Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minister tveksam till nytt krav på amortering

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är mycket tveksam till ett nytt amorteringskrav.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
På måndag är det tänkt att det tänkt att Finansinspektionen fattar beslut om att ett nytt och skarpare amorteringskrav införs.Foto: TT NYHETSBYRÅN

På måndag är det tänkt att det tänkt att Finansinspektionen, FI, fattar beslut om att ett nytt och skarpare amorteringskrav införs.

Men Peter Eriksson (MP) är mycket tveksam till ett nytt amorteringskrav.

Till Di säger bostadsministern att man bör överväga andra åtgärder.

I onsdags kritiserade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) oppositionen. Han beskrev deras ställningstagande mot ett nytt amorteringskrav som ”ansvarslöst”.

Men i fredagens Dagens industri uttrycker även Bolunds partikollega, Peter Eriksson, starka tvivel mot ett skärpt krav.

– Jag tycker det amorteringskrav som infördes härom året har haft en till stor del positiv effekt. I det här laget som vi har nu är det mer osäkert. Jag tycker att man bör titta på olika möjliga åtgärder som finns, säger Peter Eriksson till Di.

Enligt Eriksson bör man ta de invändningar som kommit om att amorteringskravet kan få för stor påverkan på en redan osäker marknad på allvar.

 

LÄS MER: Storbankernas larm om sjunkande bostadspriser 

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Oroad över bostadsbyggandet

Det som framför allt oroar är att bostadsbyggandet ska stanna upp.

– Jag ser det som min uppgift att få fram fler nya bostäder, och om det finns en osäkerhet kring hur nya regleringar kan begränsa bostadsbyggandet tycker jag man ska vara försiktig.

Det nya amorteringskravet som Finansinspektionen vill driva igenom innebär att alla som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst ska amortera ytterligare en procent av lånet per år utöver det befintliga amorteringskravet.

Att ett nej från regeringen riskerar att försätta Finansinspektionen med generaldirektören Erik Thedéen i en förtroendekris, är inget som Peter Eriksson anser ska fälla avgörandet i frågan.

– Det kan inte vara det viktiga i sammanhanget, säger Eriksson.

 

LÄS MER: Det här innebär det nya kravet om amortering 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!