Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mini-ö anklagar Sverige – för stöld av internetdomän

Lilla ön Niue är sett till bofast befolkning världens minsta nation.
Foto: Google Maps
Niue kräver nu Internetstiftelsen på 200 miljoner kronor.
Foto: Shutterstock

Den lilla ön Niue i Stilla havet stämmer Internetstiftelsen på ett mångmiljonbelopp. Detta eftersom man anklagar stiftelsen för att olovligen tagit kontroll över öns domännamn .nu, skriver Dagens industri

Internetstiftelsen i Sverige har ansvar för Sveriges toppdomän .se på nätet, men sedan 2013 kontrollerar man även toppdomänen .nu. Nu kan Dagens industri avslöja att ön Niue, som har domännamnet som toppdomän, anklagar stiftelsen för att göra detta helt olovligen. 

Nu stämmer ön, som sett till bofast befolkning är världens minsta nation, internetstiftelsen på ett mångmiljonbelopp.

– Det kommer att ligga runt 200 miljoner kronor. Det ska räknas fram av en oberoende part utifrån vinsten de här fem åren som Internetstiftelsen olovligen har administrerat Niues toppdomän, säger Pär Brumark, särskilt sändebud för Niues regering, till Di. Han menar att detta är "klassisk kolonialism".

Köpte rättigheterna på 90-talet

Tvisten grundar sig i ett avtal med Niues dåvarande regering i början av 90-talet, då man köpt rättigheterna. Men avtalet upphävdes med en lagändring på ön året efter, och sedan dess har Niue gjort gällande på ägarrätten till domänen.

Samtidigt menar man att det strider mot stiftelsens egna stadgar att administrera domänen, men Internetstiftelsen har gjort en annan tolkning av stadgarna, skriver Di. 

Enligt Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen i Sverige, har man sett till de svenska intressena när man administrerat domänen. 

– Det vi bestämde oss för att göra, är att någon måste se till att .nu fungerar och är administrerat på ett bra sätt. 2012 gjorde vi en bedömning att om så många svenska kunder och företag använder .nu och tror att det är en svensk toppdomän, är det väldigt viktigt för oss att säkerställa att den fungerar på ett bra sätt. Det ligger i svenskarnas ekonomiska intresse att den delen av svenska internet fungerar och att man kan säkerställa att kvaliteten är bra, säger han till Di.

Enligt honom är detta inte kolonialism. 

– Nej. Det finns många tillfällen där det finns en skillnad mellan landet och den som driver toppdomänen. Ön skrev för länge sedan ett avtal med en organisation i Amerika om att den organisationen ska leverera internettjänster till ön. 20 år senare sitter där några och säger att ’nu har .nu blivit kommersiellt intressant, nu vill vi ha den’ – kan man bara säga att nu är det dags? Det är lite för onyanserat att bara se det som att Niue har rätten, säger Aerts till tidningen. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!