Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljöorganisation anklagar Volvo för fusk med utsläpp

Volvomodellen XC60.

En tysk miljöorganisation anklagar Volvo cars för utsläppsfusk och jämför Volkswagens dieselgate.

En suv-modell påstås släppa ut tolv gånger mer kväveoxider än vad som framkommit från testerna.

Volvo nekar till att ha manipulerat testresultaten.

Volvomodellen XC60 släpper ut olika mycket kväveoxid i verkligheten jämfört med testsituationer, menar den tyska miljöorganisationen DUH som gjort egna tester.

Man säger sig också ha upptäckt olaglig mätanordning i bilen.

Detta säger sig DUH ha belägg för:

I temperaturer mellan 9 och 22 grader släpper bilens dieselmotor ut fyra gånger mer kväveoxider än vad som är tillåtet enligt normen Euro 5.

När temperatursensorn kyldes ner till minusgrader ökade utsläppen till uppemot tolv gånger mer än i den vanliga testmiljön.

– Fordon med så höga verkliga utsläpp kan inte tillåtas få fortsätta smutsa ner luften i våra innerstadsområden, säger DUH-direktören Jürgen Resch enligt nyhetsbyråerna TT och AFP.

Miljöorganisationen drar paralleller med skandalen ”dieselgate”.

Det var 2015 som Volkswagen erkände att man manipulerad mjukvaran i 11 miljoner dieselfordon när de utsläppstestades.

Hittills har Volkswagen tvingats betala 300 miljarder kronor i böter på grund av dieselskandalen. 

Volvo: Aldrig manipulerat

Volvo nekar till någon sådan manipulation och pekar på att utsläppen alltid varierar beroende på bland annat väder och hastighet.

I en kommentar till TT skriver man:

– Vi känner inte till vilka förhållanden som gällde under det aktuella testet och kan därför inte kommentera resultatet. Dock skiljer sig alltid testresultat åt beroende faktorer så som hastighet, last och väderförhållanden. Alla våra bilar är dock testade, certifierade och godkända enligt gällande regelverk och tekniken som används för avgasrening är standard i industrin och väl kända för myndigheter. Volvo Cars har aldrig använt några former av manipulation av tester.

TV: Efter dieselgate – här parkeras 300 000 bilar i öknen

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!