Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardären får skatteböter – redovisade inte lyxyacht

Laurent Leksell krävs på 3,3 miljoner i skatt och skatteböter. Foto: SCANPIX SWEDEN
Foto: Christine Olsson / TT NYHETSBYRÅN

Skatteverket kräver miljardären och kungavännen Laurent ”Larry” Leksell på 3,3 miljoner i skatt och skatteböter, vilket Dagens industri var först med att rapportera.

I centrum står lyxyachten Coconuts, som Leksell disponerar på Malta, och som Skatteverket anser ska förmånsbeskattas.

– Ärendena ligger nu i förvaltningsrätten. Larry vill inte kommentera mer innan det är avgjort där, säger hans presstalesperson Oskar Bosson.

Laurent ”Larry” Leksell, 66, är styrelseordförande och huvudägare i företaget Elekta som främst tillverkar en strålkniv för behandling av cancertumörer. År 2018 var han god för 3 miljarder enligt Veckans affärer. 

Leksell har också nära band till kungafamiljen. Han har beskrivits som vän till kungen, och när hans dotter gifte sig 2012 var både prinsessan Madeleine och Chris O'Neill på plats i den schweiziska alpbyn S:t Moritz. 2011 tilldelades Larry Leksell Kungliga patriotiska sällskapets ”Näringslivsmedalj”.

Hösten 2017 avslöjade TT och SVT:s ”Uppdrag granskning” att Leksell använt ett avancerat skatteupplägg när han köpte en lyxyacht för 60 miljoner kronor.

Han sålde aktier i Elekta till egna Maltabolag, som i sin tur sålde aktierna vidare, och slapp därmed reavinstskatt i Sverige, enligt granskningen.

Leksell: Fake news

Leksell uppgav själv för ”Uppdrag granskning” att upplägget inte gjordes för att han skulle slippa betala skatt, utan för att han ville ha en yacht.

”Informationen kring mitt bolag är helt öppen och transparent och helt i linje med svensk skatterätt. Kopplingen till någon 'läcka' är felaktig och faller inom begreppet 'fake news'”, skrev han i ett sms till Dagens industri. 

Yachten står nu åter i centrum när Skatteverket ger Leksell dryga skatteböter.

Skatteverket: Yachten är en förmån

Larry Leksell äger alla aktier utom en i det maltesiska ägarbolaget Bonit Shipping Holding Ltd.

Det bolaget äger i sin tur Bonit Shipping Operations Ltd. I maj 2014 köpte Bonit Shipping Operations en lyxyacht för 6,5 miljoner euro, motsvarande omkring 60 miljoner svenska kronor.

Lyxachten, som heter Coconuts, är av modellen Benetti 105 Tradition. Den är byggd 2011, väger 197 ton och är nästan 32 meter lång. 

För att framföra yachten krävs en besättning på fyra personer: en kapten en styrman, en teknisk chef och en kock.

Coconuts enda syfte är att användas av Laurent Leksell.

Skatteverket anser att finsansmannen ska förmånsbeskattas för den. Han har dock inte redovisat i sin inkomstdeklaration att han disponerat Coconuts.

Skattesmällen: 3,3 miljoner

Förmånsvärdet för 2015 och 2016 är enligt Skatteverket totalt cirka 9,2 miljoner kronor, vilket enligt myndighetens beräkningar motsvarar en inkomst av kapital på cirka 7,7 miljoner kronor som Leksell ska betala skatt för.

Eftersom han inte har redovisat sin rätt att använda Coconuts i deklarationen måste han också betala skatteböter, eller skattetillägg som det formellt heter, på 40 procent av skatten på kapitalinkomsten. 

Med ränta blir det 3,3 miljoner kronor som Leksell ska betala i skatt och skatteböter. 

I sina synpunkter till Skatteverket uppger Larry Leksell att han har betalat marknadsmässig hyra för Coconuts till sitt bolag Bonit Shipping Operations och att det inte finns några bärande skäl för förmånsbeskattning.

Leksell: Beslutet har överklagats

Han anser att ”Skatteverket har missuppfattat såväl de faktiska omständigheterna som vad som är att betrakta som ett marknadsmässigt pris för att hyra en yacht av samma eller liknande slag på motsvarande villkor”. 

Larry Leksell vill inte kommentera saken ytterligare, men hälsar via Elektas presskontakt Oskar Bosson att Skatteverkets beslut är överklagat.

– Ärendena ligger nu i förvaltningsrätten. Larry vill inte kommentera mer innan det är avgjort där.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!