Basquiats obetitlade verk från 1982 klubbades för nästan en miljard kronor. Foto: SOTHEBY'S / POLARISBasquiats obetitlade verk från 1982 klubbades för nästan en miljard kronor. Foto: SOTHEBY'S / POLARIS
Basquiats obetitlade verk från 1982 klubbades för nästan en miljard kronor. Foto: SOTHEBY'S / POLARIS
Köparen, den japanske konstsamlaren Yusaku Maezawa. Foto: SOTHEBY'S / POLARISKöparen, den japanske konstsamlaren Yusaku Maezawa. Foto: SOTHEBY'S / POLARIS
Köparen, den japanske konstsamlaren Yusaku Maezawa. Foto: SOTHEBY'S / POLARIS
Köparen, den japanske konstsamlaren Yusaku Maezawa. Foto: SOTHEBY'S / POLARISKöparen, den japanske konstsamlaren Yusaku Maezawa. Foto: SOTHEBY'S / POLARIS
Köparen, den japanske konstsamlaren Yusaku Maezawa. Foto: SOTHEBY'S / POLARIS

Miljardtavla såld på rekordauktion

Publicerad

Den här målningen av New York-konstnären Jean-Michel Basquiat slog rekord på Sotheby's konstauktion.

Pris: 967 miljoner kronor!

Den obetitlade målningen av Basquiat gick under klubban vid en konstauktion i New York på torsdagskvällen. Priset som betalades, 110,5 miljoner dollar, är det högsta någonsin hittills för en målning av en amerikansk konstnär.

Köparen var den japanske konstsamlaren och entreprenören Yuzaku Maezawa. Det uppger The Guardian. 

Ska hänga på privata museet i Japan

Köparen planerar att hänga upp dyrgripen i sitt konstmuseum i Chiba i Japan. Men först tänker han låta olika konsthallar runtom i världen visa tavlan för allmänheten.

– När jag såg denna målning slogs jag av hur upprymd jag blev och kände tacksamhet för mitt konstintresse, säger Yuzaku Maezawa, enligt The Guardian.

Den japanska konstsamlaren, som grundade e-handelsföretaget Start Today, köpte för ett år sedan en annan obetitlad Basquiatmålning. Prislappen var då 57,3 miljoner dollar, eller cirka 504 miljoner kronor.

Jean-Michel Basquiat föddes 1960 i Brooklyn i New York. Som konstnär var han känd inom graffiti och neoexpressionism. Basquiat dog av en drogöverdos 1988. Han blev 27 år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen