Miljardvinst – rakt ner i klockkungens ficka

Foto: Jonas Carmhagen

Det tickar på bra för klockkungen Filip Tysanders företag Daniel Wellington Rekordmannen, som köpt Sveriges dyraste lägenhet, kan nu kvittera ut nära en kvarts miljard i vinst.

Daniel Wellingtons bokslut, som omfattar perioden 1 mars till sista december 2015, visar att bolaget omsatte drygt 1,4 miljarder kronor, enligt tidningen Dagens industri.

Utdelning: en kvarts miljard kronor.

Lönsamheten har med andra ord varit mycket god.

Eftersom Filip Tysander, 31, är ensam ägare till företaget via JFT Holding AB, betyder det att pengarna går direkt i hans ficka.

Bolaget, som bildades så sent som 2011, har fått stor uppmärksamhet runtom i världen. Enligt den officiella historiebeskrivningen började det 2006 när Filip Tysander flygluffade. I Australien stötte han på britten Daniel Wellington som tyckte om att matcha sina vintageklockor med gamla slitna Nato-remmar.

Daniel Wellington tillverkas i Kina

Tysander fick en idé och började skissa på egna klockor och efter att ta tänkt till ordentligt la han ut en första beställning på 1 000 klockor hos en tillverkare i provinsen Shenzhen i Kina.

Succén var snart ett faktum.

Klockorna, som kostar mellan 995 och 1995 kronor, säljs via nätet och i cirka 100 länder via 8 000 återförsäljare. Tillverkningen sker i Kina, vinstmarginalen per klocka är hög.


LÄS OCKSÅ: Tilde, 12, svarade på telefonbluffen


Och företaget signalerar fortsatt goda tider.

''Ledningen ser en ljus fortsatt expansion även under 2016 med full fokus på distribution, webbshopen, och tillväxt i synnerhet på de marknader som vi själva kontrollerar, det vill säga Kina och USA'', skriver företaget i årsredovisningen enligt Dagens Industri.

Nyligen köpte klockkungen Tysander Stockholms och Sveriges dyraste lägenhet.

Lyxvåningen, som ligger i korsningen Vasagatan-Klarabergsgatan mitt emot Centralen, är på 418 kvadratmeter med en magnifik utsikt över Stockholm.

Köpt i Stockholm Continental

– Det är en fantastisk, elegant penthousevåning med utsikt över Stadshuset och Stockholm, som ligger högst upp i nybyggda Stockholm Continental. Den har allt, bland annat en terrass högst upp i huset, en otrolig utsikt med fönster från golv till tak och dygnet runt-room service, sa den ansvarige fastighetsmäklaren i samband med en pressvisning.


LÄS OCKSÅ: Dollarfallet ljuv musik för svenska turister


Flera andra lyxlägenheter finns i byggnaden. För den som inte vill laga sin mat själv och inte vill gå på krogen går det bra att få maten via hissen direkt från nya hotell Continental.

Inflyttningen blir någon gång under nästa år.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!