Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardären vill stoppa kvinnliga huvudvittnet

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Karl Hedin förnekar att han gett något gift till tvåbarnsmamman och hennes make.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Västmanlands tingsrätt ska nu ta ställning till om tvåbarnsmammans vittnesmål ska få användas mot Karl Hedin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Oktober 2018: Industrimannen Karl Hedin fördes ut ur rättssalen sammanlänkad med en häktesvakt. Han misstänks för grovt jaktbrott.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Karl Hedin förnekar att han begått något jaktbrott.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Experterna räknar med att upp till ett 70-tal vargar tjuvskjuts varje år.
Foto: KLEJBUK SZCZEPAN / ADOBE STOCK
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
1 / 7

Industrimiljardären Karl Hedin, 71, kräver ett stopp för det mest besvärande vittnesmålet i den kommande rättegången i jakthärvan. 

Vittnet: Tvåbarnsmamman som under lång tid var polisens hemliga källa.

Åklagaren vill spela upp de bandade förhören och läsa upp vad hon sagt till utredarna.

– Polisen utnyttjade och bearbetade henne, säger advokat Sven Severin, som försvarar Karl Hedin.

Tvåbarnsmamman, som själv är åtalad och gift med en annan åtalad i jakthärvan, är klämd mellan olika intressen inför den kommande rättegången.

Våren 2018 steg hon ”över tröskeln” och tog kontakt med en åklagare som utreder jaktbrott och slussades sedan snabbt vidare till de polisutredare inom Nationella operativa avdelningen, NOA, som är experter på mer avancerade tjuvjaktsbrott på fridlysta djur.

Den 49-åriga tvåbarnsmamman var rena drömvittnet för polisen.

Här fanns plötsligt en person med direkt insyn i den illegala jakt som polisen misstänker ha pågått under låg tid i skogarna i Västmanland på gränsen till Dalarna.

Pekade ut Karl Hedin och maken

Kvinnan pekade både ut sin make och Karl Hedin vid flera hemliga möten med polisens från Nationella operativa avdelningen, NOA i Stockholm. De diskreta mötena hölls på olika platser i Västmanland, bland annat vid ICA Maxi i Västerås och inne i polishuset.

De fyra åtalade i jakthärvan

• Karl Hedin, 71, industriägare och en av Sveriges största privata skogsägare. Misstänks för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott- han anklagas för att ha tänkt skjuta varg den 26 oktober 2018 utanför Virsbo I Surahammars kommun och gett giftet karbofuran till tvåbarnsmamman och hennes make. Enligt åklagaren skulle giftet blandas i kött och läggas ut som förgiftat bete för varg i naturen.

Förnekar brott.


• Tvåbarnsmamma, 49 år gammal, tidigare polisens hemliga källa och huvudvittne. Misstänks för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott. Kvinnan misstänks ha vägt upp och förpackat gifter karbuforan.

Förnekar alla anklagelser.


• Företagare, 51 år, och gift med tvåbarnsmamman. Misstänks för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott.  Misstanken gäller att han tagit emot giftet karbofuran med uppsåt att döda varg och andra fredade rovdjur. Han ska ha vägt upp giftet i doser. 

Förnekar brott.


• Man, 30 år, anställd. Misstänks för grovt jaktbrott.  Anklagas för att tillsammans med Karl Hedin ha varit ute för att försöka skjuta varg fredagen den 26 oktober 2018. 

Förnekar brott.

Den centrala punkten från kvinnans uppgifter tog åklagaren fasta på som en punkt i åtalet mot Karl Hedin. Det var att han skulle ha överlämnat giftet karbofuran till makarna.

Giftet kunde användas för att preparera kött och köttfärs och sedan läggas ut i naturen för att ta död på varg som åt av det preparerade betet. Brottet rubricerades som förberedelse till grovt jaktbrott.

