Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardärer betalar lägre skatt än Willys-kassörska

Antonia Ax:son Johnson är en av Sveriges rikaste människor.
Foto: Creative Commons
Lilian, 67, jobbar sedan tolv år tillbaka som butiksbiträde på Willy's och tjänar 125 kronor i timmen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Lilian som är kassörska på Willy's betalar 23 procent i skatt.

Det är högre än vad skattesatsen blir för matvarukedjans ägare, mångmiljardären Antonia Ax:son Johnsson när hon skattat för sina inkomster, enligt en granskning som ETC gjort.

– Jag blir förbannad när jag hör det, säger Lilian till tidningen.

Lilian, 67, jobbar sedan tolv år tillbaka som butiksbiträde på Willy's och tjänar 125 kronor i timmen. Hon jobbar helger och kvällar för att få ihop 30 000 kronor i månaden och betalar 23 procent av dem i skatt, skriver ETC.

Det är en högre skattesats än vad butikskedjans ägare och flera andra mångmiljardärer i landet har när de skattar för sina inkomster. Det visar en granskning som ETC har gjort. 

Willy's ägs av matjätten Axfood som leds av Antonia Ax:son Johnsson. 

Tjänar miljoner i månaden – betalar 18 procent i skatt

Antonia Ax:son Johnssons förmögenhet uppskattas till 50 miljarder och de senaste åren har hon tjänat mer än fem miljoner kronor i månaden.

LÄS MER: Här är de svenska it-miljardärerna

Tidningen ETC har granskat de 1 000 svenskar som har högst inkomster. Sedan 2008 har de i snitt tjänat 3,7 miljoner i månaden och betalat 34 procent i skatt.

Snittet för en svensk löntagare är 30 procent.

För ETC förklarar Ingemar Håkansson, rättsexpert på Skatteverket, hur detta kan komma sig.

Han menar att de låga skattenivåerna delvis kan förklaras av att personer med stora aktieinnehav i högre grad kan styra vilka år de väljer att avyttra och deklarera skattepliktiga inkomster. 

Han säger dock att skatten på kapital är låg och att det sannolikt handlar om ett val från riksdagen för att hålla förmögna människor kvar i Sverige. 

Lilian har fått höjd skatt

De 1 000 rikaste i Sverige har ökat sina inkomster med 67 procent sedan finanskrisen 2008 – samtidigt har de betalat allt mindre i skatt. Skattesänkningen har gått från i genomsnitt 35 procent år 2008 till 34 procent förra året, enligt ETC.

Butiksbiträdet Lilian, som inte vill medverka med efternamn, fick däremot höjd skatt med några procent när hon gick i pension förra året, vid 66 års ålder, skriver ETC.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!