Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonärer på Postkodlotteriet – så gick det sen för storvinnarna

28-årige Rami kammade hem över 6,5 miljoner kronor.Foto: Postkodlotteriet

Margareta, Marie, Ingrid och Rami har en sak gemensamt – de är miljonärer.

Genom att bo på rätt adress och ha den vansinniga turen att Postkodlotteriets lottosnurra landat på just deras postnummer har de tillsammans vunnit över 25 miljoner kronor.

Nu berättar de om renoveringar, inköpen och om hur livet förändrats sedan storvinsterna.

– Folk jag inte känner ringer och ber om att få låna pengar, säger Margareta, 75, från Mullsjö som vann 9,7 miljoner 2018.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Missa ingen spännande läsning med Premium – aktivera pushar i mobilen 

Ingrid Kanat skrattar.

– Det vet jag knappt om jag vill säga, men en bit över hälften är kvar i alla fall, berättar hon.

Hösten 2016 kom grannyran till Lidköping. På tisdagen fick Ingrid Kanat, 40, och hennes familj reda på att de vunnit knappt 200 000 på Postkodlotteriet. På söndagen skulle de stora vinsterna delas ut på en scen på Nya stadens torg.

– Jag vågade inte ens tänka på söndagen i den bemärkelsen, mer än att det skulle vara en folkfest och ett stort jippo.

Ingrid Kanats glädjerus när hon vann drygt 4 miljoner på postkodlotteriet.Foto: Eva Edsjo
Foto: privat

Vindarna blåste rätt, den där söndagen i oktober. Plötsligt stod Ingrid Kanat uppe på scenen i ett moln av gyllene konfetti med en check i handen. Hon hade blivit mångmiljonär och känslorna sprudlade.

– Det här är helt galet, jublade Ingrid då.

– Det var en häftig känsla, som knappt går att beskriva med ord. Verkligen en fantastisk upplevelse, som jag hoppas att alla får uppleva någon gång, säger hon om händelsen i dag.

Postkodlotteriet

Den nederländska affärsmannen Boudewijn Poelmann kom på idén med postkodlotteri 1989 och hans företag Novamedia driver i dag konceptet i Nederländerna, Sverige, Storbritannien, Tyskland och Norge.

 

Postkodlotteriet kom till Sverige 2005. På uppdrag av Svenska Postkodföreningen, som innehar lotterilicensen, sköter bolaget Novamedia Sverige AB driften av lotteriet. Varje år betalas en licensavgift på fyra procent av intäkterna till Novamedia.

 

2019 omsatte Svenska Postkodlotteriet 3,6 miljarder i lottintäkter.

 

Nästan en miljon personer i Sverige prenumererar på postkodlotter. Varje lott kostar 170 kronor i månaden.

 

Under 2019 delades totalt 1,4 miljarder kronor ut till vinnare.

• 10 159 olika postnummer har vunnit någon vinst i Postkodlotteriet under året.

• 1 015 personer har vunnit minst 100 000 kronor.

• 51 personer vann en miljon eller mer. 

 

Källa: Svenska Postkodlotteriets årsrapport 2019.

Samtidigt som miljonvinster till lottköparna delas ut årligen har Svenska Postkodlotteriet vid flera tillfällen hamnat i blåsväder.

SvD:s granskning från 2013 visade att företaget hade eskalerande driftskostnader, till exempel ökade bonusar och ersättningar. De ökade kostnaderna skedde på bekostnad av den del av intäkterna som skulle gå till välgörenhet. 

I svensk lotterilagstiftning är ett av kraven för att få sin lotterilicens att verksamhetens huvudsakliga syfte är att främja allmännyttiga ändamål. Svensk praxis är att 20 procent av omsättningen ska gå till välgörenhet. Svenska Dagbladets granskning fick Lotteriinspektionen att utöka sin tillsyn över Postkodlotteriet.

I juni 2015 uppdagades det att dåvarande vd:n Niclas Kjellström-Matseke gömt sin bonus i årsredovisningen. I augusti samma år sa han upp sig som vd, men förnekade att det hade att göra med kritiken som riktats mot honom.

Expressen har tidigare rapporterat om kritiken mot den svenska lottojätten. Postkodlotteriets aggressiva marknadsföring fick Liz Larsson, 54, och Andreas Andreen, 31, från Göteborg att anmäla dem till Konsumentverket.

– De är alldeles för aggressiva. Jag kände mig trakasserad, sa Liz Larsson då.  

Andreas Andreen var då registrerad på spelpaus.se, Spelinspektionens nationella självavstängningssystem från allt licensierat spel. Trots det blev han kontaktad av Postkodlotteriets försäljare.

– När jag sa att jag var med där bad han som ringde om ursäkt och sa ”då tar jag bort dig ur registret”, men sen fick jag två reklamutskick efter det och det var då jag gjorde anmälan hos Konsumentverket, sa han då.

Samtidigt kunde Expressen berätta att Postkodlotteriet intäktsfördelning gick på tvärs med moderbolaget Novamedias målsättning.

De senast redovisade siffrorna från 2018 visade intäkter på drygt 3,5 miljarder för Svenska Postkodlotteriet. Av de pengarna gick 1,5 miljarder kronor (42,5 procent) tillbaka till kunderna som lottovinster, 952 miljoner (27 procent) gick till lotteriets förmånstagare. Driftskostnaderna uppgick till 1,07 miljarder (30,5 procent).

Moderbolagets målsättning för samma år var att minst 40 procent av intäkterna skulle gå till lotteriets förmånstagare, och att driftskostnaderna inte fick överstiga 20 procent av intäkterna.

Ändå finns det många lyckliga svenskar som lyckats kamma hem storvinsten.

Ingrid kammade hem över 4 miljoner

Som förälder i ett hem med tre barn har Ingrid Kanat tidigare upplevt att hon inte fullt ut har kunnat följa sitt miljöengagemang. Det är inte billigt att miljömedvetet alla gånger, menar hon. Sedan storvinsten på 4,1 miljoner existerar inte det hindret längre.

– Det är en guldkant både i livet och i tillvaron. För en själv, för ens välbefinnande och vad man tror på och vad man vill stötta. Det var en sida som fanns innan, men som nu har förstärkts.

Dessutom har vinsten tillåtit henne att ge utlopp för sina gröna fingrar.

– Jag har alltid varit väldigt odlingsintresserad. Det har så klart exploderat efter att vi vann. Det blev ju ett inköp av ett ganska stort växthus.

Ingrid Kants växthus.Foto: privat
Foto: privat

Men Ingrid har också nyligen blivit av med jobbet, som distriktschef på en butikskedja. Företaget köptes upp av en större kedja, och en konsekvens av detta var att flera i ledningsgruppen sades upp.

När livet förändras så där, är du orolig över att pengarna inte ska räcka?

I längden, absolut. De pengarna ska ju trygga, inte bara mig, utan också min familj. Man tänker på sina barn och man vill ju inte spendera de pengarna på vardagsgrejer under en längre tid och slösa borta dem. Men det är väl lite den oron kanske, men det är klart att det är en jättetrygghet att jag vunnit pengar om det här skulle bli långvarigt.

Hur var omgivningens reaktioner när du vann? Var folk avundsjuka?

– Ytterst lite. Vi var väldigt positivt överraskade över hur mycket positiva lyckönskningar vi fick.

– Vi hade gått igenom ganska mycket på det privata planet under ett par år. Det kändes som att folk från botten av sina hjärtan verkligen unnade oss det och var glada för vår skull.

Det bästa var att få vinna tillsammans med alla grannar

Marie Johansson, 57, vann tillsammans med sin make över åtta miljoner kronor under hösten 2019. Sedan dess har de investerat flitigt. De har byggt en pool, renoverat huset och köpt en sportbil, en mörkblå Camaro. Men ägodelarna står ändå i skuggan av grannskapets delade glädje.

– Det bästa var att få vinna tillsammans med alla grannar, berättar Marie Johansson.

Marie Johansson (t.h) tillsammans med barndomsvännen och numera grannen Daina Jensen, vann båda i Postkodlotteriets grannyra.Foto: privat
Marie och maken med vinstcheckarna. I mitten: Rikard Sjöberg.Foto: a / Postkodlotteriet
Förutom poolbygge och sportbilsköp gav Marie och hennes make en summa pengar till sina barn och barnbarn.Foto: Privat
Camaron som Maries make köpt.Foto: Privat

Eftersom de vann tillsammans med helt grannskapet har det varit idel glada tillrop, ingen avundsjuka.

– Klart att det finns avundsjuka, men vi har inte märkt av den själva, säger Marie och fortsätter:

– Vi har bara fått bra kommentarer. Folk som hört av sig och sagt grattis, det är ni verkligen värda.

Idag har Marie och maken en tapetserarverkstad, och fem miljoner på banken. Någon oro för att pengarna ska ta slut finns inte i sikte.

– Vi tar det försiktigt nu, när vi gjort renoveringen, säger hon.

På vilket sätt har livet förändrats sen vinsten?

– Vi kan hjälpa barnen mer, och behöver själva inte vara oroliga för att ha så det räcker.

Margareta – vann 10 miljoner och åkte på kryssning

Margareta, 75, är van vid en vardag där hon varje månadsslut slagits av tanken ”oj, hur ska jag klara det här”. Sedan februari 2018, då hon vann nästan 10 miljoner, är den problematiken ett minne blott. 

– Nu är det så att det alltid finns pengar kvar på kontot. Det är helt ofattbart, berättar hon.