Kvinnan tvärvände – tog tillbaka utpekandet

Tvåbarnsmannen, som känt sig hårt pressad från olika håll, tog senare tillbaka alla sina utpekanden mot sin make och Karl Hedin. Hon påstod att hon hittat på allt för att hon var deprimerad.

Efter tvärvändningen bestämde åklagaren sig för att kvinnan plötsligt skulle bli misstänkt för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott. Brottet gällde hanteringen av giftet karbofuran som hon uppgett att hon och maken fått av Karl Hedin.

Polis och åklagare anser att det finns stöd för hennes uppgifter som hon lämnade innan helomvändningen och det är detta som kammaråklagare Lars Magnusson tänker använda i rättegången.

Karl Hedin har för Expressens reporter Leif Brännström förnekat att han hade för avsikt att skjuta varg eller att han gett gift till tvåbarnsmamman och hennes make.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Men försvararna protesterar och anser det är orimligt att åklagaren får använda sig av de uppgifter som tvåbarnsmamman tidigare lämnat. Karl Hedins försvarare, advokat Sven Severin, kräver att Västmanlands tingsrätt stoppar åklagarens möjlighet att använda kvinnans vittnesuppgifter i processen.

– De kräver att jag inte ska få läsa upp från förhören eller läsa upp vad hon har sagt, säger kammaråklagare Lars Magnusson till Expressen.

Det är väl viktigt för dig att kunna åberopa vad som sagt?

– Ja.

Vad händer om det blir stopp för dig i tingsrätten att använda dig av hennes vittnesmål?

– Ja, det är inte så bra.

Kan du fortsätta att driva åtalet på den punkten om tingsrätten säger nej till dig att använda dig av hennes vittnesuppgifter?

– Det blir svårt. 

Tvåbarnsmammans försvarare, advokat Thomas Jönsson, anser att polisens misskött hela hanteringen av hans klient och att de pressat henne eftersom det verkliga ”bytet” var Karl Hedin.

– Hon har inte fått klart för sig att hon är en del av den här rättsprocessen förrän väldigt sent. Pressen hon har varit utsatt för är uppenbar. Men man är egentligen helt ointresserad av min klient, säger han.

”Polisen utnyttjade henne”

Flera av försvararna misstänker att polisen var beredd att se mellan fingrarna när det gällde kvinnans brott.

– Polisen utnyttjade och bearbetade henne. Det är så uppenbart att om hon inte hade hoppat av som vittne hade hon aldrig blivit åtalad. Det är först när hon inte vill vara med längre som man delger henne misstanke om något som hon sagt redan i första förhöret. Jag tycker det är ett flagrant övertramp, det är ett uppenbart kringgående av de bestämmelser som finns. Hon skulle omgående ha delgivits misstanke om brott om fått sina rättigheter kargjorda, säger Karl Hedins försvarare Sven Severin. 

Anser du att polisen har pressat henne?

– Ja.

Du begär helt att tingsrätten ska sätta stopp för åklagarens möjligheter att spela upp vittnesför med kvinnan eller läsa upp vad hon sagt i förhören?

– Ja, det är självklart. Det är uppgifter som hon har lämnat som vittne och ingenting annat och som egenskap av anhörig. Anledningen till att hon åtalas är att få in hennes tidigt lämnade uppgifter i utredningen. 

– Jag tycker det är ett flagrant övertramp, säger advokat Sven Severin om polisens agerande när det gäller tvåbarnsmamman.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

I sitt brev till Västmanlands tingsrätt skriver Sven Severin:

”Hos Karl Hedin inställer sig den misstanken att, när X (kvinnans namn) under förundersökningen 'hoppar av' som kronvittne mot bl a Karl Hedin, hon 'bestraffas' genom att ett åtal väcks mot henne för att söka möjliggöra utnyttjandet av vissa av de uppgifter hon lämnat under förundersökningen, då hon hördes i egenskap av vittne”.

Västmanlands tingsrätt väntas lämna besked under november om tvåbarnsmammans uppgifter ska få användas eller inte. Rättegången är preliminär planerad till i början av nästa år. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!