Flera nyckelpersoner inom godstillverkaren Cloetta har anhållits misstänkta för insiderbrott.Flera nyckelpersoner inom godstillverkaren Cloetta har anhållits misstänkta för insiderbrott.
Flera nyckelpersoner inom godstillverkaren Cloetta har anhållits misstänkta för insiderbrott.
Lottie Knutsson, styrelseledamot i Cloetta, berättar att hon informerats om Ekobrottsmyndighetens aktion mot flera anställda på företaget. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMLottie Knutsson, styrelseledamot i Cloetta, berättar att hon informerats om Ekobrottsmyndighetens aktion mot flera anställda på företaget. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Lottie Knutsson, styrelseledamot i Cloetta, berättar att hon informerats om Ekobrottsmyndighetens aktion mot flera anställda på företaget. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Lilian Fossum Biner är styrelseordförande i Cloetta.Lilian Fossum Biner är styrelseordförande i Cloetta.
Lilian Fossum Biner är styrelseordförande i Cloetta.

Misstänkta insiderbrott inom Cloettakoncernen

Publicerad

Flera nyckelpersoner inom godisjätten Cloettakoncernen, med storsäljare som Plopp, Ahlgrens bilar och Kexchoklad, sitter anhållna.

Orsaken är misstänkta insiderbrott, skriver Dagens industri.

– Jag har blivit informerad, säger styrelseledamoten Lottie Knutson.

Det är Ekobrottsmyndigheten som tidigt på tisdagen slog till mot flera nyckelpersoner inom godistillverkaren Cloetta.

Utöver frihetsberövandena genomfördes flera  razzior och bland annat datorer, mobiltelefoner och dokument togs i beslag. Razziorna har ett samband till de gripna personerna. 

Bakgrunden till aktionen är att flera nyckelpersoner inom godstillverkaren sålde aktier en kort tid innan bolaget gick ut med en så kallad vinstvarning den 14 september.  Klockan 13.15 den dagen skickade bolaget ut ett meddelande om att resultatet för det tredje kvartalet skulle blir 40 – 50 miljoner lägre jämfört med förgående år. 

Direkt efter vinstvarningen den 14 september föll aktien med flera procent. När meddelandet  kom kostade en aktie 30,80 kronor, men dök direkt och betalades till 27,60 när börsen stängde.

Cloettas styrelse informerades under tisdagen om Ekobrottsmyndighetens aktion. Expressen har sökt ordförande Lilian Fossum Biner för en kommentar.

Styrelseledamoten Lottie Knutson:

– Jag har blivit informerad. Men jag får hänvisa alla frågor till ordföranden.

Kopplat till Cloettas  vinstvarning

Enligt pressmeddelandet från Ekobrottsmyndigheten, EBM, gäller brottsmisstankarna insiderbrott. Det ska vara kopplat till aktieförsäljningar som flera personer, i ledande ställning inom koncernen, gjorde innan nyheten om vinstvarning offentliggjordes den 14 september 2017.

– Dessvärre kan vi i det här skedet inte lämna några fler detaljer om ärendet eftersom förundersökningen omfattas av sekretess av hänsyn till såväl inblandande personer som själva brottsutredningen, säger Jonas Myrdal, extra åklagare på finansmarknadskammaren vid EBM.

Myrdal, som rekryterats till EBM för att arbeta med marknadsövervakning, har inte gått att nå för en närmare kommentar om aktionen mot nyckelpersonerna inom Cloetta.

LÄS MER: Cloetta vinstvarnar – försäljningen går ner

Cloetta uppger i sitt pressmeddelande att bolaget fått information om att det inletts en förundersökning mot ett antal personer och att det förekommit frihetsberövanden.

"Cloetta kommer att samarbeta fullt ut med Ekobrottsmyndigheten i förundersökningen. Cloetta har tidigare, på eget initiativ, genom Advokatfirman Cederquist genomfört en utredning av aktieförsäljningarna", skriver Cloetta.

Företagets vd Henri de Sauvagne säger sig inte veta vilka av hans underchefer som gripits.

– Jag vet inte så mycket mer än vad som står i vårt pressmeddelande och Ekobrottsmyndighetens pressmeddelande, säger han till Dagens industri.

Senast nu på fredag klockan 12 måste åklagaren Jonas Myrdal ta ställning till om de nu anhålla personerna ska begäras häktade eller släppas på fri fot. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen