Ministerns uppläxning efter Postnord-strulet

Näringsminister Mikael Damberg tar Postnord i örat.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Problemen hos den statliga svensk-danska postjätten Postnord har blivit en följetong i medierapporteringen.
Foto: Mikael Sjöberg

Nu ryter regeringen ifrån mot bristerna hos Postnord, där strulet med försenade och försvunna leveranser har blivit för omfattande.

– Svenska folket har rätt att förvänta sig att post och brev kommer fram, dundrar näringsminister Mikael Damberg (S), som i dag tog ledningen för Postnord i örat.

Problemen hos den statliga svensk-danska postjätten Postnord har blivit en följetong i medierapporteringen. Det handlar om försenade och borttappade brev, trasiga paket, stressade anställda och vikande kundförtroende. Till rågade på allt retade ett okänsligt avsked av en brevbärare i Mora förra veckan upp så pass många att Postnord senare fick backa.

Under tisdagen kallade näringsminister Mikael Damberg (S) till sig Postnords vd Håkan Ericsson och styrelseordförande Jens Moberg för ett allvarligt samtal.

– Jag ville vara tydlig med att regeringen har stora förväntningar och att vi är oroliga över den utveckling vi ser just nu med kvalitetsbrister i verksamheten men också med att väldigt många människor inte känner förtroende för Posten, säger Mikael Damberg efter mötet.


LÄS MER: De tvingas hämta sin post - sex kilometer bort


– I Sverige ska man kunna lita på att brev och post som man skickar kommer fram som det ska, fortsätter han.

Nu säger han att regeringen ger Postnord ett halvår på sig att åtgärda problemen. Om sex månader ska Post- och Telestyrelsen utvärdera verksamheten och då kan bilan komma att falla.

– Vi har förväntningar på bolaget. Vi förväntar oss att en förbättring från Postnord, säger Mikael Damberg.

Problemen hos den statliga svensk-danska postjätten Postnord har blivit en följetong i medierapporteringen.
Foto: Mikael Sjöberg

Ska lyssna mer på kunderna

Postnords vd Håkan Ericsson berättade efter mötet om kritiken från näringsministern.

– Det är klart att Mikael Damberg gör klart för oss att det är väldigt viktigt att ha en postverksamhet som inte bara tekniskt sett har en bra kvalitet utan även att marknaden, den svenska befolkningen, känner förtroende för, säger Håkan Ericsson.

Några åtgärder kunde Håkan Ericsson dock presentera.

– Vi måste bli bättre på att lyssna, och fånga den enskilda mottagarens synpunkter. Vi kommer att lansera Postnord Lyssna, där vi ska fånga upp hur man upplever vår kvalitet, säger han.


LÄS MER: Rositas paket kom fram - i tusen bitar


Postnords vd Håkan Ericsson.
Foto: POSTNORD

Känner du att du har förtroende från din styrelse?

– Absolut. Jag har en väldigt nära dialog med styrelsen och har haft det hela tiden sedan jag började. Vi befinner oss i en extrem omvandling. Breven är på väg att försvinna. Det kommer att ta ett antal år i Sverige innan de försvinner men breven går mot noll, kanske inom 10, 15 år. De blir en nischprodukt, och det kräver en väldigt snabb omställning. Vi gick nog för fort fram under föregående år. Nu håller vi på att se till att återstärka förtroendet hos befolkningen.

Planerar du att sitta kvar som vd?

– Det är inte en fråga för mig. Jag planerar att sitta kvar som vd, men det är en fråga du ska ställa till styrelsen.

Vill du sitta kvar som vd?

– Ja, jag vill gärna sitta kvar som vd.

"Ericsson har styrelsens förtroende"

Även Postnords styrelseordförande, dansken Jens Moberg, uttalade sig om mötet på näringsdepartementet.

– Vi hade en god och konstruktiv dialog om hur vi ska lösa de problem som vi har haft i Postnord. Varje gång en kund inte får sin försändelse är det något som vi ser mycket allvarligt på, säger han.

Hur var stämningen på mötet?

– Det här är något vi tar på allvar, så det var en god, saklig men allvarlig diskussion.

Kommer vd Håkan Ericsson få sitta kvar?

– Absolut. Håkan Ericsson har mitt och styrelsens fulla förtroende.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!