Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardären måste betala historisk skattesmäll direkt

Bengt Ågerup måste betala 844 miljoner kronor direkt trots att målet inte är avgjort i domstol.
Foto: LENNART MÅNSSON
Bengt Ågerup utvecklade anti-rynkmedlet Restylane och blev miljardär.
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Skatteverket kräver miljardären Bengt Ågerup på 1,2 miljarder kronor i Sveriges största utlandsfall. Nu ger förvaltningsrätten honom ordern att betala den största delen av pengarna direkt, innan domstolsbeslut, skriver Dagens industri.

Bengt Ågerup tjänade drygt 3 miljarder kronor 2011 när han sålde sitt bolag Q-Med, som utvecklat anti-rynkmedlet Restylane, till schweiziska Galderma. En skattepliktig inkomst uppstod dagen innan, då han sålde sitt innehav från ett bolag till en stiftelse, som båda kontrolleras av honom själv. Bengt Ågerup har inte betalat någon skatt på vinsten i Sverige, eftersom han säger att han varit bosatt i Frankrike och Schweiz.

Skatteverket däremot menar att miljardären haft sin hemvist i Sverige. Därför kräver Skatteverket att Bengt Ågerup betalar totalt 1,2 miljarder kronor i skatt och skatteböter, varav 844 miljoner kronor omgående.

Nu ger förvaltningsrätten Skatteverket rätt, skriver Dagens industri. Bengt Ågerup måste betala 844 miljoner kronor direkt trots att målet inte är avgjort i domstol. Enligt förvaltningsrätten finns inga skäl att ge honom uppskov med att betala in pengarna.


LÄS MER: Bengt Ågerup krävs på 1,2 miljarder 


– Vi har redan överklagat till kammarrätten. Skatteverkets resonemang är inte konsekvent jämfört med hur man resonerat i liknande mål, säger Bengt Ågerups advokat Anna Romell Stenmark till Nyhetsbyrån Siren.

Fallet är det största som Skatteverkets enhet för utlandstransaktioner någonsin har drivit, skrev Dagens industri i januari.

Bland annat Upsala Nya Tidning har tidigare rapporterat om fallet.

Äger travhästar och hjälpte Sirius

Bengt Ågerup är också känd som en storägare av travhästar samt för sitt engagemang i Uppsalalaget Sirius, som gick upp i allsvenskan i höstas. 

Miljardären säger att han är socialist. Enligt honom handlar tvisten inte om huruvida man ska betala skatt, utan om i vilket land man ska göra det.

– Det här handlar inte om att inte vara solidarisk, sa han till Dagens industri i januari.

Då sa han också att beslutet inte går att verkställa därför att han inte har några tillgångar i Sverige.

– De kommer inte åt mina pengar. Jag flyttade ut 1996. Det här är en tandlös aktivitet som bara slösar på skattepengar, sa han.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!