Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han är mannen som ska fixa nya PPM-systemet

Mikael Westberg.
Socialminister Annika Strandhäll vid dagens pressträff.
Finansmarknadsminister Per Bolund vid dagens pressträff.
Mikael Westberg, Socialminister Annika Strandhäll och finansmarknadsminister Per Bolund vid dagens pressträff.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Mikael  Westberg -  som jagat pensionsskojare med lagbokan - får nu i uppdrag att ta fram ett förslag till nytt PPM-system.

Regeringen utsåg i dag Pensionsmydighetens avgående chefsjurist att utreda ett nytt PPM-system med färre fonder.

– Det känns väldigt tryggt att det är Mikael som ska leda utredningen, säger socialminister Annika Strandhäll.

Snart, den 1 juli, införs den allra första förändringen i premiepensionen. Då förbjuds telefonförsäljning. Den 1 november införs den första större förändringen. Då får Pensionsmyndigheten rätt att ställa upp krav på fonderna i premiepensionen. Bland annat måste fonderna innehålla en halv miljard i förvaltat kapital, och de måste kunna uppvisa tre års historik.

Men den riktigt stora förändringen kommer om två år, 2020. I den stora omgörningen kommer samtliga fonder att få ansöka om att ingå i premiepensionen på nytt. 

Exakt hur omgörningen ska se ut ska nu utredas. På fredagen presenterade regeringen utredaren, som blir Mikael Westberg, tidigare chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

– Det känns väldigt tryggt att det är Mikael som ska leda utredningen, sa Annika Strandhäll vid en pressträff på fredagen. 

"Staten måste ta större ansvar"

I sin roll som chefsjurist på Pensionsmyndigheten har Mikael Westberg varit en central person i drivandet av de pågående rättsprocesserna, bland annat mot Falcon Funds, för att få hem spararnas pengar. 

Det är just skandalerna inom premiepensionen som ligger till grund för den pensionsöverenskommelse som nu resulterar i en stor omgörning av hela systemet. Fram tills nu har dörren stått öppen för vem som helst att erbjuda sina fonder i premiepensionen. Det har lett till stora problem, konstaterade socialminister Annika Strandhäll. 


LÄS OCKSÅ: Åklagaren: Så förde Falcongänget över två miljarder 


– Premiepensionen har i lite för hög utsträckning utgått från finansmarknaden och inte den enskilde spararen. Vi måste påminna oss om att premiepensionen är en del av socialförsäkringen. Staten måste ta ett större ansvar, sa Annika Strandhäll.

Hon fortsatte:

– Många oseriösa aktörer har grovt utnyttjat människors okunskap. Idag leder systemet till stor spridning när det gäller utfall och systemet har lett till en stor rådgivningsmarknad med både fusk och missbruk. 

LÄS OCKSÅ: Allra-ägarnas lyxliv -  åkte på patyresa med privatjet

Ny myndighet tas fram

För att förhindra detta ska alltså Mikael Westberg ta fram förslag på ett nytt och mer kontrollerat fondtorg. 

Dessutom ska en ny myndighet tas fram, fristående från Pensionsmyndigheten, som ska upphandla de fonder som ska finnas med i premiepensionen. Pensionsmyndigheten ska fortsatt administrera spararnas val av fonder, och basen kommer som i dag vara förvaltsalternativet AP7Såfa, konstaterade finansmarknadsminister Per Bolund.

– Men risken har varit hög i form av den hävstång som används. Vi kommer att föreslå en rimlig nivå för risken i förvalsalternativet, sa Per Bolund. 

Kommer bli färre fonder

På en fråga hur många fonder som kommer att finnas i premiepensionen efter den stora omgörningen, jämfört med dagens 850, svarade den nytillsatte utredaren Mikael Westberg:

– Jag har ingen uppfattning exakt om hur många fonder det kommer bli, men det kommer att bli avsevärt färre fonder på ett nytt fondtorg, sa Mikael Westberg. 

Han får till 1 november 2019 på sig att lämna förslag på nytt regelverk och reglering av den nya myndigheten. 


Allra-toppens raderade mejl - gruldgruva för polisen


Utredningen ska slutredovisa sitt arbete senast den 31 augusti 2020. Ambitionen är att det nya systemet ska vara på plats under 2020, enligt regeringen. 

Mikael Westberg är  i grunden är kammarrättsassessor och har tidigare bland annat varit ämnessakkunnig på justitiedepartementet och verksamhetsområdeschef för verksjuridik på Försäkringskassan. Han har vidare varit särskild utredare och expert i ett flertal offentliga utredningar.

Ann-Marie Beglers sista beslut

I april utsågs Mikael Westberg till ny chef för rättsavdelningen på Försäkringskassan.  Det var det sista beslut som myndighetens chef Ann-Marie Begler fattade innan socialminister Annika Strandhäll sparkade henne.

– Jag är glad över att ha rekryterat Mikael som med sin erfarenhet kommer att bidra till att fortsätta att utveckla rättssäkerheten på myndigheten, sa Ann-Marie Begler när hon presenterade Westberg.

Mikael Westberg ska också tillträda sin befattning på Försäkringskassan. Det nya uppdraget sköts parallellt.
FRIDA BRATT: Ett viktigt steg närmare upprättelse för spararna 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!