Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mikaels kalldusch efter bankbluffen: "Åt helvete"

Lastbilschauffören Mikael Franzon blev blåst på 120 000 kronor.Foto: Privat
Låt dig aldrig luras att lämna ifrån dig bank-ID-koden.Foto: ANN JONASSON

Först blåstes Mikael Franzon, 37, på 120 000 kronor av en bedragare som kapade hans bank-ID. 

Sedan beskrevs hans uppträdande som "särskilt klandervärt" av Allmänna reklamationsnämnden ARN – som nekade honom ersättning. 

– Det känns åt helvete, säger han till Dina Pengar. 

Mikael Franzon, 37, lastbilschaufför från Gagnef i Dalarna, kan blicka tillbaka mot ett kämpigt år i backspegeln. 

Efter en skilsmässa hade han sparat ihop 120 000 kronor som han tänkte använda som kontantinsats till en ny bostad. 

LÄS MER: Bank-ID-bedragarna blåste 80-åriga Inger på 200 000 

Mikael om bedragaren: "Lät mycket kunnig"

Då, i september förra året, blev han uppringd av en bluffmakare.

– Han sa att han jobbade på min bank, sa att det hade hänt något på kontot och att det behövde spärras. Han lät mycket kunnig och insatt. Det som de vill uppnå är att man ska bli orolig och logga in på sin bank, säger Mikael Franzon. 

LÄS MER: Så skyddar du dig digitalt – 6 knep för att minska riskerna på nätet

Och det gjorde Mikael. Då loggades bedragaren in på hans internetbank, skapade ett nytt bank-ID i hans namn och swishade hans besparingar, 120 000 kronor, till en okänd mottagare. 

Nästa kalldusch kom när Länsförsäkringar inte ville ersätta honom. 

– Banken säger att jag lämnat ut koder, vilket jag inte minns att jag skulle ha gjort. Men det som gjort bedrägeriet möjligt är ju system- och säkerhetsbrister hos banken, säger Mikael Franzon. 

LÄS MER: Man blev av med 120 000 i bluffen – får ingen ersättning

Anklagad för att vara i maskopi med bedragaren

Enligt Mikael Franzon så ska en person på bankens klagomålsavdelning till och med ha antytt att han skulle vara i maskopi med bedragaren, trots att det finns en polisutredning med misstänkta personer där Mikael Franzon är uppsatt som målsägande. 

– Polisen har bevis för att jag har utsatts för brott och det kommer att väckas åtal under hösten, säger han. 

När Länsförsäkringar vägrade ersätta Mikael Franzon gjorde han en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. 

Och därifrån kom under torsdagen den tredje smällen mot honom. 

Foto: Privat

Av de fyra bank-ID-bedrägerierna som ARN meddelade vägledande beslut om var Mikael Franzons fall det enda där ersättning nobbades. 

– Det känns åt helvete. Jag har blivit utsatt för ett bedrägeri. Och när jag läser ARN:s beslut, och lagen, så framgår det att jag precis som de andra borde ha rätt till ersättning med 12 000 kronor i självrisk. 

LÄS MER: Banker går samman för att stoppa ID-bluffarna

ARN: Mikael "likgiltig" inför risken att bli bedragen

ARN nekar Mikael Franzon ersättning med motiveringarna att hans agerande under bluffen "varit särskilt klandervärt" och att han "får anses likgiltig" inför risken att bli bedragen. 

Hur känns det att ARN beskriver dig på det här sättet? 

– Det känns som att de menar att jag inte brytt mig ett skit om mitt livs besparingar och att jag gladeligen skulle ge bort dem till en främmande person, säger Mikael Franzon. 

LÄS MER: Id-kapning – så gör tjuvarna för att kapa din identitet

Dina Pengar har tidigare berättat om ett annat av ARN:s beslut som rör Inger Jägerhorn, 80. Henne beviljade ARN ersättning med 150 000 kronor, minus självrisk på 12 000 kronor, från Handelsbanken. 

Beslutet kom som en positiv överraskning

– Därför att jag inte trodde att den lilla människan skulle ha något att säga till om efter att ha tampats med bankernas avancerade kår av jurister, som kan lägga sina ord och vet hur de ska tyda paragraferna på sitt sätt. Så jag trodde verkligen inte att det skulle vara möjligt att vinna något sådant här, berättade Inger Jägerhorn för Dina Pengar. 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!