Budgeten är släppt – här är vinnarna och förlorarna

Finansminister Magdalena Andersson presenterar på onsdag sin vårändringsbudget.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Biträdande finansminister Per Bolund.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mer pengar till kungen, Kriminalvården, klimatet och jämställdheten.

Mindre till bland annat polisen, vuxenutbildning och äldre.

Men de klassiska plånboksfrågorna lyser med sin frånvaro.

– Det är svårt att hitta vinnare och förlorare, säger sparekonomen Frida Bratt.

Klockan 08 på onsdagsmorgonen lämnades vårbudgeten till riksdagen – och en timme senare presenterades den av finansminister Magdalena Andersson, S.

Mycket var känt sen tidigare. Enligt Magdalena Andersson fanns det inget större utrymme för reformer efter att riksdagen i december röstade igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget.

Reformer på 4,5 miljarder kronor

I ett uttalande säger finansministern:

– Svensk ekonomi är stark. Vi har en historiskt hög sysselsättningsgrad och starka offentliga finanser. Men riksdagens beslut om budgeten innebär att skatterna sänkts med 20 miljarder kronor. Det gör att reformutrymmet är obefintligt i den kommande vårändringsbudgeten, så nya satsningar behöver vara finansierade

Den nya budgeten är förankrad i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Totalt föreslås reformer på 4,5 miljarder kronor – varav närmare 2 miljarder kronor går till miljö och klimat.

Satsningar på miljö, skola och jämställdhet

Bland annat ska ytterligare 750 miljoner kronor läggas på det så kallade klimatklivet, som är till för klimatåtgärder på lokal nivå. 50 miljoner satsas på nattåg till kontinenten, 300 miljoner går till stöd för solceller och 200 miljoner ska göra våra vatten och hav renare.

Utöver klimatet görs satsningar på bland annat skolan – där 475 miljoner kronor ska gå till fler lärarassistenter – och jämställdhet. Till exempel öronmärks 45 miljoner kronor för att motverka våld i nära relationer och Jämställdhetsmyndigheten får ytterligare 40 miljoner kronor.

Vinnarna och förlorarna i budgeten

Vinnare och förlorare i vårändringsbudgeten, sammanställt med hjälp av Nordnets Frida Bratt:


VINNARE

Rut-användare. Regeringen har redan föreslagit att taket, som under föregående mandatperiod sänktes, återställs den 1 juli från 25 000 till 50 000 kronor. Men – förslaget vrids i praktiken tillbaka i jämförelse med M/KD-budgetens tredubbling av rut.


Unga. Arbetsgivaravgifterna för unga mellan 15 och 18 år sänks från 30 till 10 procent på löner upp till 25 000 kronor i månaden, vilket man hoppas leder till att fler unga får ett arbete. Även skogsägare får sänkta arbetsgivaravgifter.


Enmansföretagare. Perioden då enmansföretagare tillåts betala lägre arbetsgivaravgift när man anställer ytterligare en person förlängs från ett till två år.


Bokläsare. Elektroniska tidningar och böcker blir billigare eftersom momsen sänks från 25 till 6 procent.


Funktionshindrade. Ökad satsning med 150 miljoner, jämför med M/KD-budgeten


Museiälskare. Det fria inträdet på museum fortsätter.


FÖRLORARE

Elektronikkonsumenter. Kemikalieskatten höjs ytterligare, och vilket gör att hemelektronik och kylar, frysar, diskmaskiner och dammsugare blir dyrare. Den föreslagna höjningen innebär en skatt på 11 kronor per kilo för vitvaror och 160 kronor per kilo för övrig elektronik, dock maximalt 440 kronor per vara. 


Fackföreningsmedlemmar. Fackföreningsavgiften är inte längre avdragsgill (som ett resultat av M/KD-budgeten), den slopades 1 april. Regeringen anser att det skulle kosta för mycket att återinföra avdraget och därför kommer detta inte finnas med i vårändringsbudgeten. 


Äldre. 310 miljoner ska sparas in på äldreomsorgen. 

Andra satsningar som inte varit kända tidigare är att 100 miljoner ska läggas för att skynda på bredbandsutbyggnaden i hela landet, 60 miljoner på att bibehålla fri entré på statliga museer, kungliga hov- och slottsstaten får 4 miljoner extra till säkerhet och 57 miljoner går till regionala flygplatser.

Samtidigt får polisen 232 miljoner mindre och det statliga stödet till vuxenutbildning dras ner med 445 miljoner kronor. Även förändringar i biståndsbudgeten bidrar till att finansiera reformerna.

Dåligt med privatekonomiska insatser

Men de rena plånboksfrågorna lyser med sin frånvaro.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att hon höll utkik efter den utlovade familjeveckan och efter slopad ränta på uppskov efter en bostadsförsäljning. Inget fanns med.

– Det är svårt att hitta privatekonomiska frågor, säger Frida Bratt.

”Det är inga överraskningar i den här budgeten”, säger Frida Bratt.
Foto: NORDNET

Hon fortsätter:

– Men det var också väntat. Det har sina förklaringar i att M- och KD-budgeten ligger till grund för det här. Miljöpartiet och de andra partiernas profilfrågor får mycket utrymme så de klassiska plånboksfrågorna som Socialdemokraterna kanske har profilerat sig lite mer i får inte riktigt utrymme.

Däremot kan sparare ha med sig att en del börsbolag kan påverkas av budgeten.

– Inte så att man behöver göra stora ändringar i sitt sparande, men man kan hålla lite koll, säger Frida Bratt.

De bolag som kan tänkas påverkas är Boliden (med anledning av avskaffad skattenedsättning på diesel i gruvor), vårdbolaget Attendo, utbildningsföretaget Academedia och LSS-bolaget Humana.

Reformerna i vårändringsbudgeten

Så här skriver finansminister Magdalena Andersson, S, och biträdande finansminister Per Bolund, MP, på DN Debatt om sina reformer på 4,5 miljarder kronor:


Arbetsmarknaden

Regeringen vill ”rusta arbetssökande” och ”möjliggöra insatser inom lokala jobbspår som Arbetsförmedlingen, kommuner och arbetsgivare samverkar kring”. Samtidigt föreslår regeringen att nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den först anställde förlängs från ett till två år. 

Klimatet

I syfte att försöka nå målet om inget nettoutsläpp av växthusgaser senast 2045 vill regeringen utöka klimatklivet och därmed stödja kostnadseffektiva klimatinvesteringar. Därtill vill de stärka naturvården genom att förstärka anslagen för skydd av och åtgärder för värdefull natur, inklusive ersättningen till markägare. 

Drygt två miljarder kronor av budgeten går till klimat och miljö och åtgärderna finansieras bland annat genom bibehållen flygskatt, ändringar i biståndet, långsammare utbyggnadstakt i vuxenutbildningen, besparingar i näringspolitiken och äldreomsorgen, samt höjda miljöskatter för drygt 540 miljoner kronor, skriver TT. 

– Många reformer har tydlig S-prägel, till exempel ytterligare resurser till lärarassistenter som vi gick till val på, och mycket stora klimatinvesteringar, säger Magdalena Andersson till nyhetsbyrån. 

• Välfärden

Regeringen lovar här att korta vårdköerna och stärka pensionärers ekonomiska trygghet. Regeringen ska också se till att alla som har rätt till stöd inom LSS ska få det.

Regeringen avser att under våren presentera ett lagförslag om att hjälp med andning och sondmatning ska utgöra sådana grundläggande behov som kan ge rätt till personlig assistans”, skriver Andersson och Bolund i DN. 

Regeringen föreslår också en satsning på lärarassistenter. 

• Landsbygden

Regeringen föreslår att momsen för naturguidning inte ska höjas till 25 procent utan vara kvar på samma nivå. Samtidigt föreslår regeringen åtgärder för att hindra liknande skogsbränder som drabbade Sverige förra sommaren. 

Regeringen föreslår att ”medel avsätts för att stödja lantbrukare, ersätta kommuners kostnader och för att stärka kommunernas möjligheter att förebygga klimat­relaterade olyckor.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!