Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardären körde för fort – utan körkort

Carl Tham.Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT NYHETSBYRÅN
H&M-arvtagaren får böta 30 000 kronor.Foto: SOPA Images / SipaUSA

Miljardären Carl Tham, 40, körde sin Land Rover utan körkort.

Dessutom körde han för fort.

Nu får H&M-arvtagaren strafföreläggande och 30 000 kronor i dagsböter.

Familjen Tham är en av Sveriges rikaste adelsfamiljer. Carl Tham var år 2018 god för 2,2 miljarder kronor och han är verksam i 28 olika bolag. Hans förmögenhet kommer ursprungligen från hans mamma Liselott, född Persson, en av huvudägarna i H&M.

Carl Tham och hans fru Elinore Tham, född Sylwander, är nära vänner till prinsessan Madeleine och var gäster på hennes och Chris O'Neills bröllop 2013.

I mars förra året passerade Carl Tham i sin Land Rover en hastighetskamera längs riksväg 70 i Djurås i Dalarna. Hastigheten uppmättes till 98 kilometer i timmen på 90-väg. Vid tillfället saknade han dessutom körkort.

Polisen inledde en förundersökning. I september förhördes Carl Tham, som omedelbart erkände. 

Carl Tham var gäst på prinsessan Madeleines bröllop med Chris O'Neill.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Var medveten om att han förlorat körkortet

Han berättade i förhöret att han var på väg till Sälen och Orsa med sin familj. Hans fru, som först körde bilen, mådde ”skitdåligt”, varför han tog över körningen.

”Carl visste inte vad han skulle göra med en bil full med barn och fru. Carl var medveten om att han förlorat körkortet”, står det i det nedtecknade förhöret.

När polisassistenten frågade den misstänkte om hans inkomst svarade försvarsadvokaten Slobodan Jovicic att den ”slår i taket”.

”Jag säger att det är första gången jag skriver det i ett förhör och ber honom förtydliga vad jag ska skriva. Jovicic säger att hans klient ”slår i taket” för vad man kan betala i strafföreläggande och säger även att åklagaren kommer förstå vad jag menar om jag skriver det”, antecknade polisassistenten.

Högsta dagsboten

Polisassistenten hade förväg slagit på Carl Thams taxerade inkomst 2018 och noterat att den bara var 306 000 kronor. Thams överskott av kapital det året var dock betydligt större: 159 701 411 kronor.

När Carl Tham nu får strafföreläggande för olovlig körning blir påföljden 30 dagsböter á 1 000 kronor, alltså totalt 30 000 kronor. 1 000 kronor är det högsta beloppet för en dagsbot i Sverige.

När det gäller fortkörningen får Tham en åtalsunderlåtelse med motiveringen att påföljden för den olovliga körningen är straff nog.

Expressen har sökt Carl Tham. Hans försvarare Slobodan Jovicic vill inte ge några kommentarer.

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Sex stora nyheter sammanställda i ett nyhetsprogram.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!