Miljardären pank – gav bort allt till välgörenhet

Chuck Feeney.
Foto: University of California San Francisco/Youtube

WASHINGTON DC. Miljardären Chuck Feeney, 89, hade som mål att dö utan pengar. 

Nu har förmögenheten på motsvarade 70 miljarder tagit slut. 

– Det känns väldigt bra att slutföra det här, säger han till Forbes. 

Chuck Feeney byggde upp sin förmögenhet som grundare av butikskedjan Duty Free Shoppers 1960, samt det amerikanska riskkapitalbolaget General Atlantic. 

De senaste 38 åren har han gjort sig känd för att vilja dela med sig av sina miljarder, genom bidrag till välgörenhetsorganisationer och universitet över hela världen. Han har även bidragit ekonomiskt till fredsprocessen i Nordirland, Vietnams sjukvårdssystem samt arbetet med att förvandla Roosevelt Island till ett centrum för teknologi. 

Ville spendera hela förmögenheten

Totalt har han bland annat skänkt 3,7 miljarder dollar till utbildning, 870 miljoner dollar till mänskliga rättigheter och sociala syften och 62 miljoner dollar till kampanjer för att avskaffa dödsstraffet i USA.

Hans mål: att en dag ha gjort av med hela sin förmögenhet. 

Enligt Forbes uppnådde han det målet tidigare den här veckan efter att stiftelsen The Atlantic Philantropies, som Feeney förde över sina pengar till i hemlighet på 80-talet, inte längre hade några tillgångar.

Han undertecknade dokumenten för att upplösa stiftelsen i sin lilla lägenhet i San Francisco tidigare i veckan och sa att han var nöjd med att uppnå sitt mål.

– De som funderar över ”Giving While Living”: testa det, ni kommer gilla det, sa han enligt Forbes

Hyllas av andra miljardärer

Vid tillfället medverkade bland andra Kaliforniens tidigare guvernör Jerry Brown och Demokraternas talman i representanthuset, Nancy Pelosi. 

Två av miljardärerna som följde hans exempel är enligt tidningen Bill Gates och Warren Buffett, som lanserade ”Giving Pledge” 2010. Målet var att få världens rikaste att skänka bort minst hälften av sina förmögenheter innan de dör. 

– Chuck var en grundpelare när det gällde inspiration för ”Giving Pledge”. Han är en förebild för oss alla. Det skulle ta mig 12 år efter min död att utföra vad han har gjort med sitt liv, säger Warren Buffett till Forbes. 

Bland övriga på listan över världens rikaste som hyllade Feeneys livsgärning fanns Steve Jobs änka, Lauren Powell Jobs. 

– Chuck Feeney är en riktig pionjär. Att spendera sina tillgångar under sitt liv har han inspirerat en generation av filantroper, inklusive mig själv. Hans engagemang för anonyma bidrag och fokus på att rikta in sig på dagsaktuella problem speglar hans starka karaktär och sociala samvete, säger hon enligt Forbes. 

Reste alltid i ekonomi

Feeney har levt ett enkelt liv utan lyxiga hem eller bilar och enligt The Guardian flög han i ekonomiklass när han reste. 

Han säger att han hoppas att fler miljardärer ska följa hans exempel och bidra till att lösa problem i världen. 

– Förmögenhet för med sig ansvar. Människor måste bestämma sig för vem man är, eller känna ett ansvar för att använda en del tillgångar för att förbättra livet för sina medmänniskor, säger han enligt The Guardian. 

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!