Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkte bedragaren faller ihop – vid rätten

Precis när rättegången är klar och 53-åringen är på väg ut i det fria grips han av två civilpoliser – för ett nytt brott. Foto: Linette Israelsson
Stockholms tingsrätt. Foto: JOHAN JEPPSSON

Här faller den misstänkte bedragaren ihop utanför rättssalen.

Precis när rättegången är klar och 53-åringen är på väg ut i det fria grips han av två civilpoliser – för ett nytt brott.

– Han togs direkt till läkare, säger mannens försvarare Michael Melz.

Pläderingen är klar och dörren till sal 2 i Stockholms tingsrätt har precis stängts. Där inne har rättegången pågått i sex dagar, en 53-årig man har stått åtalad misstänkt för att svindlat till sig miljoner kronor.

En av de drabbade är den välkände finansmannen Sven Hagströmer.

Nu är 53-åringen på väg ut i det fria igen – tror han. Åklagaren har inte begärt honom häktad.

 

LÄS MER: Finanskändisen mötte sin bedragare i rätten

 

Chockad när han anhålls

Utanför rättssalen stannar han upp.

– Alla är förlorare i det här. Så mycket mer har jag inte att säga, säger han när Expressen börjar intervjua honom.

Längre än så kommer han inte – innan dramatiken bryter ut. Två civilklädda poliser kliver fram.

– Hej, vi är från polisen. Du ska få följa med oss, du är anhållen i din frånvaro, säger en av dem.

– Anhållen i min frånvaro? frågar den chockade 53-åringen.

– Ja, av åklagaren.

Polisen berättar att det rör sig om ett nytt brott, och att mannen ska föras till Kronobergshäktet för att sedan förhöras.

När poliserna vänder sig mot advokaten för att fråga om han kan följa med till häktet faller den 53-årige mannen handlöst till marken. Han ramlar raklång i golvet och blir liggande – mitt framför Expressens reporter.

Sven Hagströmer en av de drabbade

Mannen har suttit i rätten åtalad för att ha lurat ett flertal personer att låna ut pengar både till honom själv och till hans tidigare företag, för att satsa på ett projekt i Shanghais hamnstad Haimen i Kina. Enligt åklagaren har 53-åringen förfalskat flera dokument för att få folk att gå in med pengar – som de sedan inte fått tillbaka.

Det handlar om över 16 miljoner kronor.

Expressen har tidigare berättat om hur den erfarne finansmannen Sven Hagströmer – som kom i kontakt med den misstänkte på föräldramöten för flera år sedan – via sitt investmentbolag Biovestor gick in med 2,5 miljoner kronor.

 

LÄS MER: Den lurade affärsmannen: ”Skäms över min naivitet”

 

Pengar han sedan inte sett skymten av.

– Han gav sig ut för att vara entreprenör, jag är entreprenör. Och då slog hjärtat några extra slag, jag ville hjälpa honom att komma i gång, har Sven Hagströmer sagt till Expressen.

Åklagaren förtegen om nya brottet

Rättegången som avslutades i dag, måndag, rör grovt bedrägeri mot fyra personer samt försvårande av skattekontroll, grovt brott. Den misstänkte har hela tiden nekat till bedrägeri men erkänner försvårande av skattekontroll.

Det mannen nu sitter anhållen för är ett nytt brott. Åklagaren vill dock inte gå in på vad det handlar om eller när brottet ska ha begåtts.

– Jag kan inte berätta mer om det i nuläget, säger åklagare Stig Åström på Ekobrottsmyndigheten.

Inte heller advokaten vill ge några kommentarer. När polisen grep in utanför rättssalen togs både han och den misstänkte med förvåning.

Advokaten säger att han ännu inte vet vad det handlar om.

Föll ihop – fick uppsöka sjukvård

– Jag har inga kommentarer innan jag har orienterat mig i ärendet, säger Michael Melz på advokatfirman Rutgersson Arvenberg.

Det blev dramatiskt utanför rättssalen, hur mår din klient?

– Det har jag ingen aning om. Han åkte direkt till läkare och jag har inte haft någon kontakt med honom. Det var uppenbart att han behövde läkare.

Har han haft liknande problem tidigare?

– Inte vad jag känner till.

53-åringen föll till golvet minst två gånger. Han var dock vid medvetande och kunde gå själv när han fördes ut från tingsrätten.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!