Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Millenniumsuccén fortsätter – miljonregn över Lagercrantz

David Lagercrantz har tillgångar på 49,5 miljoner i sitt bolag Poeter & Partner.Foto: OLLE SPORRONG
”Mannen som sökte sin skugga” är femte delen i ”Millennium”-serien, David Lagercrantz andra bok i serien.Foto: OLLE SPORRONG
David Lagercrantz omsättning har minskat med några miljoner – men det egna kapitalet i bolaget har ökat från 18,8 miljoner kronor till 25,5 miljoner.Foto: OLLE SPORRONG
David Lagercrantz med hustrun Anne Lagercrantz.Foto: ANN JONASSSON

Författaren David Lagercrantz, 55, fortsättar att omsätta flera miljoner kronor.

Samtidigt nästan dubblar han sin utdelning.

Men sett till nya siffror blev inte del fem i ”Millennium”-serien en lika stor framgång som hans tidigare bok.

David Lagercrantz gjorde succé med en fjärde del i Stieg Larssons populära romantrilogi "Millennium". Boken ”Det som inte dödar oss” släpptes i augusti 2015 och fortsatte att sälja som smör under 2016.

När David Lagercrantz i fjol sommar lämnade in sin årsredovisning för 2016 hade han mer än dubblat sina intäkter – och redovisade en omsättning på 25,7 miljoner kronor.

Bara några månader senare, i september i fjol, släppte han del fem i bokserien:

”Mannen som sökte sin skugga”.

 

LÄS MER: Doldisförfattaren tjänade 47 miljoner – under ett år 

David Lagercrantz intäkter minskar

Och miljonerna fortsätter att rulla in till författarens bolag Poeter & Partner efter bok nummer fem. Även om intäkterna avtar något.

I den nya årsredovisningen har David Lagercrantz nettoomsättning minskat till 20,3 miljoner. Det är dock fortfarande en fördubbling från 2015.

Efter skatt och så kallade bokslutsdispositioner, vilket är ett sätt för företaget att skjuta upp skatten, landar årets resultat på 8,1 miljoner kronor.

Föregående år var resultatet 12,6 miljoner kronor. Den största förändringen mellan åren är att omsättningen har minskat och att personalkostnaderna har ökat. Under 2017 uppgick personalkostnaderna till 6,7 miljoner kronor – nästan en tredubbling från 2,3 miljoner för 2016.

 

LÄS MER: Lagercrantz berättar om sin världssuccé 

Löneökning efter ”Millennium”-succé

Bolaget har bara en anställd så siffrorna ser ut att tyda på en saftig löneökning till författaren.

Samtidigt ökar David Lagercrantz sin utdelning till 1,37 miljoner. Det kan jämföras med – i sammanhanget blygsamma – 800 000 kronor i fjol.

I september berättade författaren om sin världssuccé för Expressens Karin Sörbring. På frågan vad pengarna spelar för roll svarade han:

– De spelar roll på alla möjliga sätt. Det blir lätt att leva, skapar en frihet och säkerhet.

Och:

– Jag har aldrig drömt om att bli jätterik. Nu försöker jag ge bort ganska mycket, Läsrörelsen har till exempel fått pengar.

David Lagercrantz har tidigare gjort succé med ”Jag är Zlatan Ibrahimović”. Han är gift med tv-chefen Anne Lagercrantz, 44.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!