Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ministern hyllade svensk jämställdhet på toppmöte

Magdalena Andersson (S) var på plats under IMF:s vårmöte i Washington och talade bland annat om svensk jämställdhet. Foto: Isabel Lundin
Handelsfrågorna var i fokus hela helgen under Internationella valutafondens vårmöte. Foto: imago/Xinhua/ IBL/imago sportfotodienst
”Vi förde fram våra åsikter. Framtiden får utvisa hur framgångsrika vi var.” säger Magdalena Andersson. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Den svenska jämställdhetspolitiken stod i centrum under några timmar på Internationella valutafondens (IMF) vårmöte i Washington på lördagskvällen svensk tid.

Magdalena Andersson (S) höll ett långt anförande om svensk barnomsorg, föräldraförsäkring, pappaledighet och Metoo.

– Det möttes med stor entusiasm. Det finns ett stort intresse för vad Sverige åstadkommit, säger Magdalena Andersson till Dina pengar.

Internationella valutafondens vårmöte innebär en viktig mötesplats för finansministrar och centralbankschefer från hela världen.

Beslut fattas inte, men påtryckningar och diskussioner har ofta visat sig fått stor betydelse i senare skeden.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) reste dit för att främst diskutera handelsfrågor och hur den nya amerikanska skattereformen i kombination med nya tullar negativt påverkar svenska företag.

– Jag och mina nordiska kolleger träffade en representant för finansministeriet. Det var ett bra format och vi kunde gemensamt föra fram våra ståndpunkter, säger Magdalena Andersson och poängterar att tillsammans är de nordiska länderna en större ekonomi än länder som Australien eller Mexiko.

– Vi förde fram våra åsikter. Framtiden får utvisa hur framgångsrika vi var.

 

LÄS MER: Så påverkas handeln och bolagen av USA:s nya tullar

 

Så kan problemet lösas

Handelsfrågorna var i fokus hela helgen, men också de demografiska utmaningar allt fler länder står inför när den åldrande delen av befolkningen växer snabbare än den övriga.

Här höll finansministern ett anförande om hur ett jämställdhetsarbete av svensk modell kan ha avgörande betydelse när det handlar om att få ut fler på arbetsmarknaden.

– Det finns ett intresse för Sverige och det vi lyckats åstadkomma, sammanfattar Magdalena Andersson reaktionerna

Kan Sverige verkligen lyftas fram?

Slopad sambeskattning, offentligt finansierad barn- och äldreomsorg, föräldraförsäkring, ytterligare en pappamånad och jämställdhetsbudgetering var faktorer och initiativ som finansministern lyfte fram i Washington.

Men vi har fortfarande inte jämlika löner i Sverige. Och en stor andel, främst kvinnliga, pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns. Kan Sverige verkligen kallas föredöme här?

– Jag tog upp just detta i mitt tal, hur vi är långt ifrån jämställda i Sverige och att vi har en situation där kvinnors lägre livsinkomst följer med in i pensionen.

– Men trots allt hamnar vi i topp fem i världen när jämställdhet mäts, säger Magdalena Andersson som även menar att höstens och vinterns Metoo-debatt gör det lättare att få gehör för jämställdhetsfrågor.

 

IMF och Världsbanken

Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) grundades 1944 för att leda återuppbyggnaden efter andra världskriget och för att undvika upprepning av 1930-talets depression och finanskris.

Båda ger lån till länder, IMF mer på kort sikt medan Världsbanken arbetar med fattigdomsminskning och att stötta tillväxt i främst u-länder.

IMF leds sedan juli 2011 av fransyskan Christine Lagarde.

 

Källor: Världsbanken och IMF

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!