Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonarvet efter Henning Mankell

Henning Mankell sålde över 40 miljoner böcker.
Foto: Ulf Ryd

Han har sålt över 40 miljoner böcker över hela världen.

Nu ska det ekonomiska miljonarvet efter succéförfattaren Henning Mankell fördelas.

– Jag tror att mycket pengar kommer gå till stipendier och sådana saker, säger förläggaren Dan Israel.

Den svenske kriminalförfattaren blev snabbt en storsäljare över hela världen - och de litterära försäljningsframgångarna ledde även till stora ekonomiska vinningar.

– Det är klart att han tjänade mycket pengar, säger Dan Israel.

Under 2013 var Henning Mankells förvärvsinkomst nära 1,6 miljoner kronor, men den stora delen av hans förmögenhet förvaltas av fem olika bolag där författaren sitter med i styrelsen.

De två största - Palco Media AB och Yellow Horse Film och Teve AB - hade under 2014 ett samlat kapital på 128 miljoner kronor.

Palco Media AB äger även fyra fastigheter - ett fritidshus och en villa i Kungsbacka samt ett lantbruk och ett fritidshus i Valdemarsvik - till ett värde av omkring 15 miljoner kronor.

"Har i princip skänkt bort hälften"

När SVT-programmet "Min sanning" sändes i början av 2014 visade deras beräkningar att Henning Mankells böcker och filmer omsatt närmare fem miljarder kronor. Men deras uppgifter om att författarens förmögenhet var 200 miljoner kronor stor dementerade Mankell.

– Nej så mycket har jag inte. Jag har i princip skänkt bort hälften, sa han till SVT.

Efter hans död ska miljonarvet nu fördelas, men det är ännu oklart exakt hur pengarna ska delas upp.

– Jag tror att mycket pengar kommer gå till stipendier och sådana saker. Han har redan upprättat ett dramatikerstipendium, han har ett hus uppe i Sveg som dramatiker kan få låna gratis för att sitta skriva, han har finansierat en barnby i Afrika - en massa sådant, säger Dan Israel.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!