt att resa även på längre sträckor, och mycket lättare att boka internationella resor. I dag är det otroligt enkelt att boka flyg internationellt, men jättesvårt att boka tåg, säger han. 

Ska se över priserna

Men SJ menar i sin tur att det är betydligt billigare att åka tåg än att flyga och att tågpriset dessutom sjunkit. 

– KTH har gjort en studie och kommit fram till att tåget är rejält mycket billigare än flyget. Men både flyg och tåg har en rörlig prissättning så det är klart att det finns dagar då tåget kostar lika mycket som flyget, säger Jan Kyrk, affärsområdeschef på SJ.

– Men vi kommer jobba med vår prissättning och ambitionen är att ha allt lägre priser. 

Han poängterar att efterfrågan på tåg är väldigt stor och att den ökar. Det leder till att en del tåg blir fullbokade. 

Kan ni inte ha fler vagnar på tågen? 

– Det kan man, och det gör vi naturligtvis. Men det har aldrig rest fler människor med tåg i Sverige än vad det gör i dag. 2003 reste 22 miljoner resenärer, 2018 reste 32 miljoner med tåg, säger Jan Kyrk.

– I Mälardalen köps det just nu in tvåvåningståg, som kan ta fler resenärer, de börjar levereras redan i år. Vi bygger om våra X2000-tåg så att de kommer ha fler stolar. Vi investerar i fler snabbtåg och fler reguljärtåg. Vi måste verkligen förberedda oss för att ta emot många fler resenärer. 

David Kihlberg framhåller hur stor skillnad det kan bli om fler väljer tåget framför flyget. 

– Det har jättestor betydelse. Tittar vi på svenskarnas flygresor står det för lika stort utsläpp som hela biltrafiken. Flygresorna står för ungefär en tiondel av våra utsläpp, byter man det till tågresor minskar utsläppen ner till nästan ingenting, säger han. 

Se hu vädret blir de närmaste dagarna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.