Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkta insiderbrott inom Cloettakoncernen

Flera nyckelpersoner inom godstillverkaren Cloetta har anhållits misstänkta för insiderbrott.
Lottie Knutsson, styrelseledamot i Cloetta, berättar att hon informerats om Ekobrottsmyndighetens aktion mot flera anställda på företaget. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Lilian Fossum Biner är styrelseordförande i Cloetta.

Flera nyckelpersoner inom godisjätten Cloettakoncernen, med storsäljare som Plopp, Ahlgrens bilar och Kexchoklad, sitter anhållna.

Orsaken är misstänkta insiderbrott, skriver Dagens industri.

– Jag har blivit informerad, säger styrelseledamoten Lottie Knutson.

Det är Ekobrottsmyndigheten som tidigt på tisdagen slog till mot flera nyckelpersoner inom godistillverkaren Cloetta.

Utöver frihetsberövandena genomfördes flera  razzior och bland annat datorer, mobiltelefoner och dokument togs i beslag. Razziorna har ett samband till de gripna personerna. 

Bakgrunden till aktionen är att flera nyckelpersoner inom godstillverkaren sålde aktier en kort tid innan bolaget gick ut med en så kallad vinstvarning den 14 september.  Klockan 13.15 den dagen skickade bolaget ut ett meddelande om att resultatet för det tredje kvartalet skulle blir 40 – 50 miljoner lägre jämfört med förgående år. 

Direkt efter vinstvarningen den 14 september föll aktien med flera procent. När meddelandet  kom kostade en aktie 30,80 kronor, men dök direkt och betalades till 27,60 när börsen stängde.

Cloettas styrelse informerades under tisdagen om Ekobrottsmyndighetens aktion. Expressen har sökt ordförande Lilian Fossum Biner för en kommentar.

Styrelseledamoten Lottie Knutson:

– Jag har blivit informerad. Men jag får hänvisa alla frågor till ordföranden.

Kopplat till Cloettas  vinstvarning

Enligt pressmeddelandet från Ekobrottsmyndigheten, EBM, gäller brottsmisstankarna insiderbrott. Det ska vara kopplat till aktieförsäljningar som flera personer, i ledande ställning inom koncernen, gjorde innan nyheten om vinstvarning offentliggjordes den 14 september 2017.

– Dessvärre kan vi i det här skedet inte lämna några fler detaljer om ärendet eftersom förundersökningen omfattas av sekretess av hänsyn till såväl inblandande personer som själva brottsutredningen, säger Jonas Myrdal, extra åklagare på finansmarknadskammaren vid EBM.

Myrdal, som rekryterats till EBM för att arbeta med marknadsövervakning, har inte gått att nå för en närmare kommentar om aktionen mot nyckelpersonerna inom Cloetta.

LÄS MER: Cloetta vinstvarnar – försäljningen går ner

Cloetta uppger i sitt pressmeddelande att bolaget fått information om att det inletts en förundersökning mot ett antal personer och att det förekommit frihetsberövanden.

"Cloetta kommer att samarbeta fullt ut med Ekobrottsmyndigheten i förundersökningen. Cloetta har tidigare, på eget initiativ, genom Advokatfirman Cederquist genomfört en utredning av aktieförsäljningarna", skriver Cloetta.

Företagets vd Henri de Sauvagne säger sig inte veta vilka av hans underchefer som gripits.

– Jag vet inte så mycket mer än vad som står i vårt pressmeddelande och Ekobrottsmyndighetens pressmeddelande, säger han till Dagens industri.

Senast nu på fredag klockan 12 måste åklagaren Jonas Myrdal ta ställning till om de nu anhålla personerna ska begäras häktade eller släppas på fri fot. 

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!