Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardären Karl Hedin: ”Polisen ville sätta dit mig”

Karl Hedin hävdar att polisen var ute för att sätta dit honom.
Foto: MATTIAS JOHANSSON
Rikspolischefen Anders Thornberg fick ta emot miljardären Karl Hedins anklagelser mot polisen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
När Karl Hedin häktades byggde det bland annat på uppgifter från polisens hemliga källa - tvåbarnsmamman.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Karl Hedin med sin försvarare, advokat Sven Severin. Bilden togs vid den första häktningen den 30 oktober 2018.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
- Jag har aldrig skjutit någon varg. Jag var bara ute för att lyssna efter ylande varg den dag polisen påstår att jag planerade att skjuta en varg.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Enskilda poliser anklagas för att ha planterat bevis i jakthärvan kring miljardären och industrimannen Karl Hedin, 71.

Anklagelsen framförs i ett brev till rikspolischefen Anders Thornberg och förundersökning har inletts.

– Det handlar om att de är ute för att sätta dit mig, säger Karl Hedin.

Men de utpekade poliserna hävdar att de bara skyddade sitt hemliga vittne – tvåbarnsmamman.

Jakthärvan med dess olika turer börjar mer och mer likna en spelfilm med miljardären och industrimannen Karl Hedin i huvudrollen. 

Här är några av avsnitten från Västmanland, ett av de vargtätaste områdena i Sverige: Jakt, skogar, vargar, hemliga polisspaningar, telefonavlyssning, vargar som syns med hjälp av utplacerade specialkameror i skogen, rykten om uppbrända vargar i en värmeugn i Karbenning utanför Norberg, en tvåbarnsmamma som blev hemlig poliskälla.

Hon pekade ut sin egen make som en av medlemmarna i en sluten grupp som jagar varg illegalt och preparerar köttfärs och slaktrester med gift för att ta död på varg.

De misstänkta i jakthärvan

• Karl Hedin, 71, industriägare och en av Sveriges största privata skogsägare. Ägare av AB Karl Hedin med bygghandel på ett stort antal order i Mellansverige och sågverk. Misstänks för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott, anklagas för att ha tänkt skjuta varg den 26 oktober 2018.

Förgöring, grovt brott, perioden 1 januari 2013-1 maj 2018. Anklagas för att ha överlämnat ett dödligt gift till polisens tidigare huvudvittne och hennes make. Giftet kan användas för att ta död på varg. Förnekar brott.

• Tvåbarnsmamma, 49 år gammal, tidigare polisens huvudvittne och hemliga källa. Misstänks för förgöring, grovt brott, då hon påstås ha tagit emot gift som kan döda varg av Karl Hedin. Misstänks även för förberedelse till grovt jaktbrott. Förnekar alla anklagelser.

• Företagare, 50 år, och gift med tvåbarnsmannan. Misstänks för förgöring, grovt brott och förberedelse till grovt jaktbrott. Förnekar brott.

• Man, 30 år, anställd. Misstänks ha rekognoserat i syfte att jaga varg tillsammans med Karl Hedin den 26 oktober 2018. Det misstänkta brottet rubriceras som grovt jaktbrott. Förnekar brott.

Vändningen i utredningen: Karl Hedins anklagelse

I centrum för utredningen står en död varg som senare visade sig inte vara skjuten, och uppgifter om gift som under mer eller mindre organiserade former ska ha lagts ut i naturen för att förgifta varg.

Åtal mot de misstänkta i jakthärvan väntas inom kort och där inte bara Karl Hedin att ha en central roll med misstankar som gäller att han hade för avsikt att skjuta varg den 26 oktober 2018, samma dag som han och flera andra i härvan greps.

Minst lika central blir den tvåbarnsmamma med rollen som nyckelperson i sin egenskap av polisens hemliga källa och vittne, en roll som hon hoppade av från och tog tillbaka alla uppgifter där hon pekat ut både Karl Hedin och maken.

Och den ytterst tilltrasslade jakthärvan har fått ett nytt avsnitt redan innan åklagare Lars Magnusson har lämnat in sitt åtal.

I ett brev till Rikspolischefen Anders Thornberg anklagar den huvudmisstänkte Karl Hedin två poliser för att ha planterat bevis.

Från brevet:

”Två anställda utredare inom NOA:s Artskydds- och kulturarvsbrottsgrupp har överenskommit med ett vittne, 'en trovärdig källa', om att denna skulle placera ut manipulerade falska bevis på 'rätt' plats i en misstänkts hem. Detta för att 'bevisen' vid en senare utförd, utlovad upprepad husrannsakan skulle hittas. Uppenbarligen för att en person utan skuld, skulle kunna misstänkas för brott han troligen inte begått.”

