Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tog sitt liv efter spelmissbruk – ministerns svar till familjen

Ardalan Shekarabi, S; hotar att lagstifta om spelreklamen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kalle Knuters blev 33 år.Foto: Privat
De anhöriga till Kalle Knuters ifrågasätter att spelbolag och långivare inte reagerade.Foto: Daniel Ingmo

Kalle Knuters, 33, begick självmord på grund av sitt svåra spelmissbruk.

Nu kommenterar civilminister Ardalan Shekarabi, S, det tragiska fallet och uppmanar samtidigt spelbolagen att agera för att hindra spelmissbruket.

– Vi måste skydda de som drabbas på det här helt horribla sättet, säger Shekarabi.

Expressen har berättat om Kalle Knuters som levde med ett ökande spelmissbruk i hemlighet. Han finansierade sitt spelande genom att ta snabba lån. Enligt anhöriga spelade Kalle bort miljonbelopp.

Kalle Knuters systrar Annelie Linhein, 42, Rosemarie Linhein, 45 och Carina Linhein, 41, sörjer sin döde bror.

Till slut orkade han inte längre. Kvällen innan julafton skickade han ett sms till familjen som visade sig vara ett avskedsbrev. Därefter valde Kalle Knuters att ta sitt liv.

Hans anhöriga ställer sig i dag frågan varför spelbolagen och låneinstituten inte satte stopp.

 

Informerade ledamöterna i kulturutskottet

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, kallade nyligen till sig spelbolag och krävde bland annat en förändring av det regeringen uppfattar som aggressiv marknadsföring och brist på måttfullhet.

Branschen fick en tidsfrist till den 31 mars att presentera en plan till självreglering. Annars hotar regeringen med lagstiftning.

– Branschen har chansen att frivilligt ändra sig. Men får jag inget positivt svar den 31 mars utesluter jag inga alternativ. Vi utreder alla möjligheter att skydda konsumenterna, säger Shekarabi i Expressen TV efter tisdagens möte i riksdagens kulturutskott.

Där informerades ledamöterna om arbetet med spelfrågorna.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, informerade på tisdagen kulturutskottet om riksdagens plan i spelfrågorna.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Civilministern säger att han haft många kontakter med både spelmissbrukare och anhöriga de senast månaderna.

– Min uppgift som statsråd och riksdagsledamöternas uppgift som lagstiftare handlar om att skydda precis den här gruppen som hamnat i problemspelande, och som drabbas på det här horribla sättet, förklarar Ardalan Shekarabi.

Ministern kräver att branschen redovisar ett upplägg om hur spelreklamen ska bli mindre aggressiv och mer måttfull.

– De har bollen nu. Det här förstör liv och därför är det så viktigt att agera nu.

Har en plan om självreglering inte räcker

Enligt Shekarabi finns det en enighet bland riksdagspartierna om att spelreklamen måste förändras, i första hand genom en självreglering.

Samtidigt har regeringen börjat jobba på en plan om branschens egna åtgärder inte bedöms som tillräckliga.

– Det sitter redan i dag en utredning som jobbar med detta. Och kommer inget initiativ som leder till självreglering, då får utredningen ta fram förslag till lagstiftning som sätter stopp för den aggressiva marknadsföringen, fastslår Ardalan Shekarabi.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!