– Det har gjort livet mycket enklare. Man kan skämma bort sig själv, utan att behöva tänka på hur det ska gå när månaden är slut.

När du skämmer bort dig, vad unnar du dig då?

– Alltså för mig är att unna att hjälpa andra. Jag har kunnat hjälpa mina barn, barnbarn och en del hjälporganisationer, säger hon.

Till exempel hade hon en resa till Danmark med hela familjen bokad, som tyvärr behövde blåsas av på grund av pandemin. Hon har också hunnit åka en kryssning längs norska kusten och köpa sig en ny bil.

– Det var en sån dröm, som jag aldrig trodde skulle bli sann, berättar Margareta om att få åka hurtigrutten. 

Margareta från Mullsjö vann 9,7 miljoner.Foto: EVA EDSJO
Foto: EVA EDSJO
Foto: Privat

Men vinsten kom också med ett pris. Hon har flera gånger blivit kontaktad av för henne okända personer som velat ha pengar av henne.

– För ungefär ett halvår sen fick jag ett telefonsamtal. Uppifrån Norrköping någonstans tror jag. En person som hade spelskulder och barn som behövde hjälp, men jag svarar inte ens en gång, utan bara trycker bort det.

– Det har varit några dumma grejer, några dumma telefonsamtal, men det är folk som jag inte har känt. Som har ring och bett att få låna pengar, och få pengar till olika grejer. Men det är ingenting som jag inte har kunnat hantera.

Tvärtom menar hon att de avundsjuka kommentarerna drunknat i lyckönskningar.

– Det har varit så underbart. Mina gamla arbetskamrater och mina vänner, de har verkligen lyckönskat mig.

Känner du någon oro över att pengarna ska ta slut?

– Nej, det finns det inte, och skulle de ta slut så vet jag att jag skulle klara mig ändå.     Det som är viktigast för mig är att få känna glädjen av att kunna ge till alla dom som har hjälpt mig i mitt liv när jag har haft det svårt. Livet består inte av att man ska ha massa pengar.

Är du inte jävig i frågan? Det är ju lätt att säga när man har pengar?

 – Ja det kan jag väl hålla med om. Men samtidigt inte.

– För jag är fortfarande kvar i tanken att jag inte har massa pengar. Jag lever precis som jag levde förut, säger Margareta.

Även Rami från Angered fick konstiga samtal

Rami, 28, egenföretagare som bodde i Angered, Göteborg, när han vann 6,6 miljoner under våren 2020. Pandemin blåste av hans mer storslagna resplaner men har hunnit köpa sig en sportbil av märket Ford Mustang och några klockor. Men den stora förändringen i hans liv är att inte behöva stressa över det egna bolaget.

– Jag har ju inte vunnit så pass mycket pengar att jag kan sluta jobba utan det är mer att det är skönare att jobba nu när jag vet att min framtid är säkrad.

– Och att kunna vara ledig under längre perioder utan att sabba bolaget.

Rami, hans mamma och Rikard Sjöberg.Foto: Postkodlotteriet
Rami har unnat sig en sportbil efter vinsten.Foto: Privat
”Jag är fruktansvärt tacksam över att jag vunnit” säger Rami, 28.Foto: Privat
Foto: Postkodlotteriet

Tiden omedelbart efter vinsten var enligt Rami ganska speciell. Han gillar förvisso att få stå i centrum och att bli gratulerad. Men vissa lyckönskningar dolde andra motiv mellan raderna.

– Speciellt i början så kom det väldigt många som ville låna pengar. Det var ju några som jag inte ens har träffat. Utan att jag känner en person som de känner och då tyckte de om att jag kunde låna ut pengar. För mig är det där mest konstigt, berättar Rami.

– Då får man reda på vilka som är nära vänner och vilka som bara vill ha pengar. Så det var ju på både gott och ont det där.

För att trygga framtiden har Rami placerat hälften av vinsten i fonder, som han hoppas kunna ge avkastning på sikt. Någon oro för att pengarna skulle ta slut känner han inte än.

– Jag är fruktansvärt tacksam över att jag vunnit, men skulle de ta slut så är det inte hela världen, jag kan nog fortsätta leva ändå, säger Rami, 28, från Angered.

Simrishamn nåddes av Postkodlotteriets grannyra. Då vann Anna Hultqvist, 47, fem miljoner kronor.
Pia Wrahme i Simrishamn vann 2,5 miljoner kronor på Postkodlotteriet. Nu får hon råd att hjälpa sin dotter Maria bli gravid.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Hyllades för musklerna – sedan försvann Eva, 24

Skidstjärnan berättar nu själv: ”Det var fruktansvärt”

Experterna spår 2021: Så ser corona i Sverige ut då

Professorn: ”Tror att Sverige gjorde ett misstag i juli”

Inger Nilsson drabbades av covid-19: ”Jag blev rädd”

”Min kropp är trött” • Så lever hon nu