Rikspolischefen Andes Thornberg skickade Karl Hedins anklagelser vidare för utredning.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Rikspolischefen Anders Thornberg skickade brevet vidare till Särskilda åklagarkammaren som utreder misstänkta brott inom polisen.

– Det pågår en förundersökning, bekräftar chefsåklagare Martin Tiden. 

Den indirekta huvudrollen i det här avsnittet innehas av tvåbarnsmamman, polisens tidigare hemliga källa.

Sms-kontakt med polisen

Dagen efter att anhållandet av Karl Hedin och flera andra misstänkta den 26 oktober 2018 slog polisen till hemma hos tvåbarnsmamman/hemliga vittnet och hennes make. Polisen visste att paret var på resa eftersom en av utredarna hållit diskret sms–kontakt med henne. Maken var helt ovetande om hustruns hemliga kontakter med polisen.

Syntetisk vargurin hittades hemma hos paret när polisen gjorde husrannsakan i jakthärvan.
Foto: POLISEN

Under husrannsakan hemma hos paret tog polisen bland annat med sig en flaska med syntetiskt vargurin. Men poliserna som genomförde aktionen gjorde en dundertavla. De missade att beslagta makens jaktkläder som hustrun tidigare informerat polisen troligen skulle bära spår av giftet karbufuran.

Kvinnan hade uppgett för polisen att giftet använts för att ta död på varg genom att det hade blandats i köttfärs som rullats ihop till bollar och lagts ut i naturen. Kvinnan hade angett för polisen att de fått giftet av Karl Hedin under 2013.

Polisens misstag

När de berörda poliserna insåg misstaget med jaktkläderna skrev de senare en tjänsteanteckning där man noterade att man var beredd att göra en ny husrannsakan och hämta jaktkläderna.

”Vi hade nyckel och var beredd att göra husrannsakan men det var enbart för att skydda vittnet som inte detta gjordes.”

Några dagar senare, den 2 november 2018, träffade tvåbarnsmannan sina kontaktpersoner från polisen. Mötet ägde rum i polishuset i Västerås. Kvinnan hade med sig makens jaktkläder, men efter flera turer slutade det långvariga mötet med att kvinnan tog med sig kläderna hem igen. Polisen skulle återkomma till parets hem och då ”upptäcka” makens jaktkläder och ta med kläderna som beslag.

Den 6 november 2018 klockan 13.00 inleddes husrannsakan. En av polismännen skriver i protokollet:

”Eftersök av kläder som kan innehålla spår av gift, varg och andra fredade rovdjur.”

Jaktkläderna, som tas med av polisen, bär också spår av gift.

Det är polisens agerade med jaktkläderna som bevis som nu är under utredning av Särskilda åklagarkammaren. Poliserna har försvarat agerandet med att man ville skydda det hemliga vittnet.

Tvåbarnsmamman var polisens hemliga vittne i jakthärvan. Men kort tid efter att maken släppts tog hon tillbaka utpekandet av honom och Karl Hedin.

Men historien ska ta en ny dramatisk vändning sedan polisen hämtat jaktkläderna. Tvåbarnmamman tog tillbaka hela vittnesmålet och påstod att det var hon som stoppat giftet i makens kläder för att sätta dit honom.

En särskild utredning har försökt utröna om kvinnan pressats att ta tillbaka sina första uppgifter. Men utan bevis har polisen tvingats lägga misstanken om ”övergrepp i rättsak” åt sidan.

Karl Hedin: ”Polisen är ute för att sätta dit mig”

Industrimannen Karl Hedin är mycket upprörd över polisens agerade. Han anser att det inte bara ledde till att en enligt honom oskyldig person – kvinnans make – blev misstänkt.

– Det handlar om att de (polisen) är ute för att sätta dit mig, säger Karl Hedin.

Hedins försvarare Sven Severin hävdar att polisen gjort ett allvarligt fel.

– De har begått brott mot regelsystemet och inte uppträtt opartiskt. Polisen har inte spelat med öppna kort och redovisat det i förundersökningen. Det är uppenbart att Hedin och de andra misstänkta inte fått en opartisk utredning. Man gör vad man kan för att förbättra bevisläget.

Kammaråklagare Lars Magnusson har inte gått att nå för en kommentar.


Karl Hedin om polisens avlyssnade samtal.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!