Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardären Katarinas vädjan i terrassbråket på Östermalm

Det är det rödmarkerade området som striden gäller.
Den gigantiska ombyggnaden av 125-miljonershuset pågår som allra bäst. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Katarina Martinsons nödalternativ med fem fönster utan terrassdörr och terrass.

Miljardären Katarina Martinsons byggtrubbel tyckts inte få något slut.

Hon använder sig själv som vapen i hopp om att få sin drömterrass till rekordhuset i centrala Stockholm.

I ett personligt mejl har Katarina Martinson försökt övertyga de ansvariga politikerna i stadsbyggnadsnämnden.

– Jag har tillsammans med vår arkitekt, för att hitta en väg framåt, tagit fram två nya alternativ, skriver hon.

Katarina Martinson, 37, är av av industrimannen Fredrik Lundbergs döttrar som för två år sedan satte rekord när hon köpte Sveriges dyraste privatbostad - ett townhouse i centrala Stockholm. 

Prislappen: 125 miljoner kronor och då slog hon närmste grannen, tidigare Ericsson-chefen Carl-Henric Svanberg som året innan klippte till och köpte grannhuset, ett townhouse för 120 miljoner kronor. 

Svanberg, som blåst ut sitt hus fullständigt invändigt för uppskattningsvis uppåt 50 miljoner kronor, har i dag flyttat in och där finns också hustrun Louise också på deltid.

Katarina Martinson, 37. Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Katarina Martinsons hus störst

De två husen skiljer sig åt på flera punkter. Katarina Martinsons hus är inte bara större utan innehåller också en separat lägenhet på 59 kvadrat i entréplanet för tjänstefolk eller gäster. Bostadsytan för huset i övrigt är på hela 654 kvadratmeter samt källarplanet ska inredas med bastu, relaxavdelning och tvättstuga på 178 kvadrat.

Carl-Henric Svanbergs hus är på 600 kvadratmeter och innehåller ingen extra bostad för till exempel tjänstefolk.

Ombyggnad i flera år

Katarina Martinsons husprojekt är långt ifrån färdigt utan snarare i början av ombyggnaden. Det kan ta upp till två år innan bostaden är inflyttningsklar för henne och maken Carl Martinson, son till stjärnadvokaten Thomas Martinson.

Allting rivs ut invändigt och ombyggnaden väntas pågå under ett par år. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Katarina Martinson med maken Karl. Foto: LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Både Carl-Henric Svanberg och Katarina Martinson ha varit måna om att inte försöka sig på några riktiga ingrepp i fasaden eftersom husen är blåklassade av Stockholms stadsmuseum vilket betyder att i princip inga ändringar frö göra.

Väntas ta över efter pappa

Katarina Martinson, 37, sitter i styrelsen för flera av Lundbergföretagen och väntas tillsammans med storasyster Louise Lindh, 39, få en ledande roll i imperiet när Fredrik Lundberg drar sig tillbaka. Hon driver i dag ett eget investmentbolag och sitter i Lundbergföretagens styrelse. Har tagit över ordföranderollen i industrikoncernen Indutrade efter pappa. Katarina är bästis med prinsessan Madeleine.

Familjen: Maken Carl, 38, och två barn.

Pappa: Finansmannen Fredrik Lundberg, 67.

Men Katarina Martinson har plötsligt stött på motstånd. Det är i första hand tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret som slagit bakut när det kommer Katrinas Martinsons drömplan med en liten terrass med utgång från sovrumsvåningen. Den tilltänkta terrassen vetter mot husets bakgård.

”Stadsbyggnadskontoret har granskat de handlingarna som hittills har lämnats in och konstaterar att din ansökan inte kommer att beviljas”, skriver en av tjänstemännen i ett utlåtande i januari i år.

Stockholms stadsmuseum hade tidigare också signalerat sitt ogillande. Förslaget ansågs ”utgöra en förvanskning av husets arkitektur”.

Katarina Lundberg i samband med Lundbergföretagens årsstämma. Foto: DANIEL INGMO

Katarina Martinson begärde via arkitektfirman Per Öberg Arkitekt AB, att den politiskt tillsatta nämnden skulle pröva hennes begäran. 

Vädjan till politikerna

Knappt ett dygn innan stadsbyggnadsnämnden skulle sammanträda skickade Katrina Martison in ett personligt mejl till nämnden i hopp om att det skulle bli grönt ljus till hennes altanplan eller något av reservalternativen.

Mejlet, som andas lite tidsdesperation och är något av ett kuppförsök, är ställt till var och en av stadsbyggnämndens 21 ledamöter med ordförande Joakim Larsson (m) och Jan Valeskog (s) i täten.

Katarina Martinson kastar in två alternativa förslag till stadsbyggnadsnämnden.

Från hennes mejl till politikerna:

”Jag har förstått att vårt ärende skall upp på torsdagens möte igen. Jag har tillsammans med vår arkitekt, för att hitta en väg framåt, tagit fram två nya alternativ. Jag hoppas att nämnden redan på torsdagens sammanträde, om möjligt, beslutar bevilja lov enligt förslaget som tidigare skickats in eller förslag A och B som är bifogade i detta mail så att vi efter denna nämnd har ett beviljat bygglovsbeslut”.

Katarina Martinson redogör sedan för de olika alternativen.

Alternativ A innebär att det ska vara en ”något mindre terrass som inte är möjlig att vistas på då den endast är 60 cm men tillåter ljusinsläpp i hela fönsterdörren...”

I alternativ B har Katarina Martinson gett upp drömmen om en terrass direkt från sovrummet. I stället vädjar hon om att få bredda takkupan för att kompensera det ljusinsläpp som hon får miste om utan en terrassdörr.

Katarina Martinsons bråk med stadsbyggnadskontoret gäller takkupan där hon redan fått bygglov för tre fönster, men som hon allra helst vill öppna för en altan med dörr som ger större ljusinsläpp till sovrummet, alternativt bredda takkupan med fem fönster.

Nya ritningar

Det är möjligt att inte Katarina Martinson inte förstod processen kring ett bygglov fullt ut när de två alternativen lanserades direkt för politikerna utan att ha processats igenom experterna på stadsbyggnadskontoret. Men det torde hon ha blivit varse när nämnden slog bakut trots hennes avslutande ordet i mejlet till politikerna:

”Jag hoppas att det är möjligt för nämnden att vid torsdagens sammanträde ta ställning till ansökans olika alternativ så att vi snarast kan få ett beviljat bygglov.”

Stadsbyggnadsnämnden gav kalla handen och skickade hela ärendet till tjänstemannen som tidigare handlagt ärendet. Återförvisningen skedde vid mötet den 28 mars.

Nu har Katarina Martinson med hjälp av arkitektfirman kommit med med nya ritningar - utan terrass men med en breddad takkupa.

Arkitekten Per Öberg påpekar i ett följebrev till den reviderade byggnadslovansökan att ”Merparten av fastigheterna l kvarteret har takaltaner och bredare kupor beviljade fram till nyligen”.

Återstår att se om argumenten räcker för politikerna i stadsbyggnadsnämnden så att Katarina Martinson får sitt ljusinsläpp i sovrummet - men utan terrass.

Expressen har sökt Katarina Martinson. 

Katarina Martinsons byggplaner - våning för våning.

Källarvåningen. Här planeras för en relaxavdelning med bastu. I källarplanet finns också en rymlig tvättstuga.

Entréplanet: En mindre lägenhet på 52 kvadratmeter med två rum och och ett litet kök. Här finns också stora entrén till huset som efter den kraftiga porten leder in i ett vitkalkat pampigt valv.

Första våningen. Här finns den rejält tilltagna ovalformade matsalen för bjudningar och större fester.  Besökaren kommer endera via trappan från entréplanet eller via hissen som installerades redan när fastigheten byggdes. Hissdörrarna är av mer modernt slag. Trappan leder besökarna in i en hall. Från hallen är det ett naturligt steg in i den 60 kvadratmeter stora salongen där hantverkarna enligt ritningarna ska ta fram originalskjutdörrarna mellan hallen och salongen. 

Matsalen får en speciell utformning, oval till formen, med en storlek på drygt 30 kvadratmeter. I omedelbar anslutning till matsalen finns ett inritat serveringsrum med ugnar och ett speciellt diskrum för att ta hand om disken från bjudningarna.

Andra våningen. Det privata köket på drygt 30 kvadratmeter med köksö, bibliotek och ”vardagsrummet” på cirka 60 kvadratmeter.

Tredje våningen. Fyra sovrum, badrum och duschrum.

Fjärde våningen, i dag ventilationsrum. Allt rivs ut och görs om till sovrum med öppenspis, påklädningsrum/dressingroom, och ett väl tilltaget badrum med både badkar och dusch. Här finns också den planerade altan in mot gården som stött på patrull hos byggnadskontorets handläggare.

Katarina Martinsons exklusiva ombyggnad - våning för våning. Foto: HELEN RASMUSEN
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!