Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Swedbank utnyttjades av Ryssland

Swedbank utnyttjades av rysk säkerhetstjänst, säger Estlands finansminister Martin Helme i en intervju med Dagens industri. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röda torget i Moskva. Foto: MISHA JAPARIDZE / AP

Swedbank utnyttjades av rysk säkerhetstjänst, säger Estlands finansminister Martin Helme i en intervju med Dagens industri. 

Med hjälp av banken ska säkerhetstjänsten finansierat destabiliserande operationer i Europa. 

I februari tidigare i år avslöjade SVT:s ”Uppdrag granskning” att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt. 

Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum. 

Martin Helme, som tillträdde som Estlands finansminister efter att skandalen briserat, säger i en intervju med Dagens industri att penningtvättskandalen har gjort stor skada på Estlands rykte.

– Det här har gjort enorm skada för Estlands rykte och speciellt den estniska affärsmiljön, och det har faktiskt skapat verklig och mätbar skada för Estlands ekonomiska miljö. 

Ministern: Rysk säkerhetstjänst utnyttjade Swedbank

I intervjun säger han också att Swedbank utnyttjats av rysk säkerhetstjänst i syfte att finansiera destabiliserande operationer runtom i Europa. 

– Det är inga tvivel om att stora flöden av pengar från Ryssland är tätt sammankopplade med den politiska ledningen, som i sin tur är tätt sammankopplad med Rysslands säkerhetstjänster, säger han. 

– Så en del av de pengar som gick genom Swedbank var i praktiken ryska säkerhetstjänster som flyttade runt pengar för att finansiera sina operationer för att destabilisera säkerhetssituationen i olika länder i Europa och längre bort. Det finns också misstankar om terrorfinansiering. Det här är väldigt allvarliga saker. 

Swedbank har för Dagens industri avböjd att kommentera finansministerns anklagelser. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!