Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är mycket tveksam till ett nytt amorteringskrav. Foto: ANNA-KARIN NILSSONBostadsminister Peter Eriksson (MP) är mycket tveksam till ett nytt amorteringskrav. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är mycket tveksam till ett nytt amorteringskrav. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
På måndag är det tänkt att det tänkt att Finansinspektionen fattar beslut om att ett nytt och skarpare amorteringskrav införs. Foto: TT NYHETSBYRÅNPå måndag är det tänkt att det tänkt att Finansinspektionen fattar beslut om att ett nytt och skarpare amorteringskrav införs. Foto: TT NYHETSBYRÅN
På måndag är det tänkt att det tänkt att Finansinspektionen fattar beslut om att ett nytt och skarpare amorteringskrav införs. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Minister tveksam till nytt krav på amortering

Publicerad

På måndag är det tänkt att det tänkt att Finansinspektionen, FI, fattar beslut om att ett nytt och skarpare amorteringskrav införs.

Men Peter Eriksson (MP) är mycket tveksam till ett nytt amorteringskrav.

Till Di säger bostadsministern att man bör överväga andra åtgärder.

I onsdags kritiserade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) oppositionen. Han beskrev deras ställningstagande mot ett nytt amorteringskrav som ”ansvarslöst”.

Men i fredagens Dagens industri uttrycker även Bolunds partikollega, Peter Eriksson, starka tvivel mot ett skärpt krav.

– Jag tycker det amorteringskrav som infördes härom året har haft en till stor del positiv effekt. I det här laget som vi har nu är det mer osäkert. Jag tycker att man bör titta på olika möjliga åtgärder som finns, säger Peter Eriksson till Di.

Enligt Eriksson bör man ta de invändningar som kommit om att amorteringskravet kan få för stor påverkan på en redan osäker marknad på allvar.

 

LÄS MER: Storbankernas larm om sjunkande bostadspriser 

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Oroad över bostadsbyggandet

Det som framför allt oroar är att bostadsbyggandet ska stanna upp.

– Jag ser det som min uppgift att få fram fler nya bostäder, och om det finns en osäkerhet kring hur nya regleringar kan begränsa bostadsbyggandet tycker jag man ska vara försiktig.

Det nya amorteringskravet som Finansinspektionen vill driva igenom innebär att alla som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst ska amortera ytterligare en procent av lånet per år utöver det befintliga amorteringskravet.

Att ett nej från regeringen riskerar att försätta Finansinspektionen med generaldirektören Erik Thedéen i en förtroendekris, är inget som Peter Eriksson anser ska fälla avgörandet i frågan.

– Det kan inte vara det viktiga i sammanhanget, säger Eriksson.

 

LÄS MER: Det här innebär det nya kravet om amortering 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen