Katarina Martinson, dotter till miljardären Fredrik Lundberg, tillsammans med maken Carl Martinson. I dagarna blev köpet klart med ett townhouse i Stockholm till rekordpriset 125 miljoner kronor. Katarina står som ensam ägare på köpekontraktet. Foto: YLWA YNGVESSONKatarina Martinson, dotter till miljardären Fredrik Lundberg, tillsammans med maken Carl Martinson. I dagarna blev köpet klart med ett townhouse i Stockholm till rekordpriset 125 miljoner kronor. Katarina står som ensam ägare på köpekontraktet. Foto: YLWA YNGVESSON
Katarina Martinson, dotter till miljardären Fredrik Lundberg, tillsammans med maken Carl Martinson. I dagarna blev köpet klart med ett townhouse i Stockholm till rekordpriset 125 miljoner kronor. Katarina står som ensam ägare på köpekontraktet. Foto: YLWA YNGVESSON
Köpebrevet: 125 miljoner kronor.Köpebrevet: 125 miljoner kronor.
Köpebrevet: 125 miljoner kronor.
Här på en av Stockholms mest fashonabla gator har Katrina Martinson, dotter till miljardären Fredrik Lundberg, köpt Sveriges dyraste hus. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖMHär på en av Stockholms mest fashonabla gator har Katrina Martinson, dotter till miljardären Fredrik Lundberg, köpt Sveriges dyraste hus. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Här på en av Stockholms mest fashonabla gator har Katrina Martinson, dotter till miljardären Fredrik Lundberg, köpt Sveriges dyraste hus.  Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Prislappen för det exklusiva gathuset med den här ingången: 125 miljoner kronor. Foto: Leif BrännströmPrislappen för det exklusiva gathuset med den här ingången: 125 miljoner kronor. Foto: Leif Brännström
Prislappen för det exklusiva gathuset med den här ingången: 125 miljoner kronor. Foto: Leif Brännström
Finansmannen Fredrik Lundberg är en av Sveriges rikaste personer. Foto: JOHAN JEPPSSON / IBLFinansmannen Fredrik Lundberg är en av Sveriges rikaste personer. Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
Finansmannen Fredrik Lundberg är en av Sveriges rikaste personer. Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, här med sin hustru Louise, slog till på ett townhouse i samma område. Paret behövde ”bara” betala 120 miljoner för sitt hus.Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, här med sin hustru Louise, slog till på ett townhouse i samma område. Paret behövde ”bara” betala 120 miljoner för sitt hus.
Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, här med sin hustru Louise, slog till på ett townhouse i samma område. Paret behövde ”bara” betala 120 miljoner för sitt hus.

Madeleines vän köper Sveriges dyraste hus

Publicerad

Katarina Martinson, 36, dotter till miljardären Fredrik Lundberg och nära kompis med prinsessan Madeleine, har köpt Sveriges dyraste hus.

Pris: 125 miljoner.

För summan har hon fått ett townhouse på en av Stockholms absolut finaste adresser.

Säljare är veckotidningskoncernen Aller Media.

Med rekordsumman slår Katarina Martinson avgående BP-chefen och Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg som också slagit till på ett townhouse i samma område i Stockholm. Svanbergs fastighet, som formellt blev inregistrerad i början av 2017, köptes av honom för 120 miljoner kronor.

Katarina Martinsons fastighet ligger på en av Stockholms mest fashionabla adresser och har haft en extrem värdeutveckling.

I oktober 1996 köpte Aller Media – eller Svenska Aller AB som det hette då – huset för 3 750 000 kronor. Säljare var ett fastighetsbolag kopplat till Aller. Drygt 21 år senare säljer tidningskoncernen fastigheten för 125 miljoner kronor. Summan är troligen ett välbehövligt tillskott för det smått krisande bolaget.

 

LÄS OCKSÅ: Carl-Henric Svanbergs 120-miljonershus 

Katarina Martinsson ensam ägare

Köparen Katarina Martinson, gift med stjärnadvokaten Thomas Martinsons son Carl, står som ensam ägare till fastigheten på köpekontraktet. Det formella köpet genomfördes så sent som i torsdags i förra veckan då köpehandlingarna undertecknades.

Men trevåningshuset, som också har en vindsvåning, är knappast inflyttningsklart eftersom det har använts av Aller Media som redaktionshus. Enligt bedömare som känner till fastigheten, beräknas en totalrenovering kosta uppskattningsvis uppåt 40 miljoner kronor.

Renoveringen av Carl-Henric Svanbergs townhouse beräknas kosta 15 miljoner, men sannolikt upp till det dubbla för få det i toppskick. Arbetet med att förändra huset pågår som allra bäst.

På miljardärslistan

Katarina Martinson och hennes syster Louise Lindh, 38,  stod förr året på 25 plats bland Sveriges miljardärer och var goda för 11 miljarder vardera enligt en uppskattning som gjordes av Veckans Affärer.

De är arvtagerskor till ett av Sveriges största företagsimperier, Lundbergs.

Fredrik Lundberg med döttrarna Katarina Martinson och Louise Lindh. Bilden togs vid bolagsstämman i Lundbergs 13 april 2010.Foto: LOUISE ANDÉN MEITON / SVERIGES RADIO SR

 

LÄS OCKSÅ: Döttrarna tar över hos Lundberg

Båda systrarna jobbar hos pappa

Båda systrarna är aktivt verksamma i pappa Fredrik Lundbergs företagsimperium. Med utbildning från Handelshögskolan i botten har de tagit plats i Lundbergs, som är det dagliga namnet på koncernen där bland annat skogsbolaget Holmen, fastighetsbolaget Hufvudstaden och fastighetsbolaget AB L E Lundberg finns.

Katarina Martinson och systern Louise Lindh står som arvtagare till imperiet. Men ännu finns det inga tecken som tyder på att pappa Fredrik Lundberg tänker pensionerna sig.

Området dit Katarina Martinsons flyttlass går.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

– Det är klart att vi diskuterar, men pappa har inga planer på att lägga av. Så länge han är frisk och vill jobba mycket är det en förmån att få arbeta tillsammans med honom. Det finns ingen stress och ingen planerad agenda”, sa Katarina Martinson när hon och systern Louise Lindh intervjuades av Veckans Affärer förra året.

Pappa Fredrik Lundberg - som står som nummer 13 på Veckans Affärers miljardärslista med 34 miljarder i beräknad förmögenhet -  gav för några år sedsn döttrarna som gåva 7.920.000 aktier vardera i Lundbergs till ett värde av 6 miljarder kronor.

 

LÄS MER: Här är Sveriges 15 mäktigaste familjer

Gäster när kungabarnen gifte sig

Katarina Martinson sitter i bland annat styrelserna för i Fastighets AB L E Lundberg, Husqvarna, Indutrade, AniCura, Fidelio Capital och Lyko.

Det råder starka band till kungahuset.

Katarina Martinson är sedan länge nära kompis med prinsessan Madeleine.

Hon och maken Carl var också självskrivna gäster när Madeleine och Chris O´Neill gifte sig 2013.

Katarina och maken Carl var gäster när Madeleine och Chris O´Neill gifte sig 2013.Foto: JENS L'ESTRADE

När Katarina Martinson gifte med med Carl Martinson i                                                                 i Zürs i Österrike fanns bland gästerna både prinsessan Madeleine med sin dåvarande fästman Jonas Bergström och Carl Philip med dåvarande flickvän Emma Pernald.

Systern Louise Lindh ingår i kronprinsessan Victorias innersta cirkel bland vänner sedan gammalt.

 

Fakta om Katarina Martinson

• Katarina Martinson, 36, sitter i styrelsen för flera av Lundbergföretagen och väntas få en ledande roll i imperiet när pappa drar sig tillbaka. Hon driver i dag ett eget investmentbolag och sitter i Lundbergföretagens styrelse. Hon är bästis med prinsessan Madeleine.

Familjen: Maken Carl, 38, och två barn.

Pappa: Finansmannen Fredrik Lundberg, 66.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen