Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardären Carl-Henric Svanberg har flyttat hem

Louise och Carl-Henric Svanberg gifte sig sommaren 2013. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA
Carl-Henric Svanberg lämnade ordförandejobbet för BP vid årsskiftet. I Sverige ligger hans stora engagemang som ordförande i AB Volvo Foto: JOACHIM WALL / KVP
Carl-Henric Svanbergs townhouse i centrala Stockholm köptes av näringslivsprofilen 2016 för rekordsumman 120 miljoner kronor. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Carl-Henric Svanberg skriver i sin flyttanmälan till Skatteverket att hustrun Louise inte flyttar med till Sverige.

Miljardären och näringslivsprofilen Carl-Henric Svanberg, 66, har flyttat hem.

I dagarna har näringslivsprofilen bosatt sig i sitt topprenoverade och exklusiva townhouse - Sveriges dyraste hus 2016 - i centrala Stockholm.

Men enligt offentliga papper flyttar hustrun Louise inte med - i alla fall inte just nu.

Carl-Henric Svanberg är en av Sveriges främsta näringslivsgiganter som i det tysta återvänt till Sverige från sin tidigare bostadsort i Schweiz. Flytten skedde i början av februari.

Redan för knappt två år sedan kunde Expressen berätta att Svanberg planerade hemflytt. Han hade då precis köpt ett townhouse i centrala Stockholm. Det som fick husköpet att sticka ut var priset: 120 miljoner kronor vilket gjorde Svanbergs köp till ett rekord och huset blev Sveriges dyraste husköp 2016. 

Louise och Carl-Henric Svanberg. Han har nu åter bosatt sig i Sverige, hustrun stannar kvar utanför Sveriges gränser. Foto: TT NYHETSBYRÅN

För den summan borde det bara att möblera och flytta in.

Gigandet byggprojekt

Huset var dock inte i det inflyttningsbara skick som den tidigare Ericsson-chefen ville ha det. Den kommande bostaden hade han förvisso valt med omsorg tillsammans med sin hustru Louise, 60. Men paret ville inreda efter egen smak.

- Det är korrekt, vi har köpt ett äldre hus i Stockholm, som ska renoveras över de kommande åren, berättande Louise Svanberg för Expressen och antydde att renoveringen inte skulle vara gjord i en handvändning.

 

Miljardären Carl-Henric Svanbergs exklusiva townhouse i centralla Stockholm. Fasaden har efter totalrenoveringen av huset fått en liten annorlunda nyans. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Svanbergs hus är ”blåsklassat” vilket betyder att det har högsta skyddsklass och inga ändringar får i princip göras på fasaden. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Huset, som är från 1917, är i dag urblåst invändigt och består i praktiken av ett helt nytt hus bakom fasaden. Arkitekter från Per Öberg Arkitekt AB i Stockholm har haft totalansvaret för att utforma huset efter parets Svanbergs önskemål.

Ombyggnad för 50 miljoner

Experter som tittat på ritningarna uppskattade tidigare att ombyggnaden skulle kosta kring 15 miljoner kronor. Men i dag ligger uppskattningen på femtio miljoner kronor.

 

Louise och Carl-Henric Svanberg kan snart ladda för ett riktgit inflyttningsparty i det exklusiva huset i centrala Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

 För den summan har makarna Svanberg fått ett mycket exklusivt boende på en av Stockolms absolut förnämsta adresser.

Ny hiss i huset

Huset består av fem våningar och källare.

Men ombyggnaden har inte varit en enkel operation vilket paret Svanberg fått erfara. Förutom de ”normala” problemen vid en så omfattande ombyggnad som i det här fallet, där även den gamla genomgående hissen i huset ersatts med en helt ny hiss och bärande balkar flyttats för att få allt att smälta samman på ett tilltagande sätt, så dök det upp ett annat problem. Huset ligger i ett så kallat blåmärkt område  vilket betyder högsta skyddsklass där i princip inget får ändras i fasaden.

Fasaden till Carl-Henric Svanbergs townhouse innan ombyggnaden. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

” Den låga bebyggelsen hålls samman av en nationalromantisk stil med putsade fasader Välvda portar och spröjsade fönster är återkommande inslag i arkitekturen”, skrev stadsbyggnadsnämnden om området där huset ligger.

Svanberg fick balkongtrubbel

Svanberg ville dock flytta en balkong från ett våningsplan till ett annat och göra balkongen något större. ”Ansökan avser även en viss ökning av balkongens storlek för att det ska gå att få plats med en rullstol”, skrev arkitektbyrån.

Stadsbyggnadsnämnden i sin skrivning:

” Den sökta åtgärden innebär demontering av en balkong på plan 2 där partiet med fönsterdörrar ersätts med ett treluftsfönster.  En balkong och ett parti med fönsterdörr uppförs på plan 1”.

Men då blev det stopp. Stadsbyggnadsnämnden slog bakut och Stockholms stadsmuseum ställde sig avvisade.

” Förslaget är ovarsamt mot fasadens komposition. Balkongens närhet till valv över fönster och portik förtar upplevelsen av bottenvåningens arkitektur”, skrev stadsmuseet när man gjorde tummen ner för Svanbergs balkongprojekt.

Svanberg överklagade balkongstoppet

Paret Svanberg överklagade via arkitektfirman,  som tog hjälp av advokat Diana Zetterberg Rogers för de rätta juridiska argumenten. Men även Länsstyrelsen sa nej till Svanbergs balkongdröm. Ärendet vandrade vidare till Plan och markdomstolen, där balkongärendet aldrig hann komma upp i någon förhandling eftersom överklagandet återkallades.

I dagarna har Carl-Henric Svanberg flyttat in i huset och mantalsskrivit sig på adressen. Men utan hustrun Louise. Av  hans anmälan om inflyttning till Sverige har Svanberg i boendestatus för hustrun skrivit ”Flyttar inte med till Sverige”.

Louise Svanberg, när hon hette Julian i efternamn och var vd och koncernchef för språkjätten EF Education. 2004, när bilden är tagen, utsågs hon till Näringslivets mäktigaste kvinna 2004 av tidningen Veckans Affärer. Foto: MIKAEL SJÖBERG

– Det betyder dock inget speciellt eftersom båda ofta är på resande fot, säger en person som känner Carl-Henric Svanberg.

Louise Svanberg har sitt formella  boende i USA.

När Louise Svanberg, som tidigare hette Julian i efternamn,  utsågs till Näringslivets mäktigaste affärskvinna 2004,  sa hon att hon inte trodde att hon någonsin skulle flytta hem till Sverige igen.

Frågan är då vad folkpensionären Carl-Henric Svanberg ska göra efter återflytten till Sverige?

– Svanberg är en av guldkista av erfarenhet och en av de mest rutinerade som vi har. Han har massor att bidra med. Han skulle kunna sitta i flera styrelser. Det finns säkert tid till det också, frågan är om han vill och har lust. Det vet jag inte, säger Joakim Bornold, näringslivsanalytiker och sparekonom på Söderberg & Partners.

Åldern 66 år är heller ingen pensionsålder för en person som Svanberg.

- Det är tio år för tidigt. En person med hans cv saknar nog inte erbjudanden internationellt.  Sedan kanske han inte väljer en ordföranderoll som BP. Jag kan tänka mig att många valberedningar som jobbar med tänkbara personer i styrelser gärna skulle lyfta fram honom som förslag.

Vad är hans styrka?

- Det är få som har den erfarenhet som han besitter och det nätverk på internationell toppnivå som han skaffat sig genom åren, säger Joakim Bornold.

Vid årsskiftet lämnade Carl- Henric Svanberg ifrån sig ordförandeklubban i det brittiska oljebolaget BP, ett bolag där det stormat en del under hans år.

Han är styrelseordförande i AB Volvo sedan i april 2012 och valdes in i styrelsen för Melker Schörling AB 2017 där även H&M:s styrelseordförande Stefan Persson finns.

 

Fakta Carl-Henric Svanberg

• Carl-Henric Svanberg, 66, är född i Porjus, Jokkmokks kommun.

• Svanberg har en lång meritlista bakom sig inom svenskt näringsliv. Efter bland annat koncernchef  för låstillverkaren Assa Abloy steg Svanberg fram och blev allmänt känd när han 2003 tillträdde som koncernchef för telekomjätten Ericsson.

• 2010 tillträdde han som ordförande för British Petroleum, BP och våren 2012 blev han också styrelseordförande för AB Volvo, lastbilstillverkaren.

• På det privata planet skapade Carl-Henric Svanberg rubriker när han skilde sig från Agneta Skoog Svanberg. Det fanns inget äktenskapsförord så hon uppskattas ha fått halva förmögenheten - cirka en halv miljard kronor, främst i Ericsson-aktier.

• I dag är Carl-Henric Svanberg gift med Louise Svanberg, 60, som tidigare var vd för EF Education First och arbetade på EF s kontor i USA. Idag jobbar hon i USA som konsult och föreläsare. 2004 utsågs hon till Årets mäktigaste affärskvinna av Veckans affärer.

 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!