Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per Bolund: Stora risker med Facebooks nya valuta

Facebook lanserar egen kryptovaluta.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) varnar för Facebooks nya kryptovaluta Libra.

– Det är stora risker, säger han till Sveriges Radio.

Nyligen presenterade Facebook sin nya kryptovaluta Libra, som kommer att finnas tillgänglig från nästa år.

Tillsammans med den digitala plånboken Calibra ska användare kunna skicka Libra-pengar genom bland annat Messenger och Whatsapp.

Men nu höjer finansmarknadsminister Per Bolund ett varningens finger för Libra.

– Som användare skulle jag råda människor att inte göra för stora satsningar och ha för mycket pengar i den här typen av virtuella valutor för det är stora risker förknippade med dem, säger han till SR.

”Kan gå ut över valutan”

Facebook har varit inblandat i flera skandaler, exempelvis Cambridge Analytica-fallet då miljontals användares integritet röjdes.

Att Libra är sammankopplat med den sociala mediejätten behöver inte vara något bra, säger Per Bolund till SR:

– Skulle förtroendet för Facebook gå väldigt snabbt nedåt så kan ju det också gå ut över den här valutan som de nu försöker lansera.

”Det tycker jag är tveksamt”

Eftersom det inte kommer att krävas ett bankkonto för att använda Libra, har Facebook tryckt på att valutan kommer att ge nya möjligheter för 1,7 miljarder människor som i dag saknar bankkonto.

Men det behöver ändå inte vara en fördel, säger Johanna Cerwall, Skandiabankens vd:

– Behovet uppkommer ju om kunderna tycker att det här är det smidigaste sättet att betala på och det tycker jag är tveksamt, säger hon till SR.

Ska förhöras i USA:s kongress

I går meddelade den amerikanska kongressen att man kommer att förhöra Facebook om Libra.

Den 16:e juli ska Facebook frågas ut av senatens bankkommitté och demokraten Sherrod Brown, som är med i kommittén, är negativt inställd till satsningen:

”Facebook är redan för stora och mäktiga, och de har använt den makten för att utnyttja användarnas data utan att skydda deras integritet. Vi kan inte låta Facebook ha en riskfylld ny kryptovaluta från ett schweiziskt bankkonto utan översyn.”, skriver han på Twitter.

Facebook har svarat att företaget ”ser fram emot förhören”, skriver The Verge.

Kryptovaluta

En kryptovaluta är en digital form av pengar som kräver en digital nyckel för att fungera. Några av de mest kända kryptovalutorna är bitcoin och ethereum.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!