Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljontals kronor kan ha betalats ut utan kontroll

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljontals kronor kan ha betalats ut från Försäkringskassan utan kontroll om vem mottagaren är.

Detta sedan ett nytt handläggningssystem, som egentligen skulle upptäcka fusk, har godkänt felaktiga utbetalningar.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Försäkringskassan installerade ett nytt handläggningssystem för att upptäcka fusk. Nu kan systemet vara anledningen till att tusentals felaktiga utbetalningar kan ha godkänts och miljontals kronor i assistansersättning har betalats utan kontroll.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Till tidningen berättar vice ordförande i ST-fackets avdelningsstyrelse hur en panikartad situation brutit ut för Försäkringskassans anställda efter upptäckten gjordes.

–  Det här är rent vidrigt förfarande med våra skattepengar, säger en anställd till DN.

 

LÄS MER: Så fuskar svenskar med bidrag och sjukpenning

 

"500 miljoner har betalats ut utan kontroll"

Det nya handläggningssystemet har varit på plats sedan den 29 maj, men har inte fungerat som det var tänkt. I stället har personalen på Försäkringskassan hänvisats till att "köra enligt plan B" och på så sätt uppmanats att godkänna utbetalningar som inte har varit korrekta. Detta har möjliggjort risken för utbetalningar till personer som är svartlistade eller kanske inte ens existerar.

Det framkommer även av protokoll att de anställda ska frångå vissa säkerhetsrutiner för att påskynda utbetalningarna.

– En enskild betalning ligger mellan 80 000 och 400 000. Under en dag, inför en utbetalning, vet jag att man handlagt ungefär 3 000 ärenden. Så i minimiutfallet borde det handla om 500 miljoner som betalats ut utan kontroll, säger en handläggare, till Dagens Nyheter.

Den vikarierande verksamhetsområdeschefen för assistansersättning, Andreas Pettersson, menar att vissa kontroller fortfarande har gjorts, även om de har blivit färre. 

– Fokus har varit att klara av utbetalningarna till bolagen, så att de kan betala ut lönerna, säger han till DN.

 

LÄS OCKSÅ: Barnfamilj kvitterade ut 166 000 kronor - bodde utomlands 

 

F-kassan har krävt tillbaka 188 miljoner

Expressen har tidigare rapporterat om svenska folkets fusk med ersättningar och bidrag från Försäkringskassan. Till och med den 31 juli i år har myndigheten krävt tillbaka 188 miljoner som betalts ut på felaktiga grunder.

Återkrav på sjukersättningar och sjukpenning toppar listan med sammanlagt med 65 miljoner kronor. Vård av sjukt barn, VAB, ligger på 22 miljoner som Försäkringskassan kräver tillbaka från föräldrar.

– Vi jobbar med riktade kontroller. Det är ett bra sätt att hitta de som ligger i riskzonen att begå brott, sa avdelningschef Johan Gellerstedt till Expressen då.

Försäkringskassan betalade under förra året ut 227 miljarder i olika ersättningar och bidrag.

 

NÅGRA SIFFROR I KORTHET

Av de utbetalade dagarna med föräldrapenning år 2016 gick 73 procent till kvinnor och 27 procent till män. 

Totalt fick 625 440 personer sjukpenning någon gång under året 2016, varav 64 procent var kvinnor och 36 procent män. 

Knappt 1,3 miljoner föräldrar mottog allmänt barnbidrag, flerbarnstillägg och/eller förlängt barnbidrag under år 2016. Av dessa föräldrar var 78 procent kvinnor.  

Av mottagarna av assistansersättningen var 46 procent kvinnor och 54 procent män under 2016. 

Källa: Försäkringskassan

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!