Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardärsparet hyrde in en oljerigg för sin bröllopsfest

Giovanna Battaglia och Oscar Engelbert i samband med modeveckan i Paris i fjol. Foto: REX/IBL
Giovannas brudklänning var gjord av Alexander McQueen. Foto: SPLASH NEWS/IBL
Paret gifte sig stillsamt i Stockholm men bröllopsfesten på Capri var allt annat än lugn. Foto: SPLASH NEWS/IBL
Tillsammans på NK-galan på Berns i september i fjol. Foto: JESPER FRISK / DAGENS INDUSTRI
Giovannas arbetsmiljö: Längst fram vid catwalken (längst till höger) vid en visning i Milano 2013. Foto: SGP/FAMEFLYNETITALY / STELLA PICTURES SGP/FAMEFLYNETITALY

Han, en svensk fastighetskung som på egen hand byggt ett miljardimperium, hon en italiensk stylist som vuxit till en modeikon på Instagram.

Men trots att Oscar Engelbert och Giovanna Battaglia lever ett glamouröst jetsetliv har de lyckats hålla en låg profil utanför sina kretsar – fram till bröllopet, det vill säga.

“Tidernas mest överdådiga modebröllop”, skrev magasinet New York om tillställningen som började i Stockholms stadshus och slutade på en inhyrd oljerigg utanför Capri.

När fastighetskungen Oscar Engelbert gifte sig med italienska modeikonen Giovanna Battaglia vid ett överdådigt bröllop på Capri fick omvärlden första gången en glimt av den lyx som det vanligtvis hemliga jetset-paret omger sig med.

Bröllopsfesten på den italienska ön började med en enkel ceremoni i Stockholm, vilket också var det enda som var enkelt med vigseln.

Efter att ha sagt ja i Stadshuset dundrade paret ner till Medelhavsön där internationella och svenska gäster (modeskapare, modeller, arvtagare och en hel del andra) bjudits in för ett tre dagar långt firande under en helg med extra allt.

https://www.instagram.com/p/BGgYzQbkOzf/?utm_source=ig_web_copy_link

 

https://www.instagram.com/p/BVKXVLal8v1/?utm_source=ig_web_copy_link

 

https://www.instagram.com/p/BGhLDO2yvtW/?utm_source=ig_web_copy_link

Lyxyachter tog gästerna mellan de olika festerna. Avslutningen på en oljerigg som gjorts om till ett diskotek var den mest iögonfallande, vid sidan av den enorma bröllopstårtan. Giovannas brudklänning från Alexander McQueen och den fiktiva tidningskiosken som enbart ”sålde” tidningar där alla omslagen hade anknytning till brudparet, väckte också uppmärksamhet. 

Giovanna skiftade dessutom mellan sex olika specialdesignade klänningar under de fyra bröllopsdagarna. Bröllopet har av magasinet New York utnämnts till ”The most over-the-top fashion wedding of all time” (Ungefär: ”Tidernas mest överdådiga modebröllop”).

 

 

https://www.instagram.com/p/BVHjk2FDgDV/?utm_source=ig_web_copy_link

 

https://www.instagram.com/p/BGmNqXkKja8/?utm_source=ig_web_copy_link

 

***

 

Bröllopet ägde rum 2016, två år efter att Oscar Engelbert och Giovanna Battaglia träffats i New York.

Hon var nyskild  från Vladimer ”Vlad” Roitfeld, son till den tidigare chefredaktören för franska Vogue, Carine Roitfield.

– En av mina bästa vänner är också vän med Oscar, men vi hade aldrig träffats. Så upplägget var ganska klassiskt, har Giovanna Battaglia berättat för Di Weekend. 

Oscar Engelbert hade två barn med sig in i den nya relationen. I dag har familjen sin bas i släktens 1800-talsvilla på Djurgården i Stockholm samt i bostäder i modehuvudstäderna Milano och New York. Den senare har sju meter höga fönster med utsikt mot Hudson-floden.

https://www.instagram.com/p/BaUd6n0gkKn/?utm_source=ig_web_copy_link

För att inte tala om den magnifika sekelskiftesvilla med strand, udde, brygga och tomt på 11 500 kvadratmeter på Dalarö i Stockholms skärgård, blygsamt taxerad till nio miljoner kronor.

Italienskan har lärt sig älska sitt nya hemland.

– Jag gillar att det är lugnt, och att Sverige har varit så framåt i frågor om jämställdhet. Det visste jag inte innan jag flyttade hit, men det har jag lärt mig mer om nu. Och så gillar jag det faktum att alla verkar gilla svenskar när man reser. Ta bara Italien, där har alla bilden av att svenskor är vackra och vänliga tack vare filmen Stromboli med Ingrid Bergman, säger hon i Di Weekend-intervjun.

 

LÄS MER: Det här shoppar de rikaste i Sverige: ”Kräsna kunder” 

 

Giovanna Battaglia fotograferades på Berns i Stockholm för Di Weekend. Foto: JESPER FRISK / DAGENS INDUSTRI

Där talar hon också om Stockholm och Sverige som lugnet i en tillvaro där hon ”jobbar hela tiden”.

Det gör hon antingen för japanska Vogue (där hon är moderedaktör), för W Magazine (där hon skriver krönikor), som stylist för varumärken som Dolce & Gabbana och Christian Dior. I bland handlar det om att hon ”bara” publicerar sig på Instagram där hon med 882 000 följare räknas som en av sociala mediers största influencers.

https://www.instagram.com/p/BmtklS8HRIx/?utm_source=ig_web_copy_link

– Stockholm för mig är family time... Oscars barn har adopterat mig och jag har haft väldig tur med att hela Engelbert-släkten är så fantastisk och har tagit emot mig så väl, säger hon till DI Weekend.

 

***

 

Oscar Engelbert har tagit sig till toppen av fastighetsbranschen utan vare sig utbildning eller erfarenhet.

 – Jag kunde knappt någonting om det här, hade aldrig byggt något i hela mitt liv, hade aldrig haft en arkitektritning framför mig, har han sagt i en intervju med Fastighetsvärlden.

I intervjun berättar han att han under skoltiden hade väldigt svårt att sitta ned och koncentrera sig.

– Det är ju inte så att jag är obildad, men skolan passade helt enkelt inte mig så betygen blev urusla. Men räkna är jag duktig på, att se sammanhangen och att förstå dem snabbt, det har jag inga som helst problem med. Det är snarast en stark sida hos mig, säger han i intervjun med Fastighetsvärlden.

Oscar Engelbert och Giovanna Battaglia i Paris i fjol. Foto: STELLA PICTURES

I andra intervjuer har han beskrivit att de här bristerna på erfarenhet och utbildning till slut blev till hans fördel.

Oscar Engelbert var strax över tjugo när han startade en importfirma för båtplats. När han var 28 år köpte han det gamla posthuset på Fridhemsgatan i Stockholm och startade sitt första byggprojekt. 2007 bolagiserades verksamheten och 2014 introducerades Oscar Properties på börsen.

Affärsidén, att omvandla kontors- och industrilokaler till lyxiga bostadsrätter, har gjorde honom till en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer.

– Mig veterligen fanns det ingen som gjorde eller hade gjort den typen av konverteringar i Stockholm, har han berättat för Fastighetsvärlden.

Enligt Svenska Dagbladet fick han 180 miljoner när bolaget börsnoterades 2014. I fjol säkrade han upp ytterligare pengar när han sålde av aktier för 300 miljoner. Året innan, 2016, sålde han för 40 miljoner kronor.

 

LÄS MER: Allra-ägarnas lyxliv – åkte på partyresa i privatjet 

 

Trähuset 79&Park på Gärdet i Stockholm är ett av Oscar Properties mer kända projekt. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Med nuvarande kurs äger han dessutom aktier för drygt 300 miljoner kronor i Oscar Properties.

Att vara gift med en av världens främsta stylister har också gjort sitt för den aura av framgång som omger Oscar Engelbert.

Eller som tidningen Café skriver i sin motivering till varför han anses vara en av Sveriges mest välklädda män:

”Dubbelknäppt kostym, vit skjorta, välputsade skor. Oscar Engelbert klär sig som en framgångsrik internationell affärsman i styrelserummen, men rör sig även avslappnat och säkert på röda mattan tillsammans med hustrun, italienska stjärnstylisten Giovanna Battaglia Engelbert.”

Det välklädda superparet Battaglia-Engelbert. Foto: JOE SCHILDHORN / REX/IBL

 

***

 

Bröllopslycka och rikedom till trots så har det senaste året varit tufft för Oscar Engelbert.

För knappt ett år sedan började bostadsmarknaden skaka och den skakade som mest där Oscar Properties etablerat sig – i Stockholms innerstads lyxsegment.

Nybyggda bostadsrätter i flera spektakulära byggen var plötsligt svårare att sälja. Oscar Properties-aktiens enastående kursuppgång under 2015 och 2016 raderades ut förra hösten. I dag är aktien parkerad på 2014 års nivåer.

I en intervju med Dagens industri vid tiden för den brantaste nedgången på bostadsmarknaden berättade Oscar Engelbert:

– Det har varit en väldigt tuff höst, förmodligen den tuffaste jag har varit med om. Tuffare än under Lehman Brothers-kraschen, just för att vi hade en annan storlek på bolaget och vi var rätt hårt ansatta i medierna. Man visste inte heller vart marknaden var på väg. Man ska inte skylla på medier, men med den nya klickjournalistik som finns och intresset för bostadspriser som många har, har det självklart spelat en stor roll.

Spektakulärt: Norra tornet i Hagastaden i Stockholm. Foto: CORNELIA SCHAUERMANN

Trots en trög bostadsmarknad har Oscar Engelbert kastat sig in i en rad jätteprojekt. I höst börjar Oscar Properties sälja exklusiva våningar i Primus Park på Lilla Essingen i Stockholm. Och nästa år börjar man bygga.

– Vi kommer att bygga enligt vår affärsidé, även om vi sällan pratar om våra produkter som exklusiva eller lyxiga. Vi satsar på bra design och fokus på arkitektur och det kommer vi att göra även i detta projekt, sa han till Dagens industri tidigare i sommar. 

Att sällan prata om lyx verkar däremot inte vara helt sant.

Alldeles nyligen förklarade Oscar Properties via ett pressmeddelande att man satsar på att ”uppgraderade koncept” i de sex högsta våningsplanen i projektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

 

LÄS MER: Överklassområdet – som de rika inte fick ha för sig själva 

 

Svårslagen utsikt: Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden kommer att inrymma runt 300 bostäder. Foto: Oscar Properties

På våningsplanen 23 till 27 kommer lägenheterna förutom ett ”högre läge och bättre utsikt även får exklusivare materialval, produkter och vitvaror”.

Toppvåningsplanet, med ”mer generösa planlösningar, terrasser och ett ytterligare uppgraderat designkoncept”, har dessutom fått ett eget namn: ”Penthouse Top Floor”.

 

Fakta: Giovanna Battaglia och Oscar Engelbert

Namn: Giovanna Battaglia

Ålder: 38 år.

Familj: Gift med Oscar Engelbert.

Bor: Stockholm, New York och födelsestaden Milano.

Gör: Moderedaktör för japanska Vogue, krönikör för W Magazine, stylist för bland annat Dolce & Gabbana och Christian Dior. En av världens viktigaste influensers på sociala medier med 882 000 följare på Instagram. Gav ut boken ”Gio_Graphy: Fun in the Wild World of Fashion” i fjol, en lättsam handbok i hur man navigerar i modevärlden.

Aktuell: Ständigt när det kommer till mode.

Övrigt: Stort konstintresse. I New York-lägenheten med sju meters takhöjd och utsikt över Hudson-floden hänger bland annat verk av fotokonstnären Barbara Kruger.

 

Namn: Oscar Engelbert.

Ålder: 41 år.

Familj: Gift med Giovanna Battaglia, en dotter och en son från tidigare äktenskap. 

Bakgrund: Tillhör Bonnier-släkten, mamma Christel barnbarn till Albert Bonnier. Pappan Peter juvelerare på släktföretaget Engelbert som startades av Oscars farfars far och som Oscar i dag äger och är styrelseordförande för.

Bor: På Djurgården i Stockholm, New York och Milano. Sommarvilla i Stockholms skärgård.

Gör: Styrelseledamot och vd för börsnoterade bostadsutvecklaren Oscar Properties, som han grundat.

Aktuell: Oscar Properties bygger 300 bostäder i Gasklockan i Norra Djurgårdstaden i Stockholm. Andra uppmärksammade projekt är Norra Tornet (i Hagastaden) med 134 lägenheter och som beräknas stå färdigt i det första kvartalet 2020 och 79&Park på Gärdet, med sin spektakulära fasad av cederträ.

Övrigt: Stort intresse för arkitektur och design. Har en betydande konstsamling. Seglare.

NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!