Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt i Allra-härvan har gripits i Dubai

Två personer är häktade i sin frånvaro i Allra-härvan. Nu har en av dem gripit av polis i Dubai. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
En av de huvudmisstänkta i Allra-härvan har gripits i Dubai. Foto: TUUL & BRUNO MORANDI / SIME/IBL

Mattias Bengtsson – en av de huvudmisstänkta i Allra-härvan – har gripits i Dubai. 

Det uppger åklagare Thomas Hertz för Expressen. 

–  Vi kommer att skicka en framställan för att få honom utlämnad, säger han. 

Två personer är häktade i sin frånvaro i Allra-härvan. Nu har en av dem, 40-åriga Mattias Bengtsson, gripit av polis i Dubai. 

– Jag fick i förra veckan en officiell framställan från Förenade Arabemiraten där de förklarar att han gripits till följd av efterlysningen, säger Thomas Hertz, till SvD. 

Redan den 6 november förra året häktades direktören Mattias Bengtsson i sin frånvaro som misstänkt för grovt penninghäleri i pensionshärvan. Senare efterlystes han också internationellt. Via sin försvarare, advokat Sargon De Basso, har han dock tillbakavisat misstankarna.

Sargon De Basso väljer i dag att inte uttala sig kring häktningen av Mattias Bengtsson i Dubai. 

– Jag har tidigare fått förfrågningar kring just det ärendet, och min hållning är att jag inte lämnar några kommentarer, säger han. 

Mattias Bengtsson ska inte ha anmält sig själv till polisen, men mer än så vill inte Thomas Hertz berätta i nuläget. 

– Myndigheter i Dubai kommer att ta ställning om utlämning. Hur den processen ser ut varierar något så oerhört, så jag vill inte ens gå in på detalj. Det kan ta allt mellan två veckor och ett år, säger han. 

På flykt med olika identiteter

Mattias Bengtsson tros ha varit på flykt med flera olika identiteter. Bland annat finns det misstankar om att han rest  omkring med ett polskt pass.

– Men det finns också uppgifter om en helt ny identitet, uppgav en källa till Expressen i april. 

Polisen har sedan häktningen i november förgäves letat efter Mattias Bengtsson på olika adresser i Sverige. Hans bostadsrätt i Stockholm och en Maserati Gran Turismo togs i beslag när personal från Kronofogden försökte säkra tillgångar på 97 miljoner kronor. 

Mattias Bengtsson – som enligt polis och åklagare även kallar sig för Mauritz Bengtsson i vissa beslagna mejl – var storägare i Oak Capital, ett finansbolag som under 2012 misstänks ha mjölkat spararna i Svensk Fondservices tre PPM-fonder, Balanserad, Maximal och Offensiv, på miljontals kronor genom mycket höga provisioner på finansprodukter. Vinsterna i Oak Capital ska sedan ha förts vidare till ägarkretsen kring Allra. 

 

LÄS MER: Allra-ägarnas lyxliv – åkte på partyresa i privatjet 

"Är skyldiga att betala pensionsspararna"

SvD var först med att granska Allras pensionsfonder och avslöjade att flera av dem presterade mycket sämre än "soffliggarfonden" Såfa, men kostade betydligt mer i förvaltningsavgifter. Samtidigt marknadsförde bolaget sina produkter med påståenden som "långsiktig vinnare” där aktiv förvaltning ska ”maximera avkastningen”.

Efter det har Pensionsmyndigheten stämt Allra på 190 miljoner i skadestånd.

– Vi menar att Allra är skyldiga att betala pensionsspararna skadestånd eftersom de i strid med gällande regelverk har riggat upphandlingarna så att de har kunnat skapa vinster inom den egna koncernen som har slussats vidare till ägarna personligen i stället för att komma till pensionsspararna, sade Mikael Westberg till Expressen tidigare i juni.

Stämningen är sammanlagt på hela 161 sidor och 712 bilagor - allt packat i fyra kartonger som skickats till Stockholms tingsrätt.

 

LÄS MER: Polisen har avlyssnat de misstänkta i Allra-skandalen 

Allra utkastat från fondtorg

I februari 2017 köpstoppade Pensionsmyndigheten nyplaceringar i Allras fonder på premiepensionens fondtorg. Orsaken var omfattande klagomål mot Allras om aggressiv marknadsföring och påstridiga telefonförsäljare. Allras fyra fonder omfattade 130 000 sparare och fonderna hade cirka 19 miljarder kronor i förvaltat kapital. 

Sedan Allra kastats ut från fondtorget tog Ålandsbanken i maj 2017 över det som fanns kvar av Allras sparare och mellan 13 och 16 miljarder i förvaltat kapital som återstod efter den stora flyttvägen. Hur mycket Allra-profilerna fick betalt för överlåtelsen var tidigare okänt, men Expressen har avslöjat att flera av nyckelpersonerna i Allra-härvan uppbär ersättning från Ålandsbanken för ”försäljningen” av Allras fonder till banken sedan fonderna stoppats av Pensionsmyndigheten.

 

LÄS MER: Fortsätter lyfta miljoner av pensionsspararnas pengar 

Mattias Bengtsson.Foto: Polisen

 

DE MISSTÄNKA I ALLRA-HÄRVAN

• Allras grundare Alexander Ernstberger, 32, är på sannolika skäl misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och skäligen misstänkt för tagande av muta.  Han har suttit häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november 2017.

Ernstberger förnekar brott.

• David Persson Rothman, 37, medgrundare till Allra och dess föregångare Svensk Fondservice. Skäligen misstänkt för grovt penningtvättsbrott och skäligen misstänkt för tagande av muta. Är kallad till förhör hos Ekobrottsmyndigheten.

• Ewran Mersin, 41, var chef för Allras kontor  i Dubai. Befinner sig på flykt och har inte kunnat förhöras. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott. Efterlyst via Interpol.

• Mattias Bengtsson, 40, också utpekad som en av nyckelpersonerna i Allra–härvan, var huvudägare i Oak Capital som bedrev kapitalförvaltning med Svensk Fondservice som den stora uppdragsgivaren. Befinner sig på flykt utomlands och är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri. Han är också häktad på sannolika skäl misstänkt för grov bestickning.

Bengtsson förnekar brott via sin försvarare, advokat Sargon De Basso.

• Olle Marcusson, 41, var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger, men släpptes fri efter sex veckor.

Marcusson förnekar brott.

• Johan Bergsgård, 48, tidigare direktör inom Allra, som satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!