Martin Lundstedt, AB Volvos vd. Foto: OLLE SPORRONGMartin Lundstedt, AB Volvos vd. Foto: OLLE SPORRONG
Martin Lundstedt, AB Volvos vd. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: NORA LOREKFoto: NORA LOREK
 Foto: NORA LOREK

Miljonregn för Volvos vd Martin Lundstedt

Publicerad

AB Volvo nådde under 2017 den högsta omsättningen och rörelseresultatet i koncernens historia. 

Rekordåret betyder att vd:n Martin Lundstedt kunde kvittera ut maximal bonus, skriver DI.

Med lön, pension och andra förmåner kunde Martin Lundstedts lönepaket summeras till nästan 44 Mkr, enligt årsredovisningen. 

AB Volvo ångar på - och 2017 blev ett rekordår. Nettoomsättningen uppgick till 335 miljarder kronor medan det justerade rörelseresultatet landade på 29,9 miljarder kronor. 

I den årsredovisning som publicerades under onsdagen, konstaterar Martin Lundstedt:

"Faktum är att vi uppnådde den högsta omsättningen och det högsta rörelseresultatet i Volvokoncernens historia".

Lönetoppen bland börs-vd

Det lyckade resultatet avspeglades i hans eget lönekuvert. Enlig DI hade Martin Lundstedt under 2017 en grundlön på 13,1 miljoner kronor, en kortsiktig bonus på 12,9 miljoner kronor och en långsiktig bonus på 12,9 miljoner kronor. Enligt årsredovisningen utföll båda bonusprogrammen maximalt.

Med ett lönepaket på nästan 44 miljoner kronor placerar Martin Lundstedt sig i den absoluta lönetoppen av svenska företagsledare.

För 2016 såg lönetoppen ut så här, enligt en lista som publicerats av SvD.

1. Pascal Soriot, vd Astra Zeneca, 108 miljoner kronor

2. Keith McLoughlin, tidigare vd Electrolux,  52 miljoner kronor

3. Hans Vestberg, tidigare vd Ericsson, 47 miljoner kronor

4. Fredrik Karlsson, vd Lifco, 46 miljoner kronor 

5. Johan Molin, vd Assa Abloy, 42 miljoner kronor

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen