Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt penningtvätt i SEB – för två miljarder

Di:s analytiker Agnetha Jönsson om de färska uppgifterna.
SEB har figurerat i penningtvättshärvan i Baltikum, visar SVT:s granskning. Foto: HENDRIK OSULA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / HENDRIK OSULA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
SEB:s vd Johan Torgeby. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sergej Magnitskij. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

SEB hävdar att man inte använts för ”systematisk pengatvätt”.

Men enligt Uppdrag granskning har banken minst 130 kunder vars verksamhet indikerar hög risk för just penningtvätt. 

Den misstänkta summan påstås vara tre gånger så stor som i fallet Swedbank – dessutom finns kopplingar till den så kallade Magnitiskij-härvan. 

Aktien steg svagt uppåt vid öppningen 09.00: En procent upp.

I februari 2019 avslöjade Uppdrag granskning att svenska banker använts i en storskalig penningtvättshärva i Baltikum. Sedan dess har fler och fler detaljer framkommit om skandalen. Så sent som i går, tisdag, gick SEB själva ut och medgav att 80 miljarder kronor har slussats av så kallade högriskkunder mellan 2008-2018 i bankens estniska verksamhet.

Det var ingen skakad vd som nåddes av Dagens industris reporter på onsdagsmorgonen efter att det uppmärksammade programmet lagts ut, skriver tidningen.

– Jag har sett det. Jag reagerar väl först och främst genom att säga att det känns som att banken har väldigt bra koll på sina siffror i och med att vi inte får några nyheter från det här programmet, vilket alltid är det första man tänker på – är det någon ny information vi behöver agera på eller revidera sin historiebeskrivning utifrån, säger Johan Torgeby.

Han säger vidare att banken i allt väsentligt redan kommunicerat om de uppgifter som Uppdrag granskning nu publicerat och att de vd-uttalanden som kritiseras om att banken inte sett några röda flaggor tagits ur sin kontext.

– Vad vi gjorde inför den presskonferensen var att visa data över att våra flöden låg i linje med våra naturliga marknadsandelar, och hela meningen handlar om att i kontext av Danske Bank har vi gått igenom 30 utredningar över de senaste 10 åren och hittar inga röda flaggor, säger han till Dagens industri.

SEB pekas åter ut i UG

På onsdagsmorgonen gjorde Uppdrag granskning ännu en publicering i avslöjandet, som den här gången utförts i samarbete med TT och en grupp utländska journalister. Deras uppgifter visar att 130 kunder i bankens baltiska och svenska verksamhet visar varningsflaggor som indikerar hög risk för misstänkt penningtvätt. Tillsammans ska de 130 kunderna omsätta två miljarder kronor. 

Gent Jansson, den högst ansvarige chefen för regelefterlevnad på banken, medger att banken har brustit i sitt säkerhetsarbete. 

– Vi har sagt att vi inte har sett några tecken på att vi systematiskt har utnyttjats för penningtvätt. Men visst kan man i efterhand tycka att vi borde ha reagerat snabbare och hårdare i vissa fall, säger han till Uppdrag granskning. 

”De har röda flaggor”

Ett av de mest iögonfallande exempelfallen rör den så kallade Magnitiskij-härvan, som har sin början i att 230 miljoner dollar smugglades ut ur Ryssland av kriminella grupperingar. Enligt Uppdrag granskning har 475 miljoner kronor slussats genom bolag kopplade till Magnitskij-härvan och konton i SEB. Det är tre gånger så mycket som motsvarande summa i Swedbank. 

Sergej Magnitiskij var en rysk revisor som hittade tecken på statskopplad korruption inom företaget Hermitage Capital. Han blev senare själv gripen och avled i Butyrkafängelset i november 2009. Fallet har blivit mycket uppmärksammat världen över. 

Graham Barrow, expert på penningtvätt, säger till UG att Torgebys tvärsäkra uttalanden om att banken inte blivit ”systematiskt utnyttjade” för penningtvätt är naiva. 

– De har visst röda flaggor. Om de hade bett mig att göra en utredning åt dem hade jag inte gjort ett sådant uttalande, baserat på den information ni har visat mig. Hade de ändå gått ut med den informationen hade jag avsagt mig ett sådant uppdrag, säger han. 

TT:s reporter Ola Westerberg om SEB:s uppgifter.

”Uppenbar nonchalans”

TT-reportern Ola Westerberg medverkade i Expressen TV för att berätta om granskningen.

– Det är en uppenbar nonchalans från SEB, säger Westerberg.

– Det är mycket pengar det handlar om. Det viktiga är att SEB utreder det på allvar. Tillsätter en extern utredning i stället för en intern. Man kan tänka sig att det uppstår krav på utredning nu i samband med avslöjandet. 

Kommer det mer från er om den här härvan? 

– Vi har några fler historier på gång.

Frida Bratt, sparekonom på Nordea: 

– Det är så klart mycket allvarliga uppgifter som framkommer i SEB, och det är knappast smickrande för banken att så många transaktioner kan kopplas till Magnitiskij-affären. SEB har vidtagit åtgärder och man har liksom andra banker blivit bättre på att upptäcka och avslöja penningtvätt över åren. Utifrån programmet kan man dock tycka att SEB borde kunna gjort mer. Uttalandet om att det inte finns röda flaggor är svårt att få ihop med de uppgifter som framkommer. Banken har dock vid flera tillfällen varit öppen med att man inte kan garantera att man inte nyttjats för penningtvätt – det kan ingen bank. På så vis har kommunikationen varit bättre. Det är ett mindre material UG har på SEB än på Swedbank. Vi får avvakta myndigheters utredning innan det går att få en skarpare bild av omfattningen på problemet och om SEB agerat tillräckligt. 

Se ett utdrag ur ”Uppdrag granskning”

Här konfronteras SEB:s chef för regelefterlevnad, Gent Jansson, av ”Uppdrag gransknings” reporter.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!