Sven Olof Johansson. Vd och störste enskilde ägare i fastighetsbolaget Fastpartner Foto: Christian ÖrnbergSven Olof Johansson. Vd och störste enskilde ägare i fastighetsbolaget Fastpartner Foto: Christian Örnberg
Sven Olof Johansson. Vd och störste enskilde ägare i fastighetsbolaget Fastpartner Foto: Christian Örnberg
Fastigheten Uppfinnaren 1 på Östermalm byggdes 1921. Foto: Oscar PropertiesFastigheten Uppfinnaren 1 på Östermalm byggdes 1921. Foto: Oscar Properties
Fastigheten Uppfinnaren 1 på Östermalm byggdes 1921. Foto: Oscar Properties

Miljardären köper helt kvarter på Östermalm

Publicerad

Fastighetsmiljardären Sven Olof Johansson,. 72, köper ett helt kvarter på Östermalm för 850 miljoner kronor. 

– Billigt, kommenterar han prislappen för Svenska Dagbladet.  

Under onsdagen gick fastighetsförvaltaren Oscar Properties ut med att de sålt fastigheten Uppfinnaren 1 till multimiljardären Sven Olof Johanssons fastighetsbolag Fastpartner. 

Prislapp: 934 miljoner kronor före avdrag på latent skatt för om 85 miljoner kronor. 

– Det är billigt ur alla aspekter för ett kvarter på Östermalm, i snitt betalade vi runt 50 000 per kvadratmeter, säger Sven Olof Johansson till Svenska Dagbladet

LÄS MER: Fredrik Lundberg, 66, äger brandhärjade huset

Fastigheten har 16 000 kvadratmeter kontorsyta

Den enorma 1920-talsfastigheten breder ut sig över Valhallavägen, Skeppargatan och Artillerigatan på Östermalm i Stockholm.  

Den består av en huvudbyggnad och två annex. 

Sammanlagt handlar det om cirka 16 000 kvadratmeter kontorsbyggnad där en del av lokalerna hyrs av Patent- och registreringsverket, PRV. 

Oscar Properties köpte fastigheten för 650 miljoner kronor i juni 2015, och vd Oscar Engelbert kommenterade då förvärvet så här: 

– Patent- och registreringsverkets byggnader har goda förutsättningar att bli mycket attraktiva bostäder i bästa läge.   

LÄS MER: Här är Sveriges 15 mäktigaste familjer

Sven Olof Johansson: "Det är slut med de snabba vinsterna"

Men den som suktar efter att bo i den ståtliga byggnaden med spröjsade fönster får nog vänta. 

Det finns inga planer på att bygga om fastigheten till bostäder som marknaden ser ut just nu, berättar Sven Olof Johansson för Svenska Dagbladet. 

– Runt 34 000 lägenheter ska ut de närmaste två åren i Storstockholm. Vi får det som i Spanien om alla projekt som är påbörjade inte färdigställs. Många utvecklare får räkna med väsentligt sämre kalkyler och det är slut med de snabba vinsterna, säger Sven Olof Johansson till tidningen. 

 

 

 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen