Anders Holch Povlsen. Foto: PRESSBILDAnders Holch Povlsen. Foto: PRESSBILD
Anders Holch Povlsen. Foto: PRESSBILD
Constantinsborg i Aarhus. Foto: Wikimedia CommonsConstantinsborg i Aarhus. Foto: Wikimedia Commons
Constantinsborg i Aarhus.  Foto: Wikimedia Commons
Sattelitbild på Constantinsborg. Foto: Google MapsSattelitbild på Constantinsborg. Foto: Google Maps
Sattelitbild på Constantinsborg.  Foto: Google Maps

Miljardären pröjsade för att slippa kommunal väg

Publicerad

En av Danmarks rikaste, Anders Holch Povlsen, 45, störde sig på den kommunala väg som gick utanför hans storslagna gods Constantinsborg I Aarhus. 

Därför betalade kommunen för att flytta den 45 meter, rapporterar Finans DK. 

–  Det är ett principiellt problem, att medborgare kan betala sig till att ändra något i offentliga rum, säger Peter Pagh, professor i förvaltningsrätt på Köpenhamns universitet, till tidningen.  

 

Anders Holch Povlsen, äger klädjkedjan Bestseller och är delägare i tyska klädjätten Zalando.   Han är en av Danmarks rikaste människor och affärsmagasinet Forbes uppskattar hans förmögenhet till nära 60 miljarder kronor. 

Men allt är inte guld och gröna skogar för miljardären. 

LÄS MER: Affärsman ville ha utsikt – skövlade skärgårdsön 

Bestsellermiljardären hävdar: Biltrafiken skadar byggnader

Utanför muren till Holch Povlsens gods Constantinsborg, i natursköna Aarhus, finns nämligen en kommunal bilväg, Storsskovvej, där cirka 1 800 bilar färdas per dygn. 

Den störande biltrafiken, hävdar miljardären i ett dokument som Finans DK tagit del av, skapar sprickor i byggnader och påverkar driften av godset. 

Och Aarhus kommun verkar ha tagit intryck av klagomålen. De uppfyller Holch Povlsens önskemål och kommer flytta vägen 45 meter så att den gör en böj runt godset. 

Men miljardären får öppna plånboken och står för alla kostnader, inklusive omskyltning, när vägen ska dras om, enligt Finans DK. 

LÄS MER: Strid i villaidyll: Direktör vägrade byta gatunamn

Profesorn: "Det kan skapa en olycklig trend"

I Sverige så uppmärksammade Dina Pengar för en tid sedan en tvist i det mindre formatet. 

Mikael Staffas, 51, direktör i gruvjätten Boliden, tog strid för att hans gata i Danderyd inte skulle döpas om efter den berömde författaren Stig Dagerman som tog sitt liv på platsen. 

– Vi har bott på Bäverstigen i alla tider och har ingen lust att det heter något annat, sa han till Dina Pengar. 

Men Danderyds kommun har inte varit lika medgörlig som Aarhus kommun. Namnbytet skulle genomföras mot Staffas vilja. 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen