Här vill Jens von Bahr bygga 260 kvm brygga med nedsänkt pool.Här vill Jens von Bahr bygga 260 kvm brygga med nedsänkt pool.
Här vill Jens von Bahr bygga 260 kvm brygga med nedsänkt pool.
Jens von Bahr, spelmiljardär. Foto: / DIJens von Bahr, spelmiljardär. Foto: / DI
Jens von Bahr, spelmiljardär. Foto: / DI
Här nere vid strandlinjen vill Jens von Bahr bygga en brygga, som från början var tänkt att ha en nedsänkt pool.Här nere vid strandlinjen vill Jens von Bahr bygga en brygga, som från början var tänkt att ha en nedsänkt pool.
Här nere vid strandlinjen vill Jens von Bahr bygga en brygga, som från början var tänkt att ha en nedsänkt pool.
Ritningarna visar planerna.Ritningarna visar planerna.
Ritningarna visar planerna.

Miljardärens jättebygge på Djurgården stoppas

Publicerad

Spelmiljardären Jens von Bahr, 46, ville bygga en storbrygga med pool ett stenkast från Skansen. 

Bahr berättar att byggplanerna fått kungens välsignelse, genom Kungliga Djurgårdens förvaltning. 

– Vi bedömde inte att det var någon stor fråga, säger Magnus Andersson, slottsfogde. 

Nu har både länssttyrelsen och tingsrätten sagt nej till byggplanerna.

I en färsk dom från Nacka tingsrätts mark- och miljödomstol beskrivs spelmiljardären Jens von Bahrs nederlag.

Von Bahr, 46, har byggt upp en förmögenhet på onlinecasinon genom bolaget Evolution Gaming som han grundade och är styrelseordförande och storägare i. 

Bolaget är bland leverantör till spelsajterna Leo Vegas och Betsson. 

 

LÄS MER: Candy Crush-skaparens drömvilla riskerar rasa

Von Bahr och kompanjonen sålde aktier för 1 miljard kronor

Veckans Affärer uppskattade von Bahrs förmögenhet till 2 miljarder kronor förra året – och i november förra året bestämde han sig för att, tillsammans med medgrundaren Fredrik Österberg, att sälja aktier för en miljard kronor i bolaget. 

– Försäljningen har inget med bolaget att göra. Av filosofiska skäl ville vi sälja ned lite grann, berättade Jens von Bahr för Dagens industri, Di. 

Huset på Djurgården sett från vägen.Foto: Wikimedia Commons/Holger Ellgaard

Von Bahr bor som det anstår en miljardär, genom att hyra ett sekelskifteshus med tillhörande strandremsa, på Kungliga Djurgården mellan entrén till Skansen och Italiens ambassad. 

 

LÄS MER: De är svenska adelns rikaste personer

Slottsfogden om huset: "Det är en privatägd byggnad"

– Det är en privatägd byggnad som står på arrenderad mark. För 100-150 år sedan fanns möjlighet att bygga privatbostäder på arrenderad mark, säger Magnus Andersson, slottsfogde över Kungliga Djurgårdens förvaltning.

Magnus Andersson. Foto: Kungliga Djurgårdens förvaltning

 

Är det här bostäder som man kan få tillfälle att hyra genom att köa i den kommunala bostadsförmedlingen? 

– Våra arrenden gäller ambassader, museum och liknande. Sedan äger Djurgårdsförvaltningen ett 100-tal bostäder som hyrs ut, i första hand till den kungliga familjen och i andra hand till hovets personal. 

Byggnaden har en anrik historia och under senare delen av 1800-talet huserade Rydbergska stiftelsen i huset som ligger på den lilla kullen som var känt som Alberget.

Så här såg innandömet ut på 1890-talet, i kapten Silfversparres bostad:

Kapten Silfversparres bostad på 1890-talet, i Rydbergska stiftelsens hus, som nu hyrs av spelmiljardären Jens von Bahr. Foto: B. Orling Digitala stadsmuseet/Wikimedia Commons

 

LÄS MER: Lensway-grundarens miljonbåt styrde snett – vann miljontvist

Allmänheten saknar tillträde till tomten – privat arrende

Villan och tomten får anses vara en av de mest exklusiva i Stockholm och hyrs genom arrende från Konungen själv, som har ständig dispositionsrätt. 

Vanliga flanörer saknar tillträde till tomten. 

– Det här är ett privat arrende, vilket innebär att arrendatorn har företrädesrätt. Så om någon kliver in där är det samma sak som om någon skulle komma och sätta sig på din villatomt, säger Magnus Andersson. 

I juni 2016 skickade Jens von Bahr en anmälan om vattenverksamhet, vid tomtens strandlinje, till Länsstyrelsen i Stockholm.

Han ville bygga om den befintliga bryggan, ihopsatt av tre bryggor med stenkistor, på 130 kvadratmeter till en dubbelt så stor jättebrygga på 260 kvadratmeter genom att slå ihop fem bryggor. 

Ritningen som von Bahr beställt från arkitektbyrån visar tydligt poolen som är nedsänkt i bryggan, med måtten 2,7 gånger 10 meter.Foto: Privat

 

LÄS MER: Miljardären uppsagd från tvåa med kokvrå

Jens von Bahrs plan: nedsänkt pool på jättebryggan

De ursprungliga ritningarna visade även att det fanns planer på en pool på 2,7 gånger 10 meter som skulle vara nedsänkt i bryggan, vilket von Bahr senare backade ifrån. 

Miljardären lät meddela att Konungen, genom Kungliga Djurgårdens förvaltning, hade gett projektet grönt ljus. 

– Vi bedömde inte att det var någon stor fråga. Det finns en brygga på platsen och det här skulle innebära en upprustning och en rimlig utvidgning av denna, säger Magnus Andersson. 

Är konungen inblandad i den här typen av beslut? 

– Den här typen av mindre ärenden brukar vi besluta om på tjänstemannanivå. Men handlar det om större förändringar tas det upp i Kungens råd för mark- och byggnadsfrågor. Det kan exempelvis handla om ärenden som den planerade gångbron mellan Rosendals slott och Tekniska museet.

"Att allmänhetens verkliga eller upplevda tillträde till vattenområdet skulle påverkas av anmälarens anmälda brygga är ett orimligt antagande", slog von Bahr fast i anmälan till länsstyrelsen. 

Men länsstyrelsen slog fast att den dubblerade bryggstorleken skulle innebära "intrång i naturmiljön". 

Här nere vid strandlinjen villa Jens von Bahr bygga en brygga, som från början var tänkt att ha en nedsänkt pool.Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

 

LÄS MER: Affärsman ville ha utsikt – skövlade skärgårdsön

Jens von Bahrs nya motgång i tingsrätten – nekas prövning

"Länsstyrelsen bedömer att den anmälda åtgärden, som inte innebär ett tillfälligt intrång, inte heller höjer parkens natur-eller kulturvärden eller tillgodoser ett annat angeläget allmänt intresse", skrev länsstyrelsens miljöhandläggare och gav avslag. 

Men Jens von Bahr gav inte upp utan överklagade till beslutet till Nacka tingsrätts mark- och miljödomstol. 

Den 7 februari satte även domstolen ner foten och gav avslag åt spelmiljardärens bryggplan. 

"Mark-och miljödomstolen delar länsstyrelsens bedömning att det är fråga om vattenverksamhet som utgör ändrad markanvändning och inte uppfyller villkoren i 4 kap. 7 § miljöbalken (se faktaruta)" 

Miljöbalken 4 kap. 7 §

7 § Området Ulriksdal–Haga–Brunnsviken–Djurgården är en nationalstadspark.

   Inom en nationalstadspark får ny bebyggelse och nya anläggningar komma till stånd och andra åtgärder vidtas endast om det kan ske utan intrång i parklandskap eller naturmiljö och utan att det historiska landskapets natur- och kulturvärden i övrigt skadas.

   Trots bestämmelsen i andra stycket får en åtgärd som innebär ett tillfälligt intrång eller en tillfällig skada i en nationalstadspark vidtas, om 

1. åtgärden höjer parkens natur- och kulturvärden eller tillgodoser ett annat angeläget allmänt intresse, och

2. parken återställs så att det inte kvarstår mer än ett obetydligt intrång eller en obetydlig skada. Lag (2009:293). 

Källa: Miljöbalken

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen