Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljontals kronor kan ha betalats ut utan kontroll

Publicerad

Miljontals kronor kan ha betalats ut från Försäkringskassan utan kontroll om vem mottagaren är.

Detta sedan ett nytt handläggningssystem, som egentligen skulle upptäcka fusk, har godkänt felaktiga utbetalningar.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Försäkringskassan installerade ett nytt handläggningssystem för att upptäcka fusk. Nu kan systemet vara anledningen till att tusentals felaktiga utbetalningar kan ha godkänts och miljontals kronor i assistansersättning har betalats utan kontroll.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Till tidningen berättar vice ordförande i ST-fackets avdelningsstyrelse hur en panikartad situation brutit ut för Försäkringskassans anställda efter upptäckten gjordes.

–  Det här är rent vidrigt förfarande med våra skattepengar, säger en anställd till DN.

 

LÄS MER: Så fuskar svenskar med bidrag och sjukpenning

 

"500 miljoner har betalats ut utan kontroll"

Det nya handläggningssystemet har varit på plats sedan den 29 maj, men har inte fungerat som det var tänkt. I stället har personalen på Försäkringskassan hänvisats till att "köra enligt plan B" och på så sätt uppmanats att godkänna utbetalningar som inte har varit korrekta. Detta har möjliggjort risken för utbetalningar till personer som är svartlistade eller kanske inte ens existerar.

Det framkommer även av protokoll att de anställda ska frångå vissa säkerhetsrutiner för att påskynda utbetalningarna.

– En enskild betalning ligger mellan 80 000 och 400 000. Under en dag, inför en utbetalning, vet jag att man handlagt ungefär 3 000 ärenden. Så i minimiutfallet borde det handla om 500 miljoner som betalats ut utan kontroll, säger en handläggare, till Dagens Nyheter.

Den vikarierande verksamhetsområdeschefen för assistansersättning, Andreas Pettersson, menar att vissa kontroller fortfarande har gjorts, även om de har blivit färre. 

– Fokus har varit att klara av utbetalningarna till bolagen, så att de kan betala ut lönerna, säger han till DN.

 

LÄS OCKSÅ: Barnfamilj kvitterade ut 166 000 kronor - bodde utomlands 

 

F-kassan har krävt tillbaka 188 miljoner

Expressen har tidigare rapporterat om svenska folkets fusk med ersättningar och bidrag från Försäkringskassan. Till och med den 31 juli i år har myndigheten krävt tillbaka 188 miljoner som betalts ut på felaktiga grunder.

Återkrav på sjukersättningar och sjukpenning toppar listan med sammanlagt med 65 miljoner kronor. Vård av sjukt barn, VAB, ligger på 22 miljoner som Försäkringskassan kräver tillbaka från föräldrar.

– Vi jobbar med riktade kontroller. Det är ett bra sätt att hitta de som ligger i riskzonen att begå brott, sa avdelningschef Johan Gellerstedt till Expressen då.

Försäkringskassan betalade under förra året ut 227 miljarder i olika ersättningar och bidrag.

 

NÅGRA SIFFROR I KORTHET

Av de utbetalade dagarna med föräldrapenning år 2016 gick 73 procent till kvinnor och 27 procent till män. 

Totalt fick 625 440 personer sjukpenning någon gång under året 2016, varav 64 procent var kvinnor och 36 procent män. 

Knappt 1,3 miljoner föräldrar mottog allmänt barnbidrag, flerbarnstillägg och/eller förlängt barnbidrag under år 2016. Av dessa föräldrar var 78 procent kvinnor.  

Av mottagarna av assistansersättningen var 46 procent kvinnor och 54 procent män under 2016. 

Källa: Försäkringskassan

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen