Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljoner i glömd skatteåterbäring – tillfaller staten vid årsskiftet

– Kontakta Skatteverket, är rådet som verksamhetsutvecklare Eva Bodén ger till den som vill kontrollera om det finns skatteåterbärig kvarglömd.
En person missade nära en miljon kronor sedan skatteåterbäringen fallit för 10-årsregeln. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Den som inte hämtat ut sin skatteåterbäring efter tio år mister pengarna. Staten tar då allt. Foto: (C) JOHAN VALKONEN 1 / STELLA PICTURES

45 000 personer missar sannolikt sin skatteåterbäring och pengarna går direkt till statskassan.

Det visar Skatteverkets egen datorkörning med skattskyldiga som inte hämtat ut sina pengar.

Bland dem finns en person som har drygt 148 000 kronor att hämta.

På nyårsnatten tillfaller pengarna staten.

Det handlar om alla med skatteåterbäring som faller offer för den så kallade tio-årsregeln vilken innebär att pengar som inte hämtas ut inom tio år tillfaller staten.

Expressen har försökt få ut namnen på de personer som har kvarglömd skatteåterbärig som faller för 10-årsregeln. Men vi hamnade i något av moment 22 när vi försökte. Det råder sekretess på de enskilda fallen för utomstående ända fram till att Skatteverket tagit beslut i deras ärenden. Beslut tas när 10-årsreglen infallit och då har staten lagt beslag på skatteåterbäringen och pengarna är oåtkomliga för den enskilde.

De brådskar - staten tar pengarna vid årsskiftet

Det är alltså bråttom för de som glömt eller missat sin skatteåterbäring hos Skatteverket. Den som har e-legitimation kan själv kolla, men det är fram för allt personer som inte finns kvar i Sverige som berörs. Och flertalet av dessa personer har troligen ingen e-legitimation utan måste själva kontakta Skatteverket och fråga om de har missade pengar att hämta.

– Kontakta Skatteverket, råder Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på myndigheten, de som tror att det finns kvarglömd skatteåterbäring att hämta.

LÄS OCKSÅ: Ekonomi 2019: Så mycket får pensionärerna 

 

I många fall rör det sig om små belopp kopplade till dödsbon.

– Der är belopp under 100 kronor, säger Eva Bodén verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteåterbäring att hämta - så kollar du

Du går i första hand in och kollar ditt skattekonto hos Skatteverket. Det gör du enklast med e-legitimation eller bank-id.

Du kan skriva till Skatteverket. Adressen hittar du på Skatteverkets hemsida. 

I undantagsfall kan du ringa. Telefonnumret är 0771 567 567. Från utlandet +468 564 851 60.

Gäller det dödsbon måste du ha personnumret på den döde tillgängligt.

Mejla Skatteverket: se myndighetens hemsida.

Men det är långt ifrån alla som har så små summor som ligger och väntar på sin ägare.

Riskerar att missa 148 000 i skatteåterbäring

En utvandrad person har 148 383 kronor att hämta. Det visar en specialkörning som Skatteverket gjort på uppdrag av Expressen. Den som minns att hon eller han lämnade Sverige den 26 juni 2007 bör omedelbart kontakta Skatteverket och kolla om det finns pengar att hämta.

Varje år lägger staten beslag på miljoner i skatteåterbäringspengar som ingen löst ut inom tio år. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Skatteverket har tagit fram de tio största summorna som ännu inte är uthämtade - pengar som efter midnatt natten mellan nyårsafton och nyårsdagen tillfaller staten.

Skatteverket gör inga stora ansträngningar för att spåra de som har missad skatteåterbäring att hämta. Foto: TT NYHETSBYRÅN

LÄS OCKSÅ Så blir nya tv-avgiften - kommer på skattsedeln 

Den utvandrade personen som har 148 382 att hämta står som nummer fem på listan.

I sju fall gäller det företag som av olika anledningar är avregistrerade och nedlagda, men där det kan finnas ägare som är berättigade till de pengar som snart fryser inne. I ett fall gäller det en avliden person där den som skött bouppteckningen troligen missat skatteåterbäringen, en person har utvandrat och en som har haft ett så kallat samordningsnummer och befunnit sig i Sverige under en begränsad tid.

Guldgruva för staten

Det är rena gratisinkomsten för staten de pengar som förfaller varje årsskifte.

Majoriteten av beloppen som snart är oåtkomliga är under 100 kronor och tillhör dödsbon.

Skatteverkets 10 i topplista med ej uthämtad skatteåterbäring som går till staten vid årsskiftet

• 1 001 926 kr. Avregistrerat företag den 6 december 2006.

• 357 951 kr. Avregistrerat företag den 13 november 2005.

• 179 048 kr. Avregistrerat företag den 9 februari 2007.

• 169 302 kr. Avregistrerat företag den 1 november 2007.

• 148 382 kr. Utvandrad den 26 juni 2007.

• 141 566 kr. Avled den 16 september 2006.

• 111 994 kr. Avregistrerat företag den 6 februari 2006.

• 111 266 kr. Avregistrerat företag den 6 februari  2004.

• 98 031 kr. Avregistrerat företag den 26 juni 2001

• 96 211 kr. Person med samordningsnummer som tillfälligt befunnit sig i Sverige och jobbat. Adress saknas.

KÄLLA: SKATTEVERKET

Vad gör Skatteverket för att hitta de som missat sin skatteåterbäring? Inte speciellt mycket utom att följa vad som står i lagen.

– Vi skickar ut kontoutdrag var 18:e månad till de som är berörda. Och de skickas till de adresser vi har. Någon annan efterforskning gör vi inte utan vi skickar till de adresser vi har, säger verksamhetsutvecklare Eva Bodén.

Skatteverket använder sig av den senaste registrerade adressen när de gör utskicken. I många fall kan det dock gälla personer som utvandrat eller tillfälligt bott i Sverige och inte nåtts av Skatteverkets utskick på sin senaste utlandsadress.

Skatteverket skickar de skattepengar som inte hämtats vidare till Riksgälden. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Expressen har tidigare granskat fall som förföll årsskiftet 2015/2016. Och det visade sig då att det inte behövdes speciellt mycket detektivarbete för att spåra folk som missat skatteåterbäring.

Arthur missade en miljon i skatteåterbäring

Listan toppades det året av Arthur O'Leary som hade 995 190 att hämta. Arthur O'Leary, som jobbat i Sverige under drygt ett år, lämnade landet den 24 november 1998  och flyttade hem till delstaten Connecticut, norr om New York i USA. Skatteverket skickade en påminnelse lite då och då till hans gamla adress i  Connecticut, men han hade flyttat till ny adress inom delstaten. Skatteverkets brev kom i retur till Sverige.

Det tog oss inte många minuter att hitta den förvånade Arthur O'Leary.

– Oj, det var mycket pengar, var hans första spontana kommentar när han nåddes av nyheten.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!