Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonböter till Swedbank efter brister

LIVE: Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Stockholmsbörsen bötfäller Swedbank.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Swedbank har brustit i sina rutiner för att motverka penningtvätt.

Det anser Stockholmsbörsen som nu utfärdat böter till banken på 46,6 miljoner kronor – vilket motsvarar tolv årsavgifter.

Börsens disciplinnämnd skriver i ett pressmeddelande att Swedbanks ledning mellan 2016 och 2019 varit medveten om bankens brister kring hanteringen av penningtvätt i Balitkum.

”Disciplinnämnden ser synnerligen allvarligt på Swedbanks agerande, som i nämndens mening varit ägnat att allvarligt skada allmänhetens förtroende för börsen och aktiemarknaden”, skriver börsens disciplinnämnd.

Swedbank delar Stockholmsbörsen åsikter i sin delårsrapport den 27 april och Swedbanks vd och koncernchef, Jens Henriksson, meddelar i pressmeddelandet att banken avsatt 30 miljoner kronor för böterna.

– Banken har det senaste året vidtagit en rad åtgärder för att stärka informationsgivningen. I och med dagens beslut stängs ytterligare en fråga som gäller bankens historiska tillkortakommanden, säger han i pressmeddelandet.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!