Swedbank rasar på börsen efter att ha sparkat Michael Wolf. Foto: Claudio Bresciani / Tt
Swedbank rasar på börsen efter att ha sparkat Michael Wolf. Foto: Claudio Bresciani / Tt

Michael Wolf kostar banken 12 miljarder

Publicerad

Knappt 11 miljarder kronor. Så mycket anser marknaden att Swedbanks vd Michael Wolf var värd. Det är nämligen den summa som raderats ut i börsvärde i och med att storbanken kickar ut sin tidigare hyllade vd.

Swedbank rasar på börsen efter att ha sparkat Michael Wolf. Kursen föll under tisdagen med knappt 6 procent på nyheten, och eftersom banken inte släppt några andra nyheter, och börsen i övrigt rör sig strax under nollstrecket, är kursrörelsen helt driven av Michael Wolfs sorti. Och den kostar Swedbank knappt 11 miljarder kronor i utraderat börsvärde.

Allt mer besvärande artiklar

På tisdag morgon släppte Swedbank nyheten att styrelsen beslutat sparka vd Michael Wolf. Hans gloria har under vintern fläckats av en rad artiklar i Dagens industri kring att två toppchefer i Swedbank, med Michael Wolfs tillåtelse, gjort omfattande privata fastighetsinvesteringar.

Den typen av sidoaffärer får alla nyanställda i Swedbank i en obligatorisk etikutbildning veta är otillåtna.

Michael Wolf har gradvis fått retirera till att så småningom be om ursäkt, och en av cheferna har hastigt lämnat banken.

Till slut blev kombinationen av avslöjandena, att Finansinspektionen inlett en granskning av reglerna samt att personalen skurit tänder över att toppgarnityret haft en gräddfil för mycket för styrelsen, som sparkar Michael Wolf.

Brutal börsreaktion på petningen

Men börsen ogillar uppenbarligen beslutet att kicka honom. Under sina sju vd-år har Michael Wolf lyft aktiekursen till nya höjder, och så sent som hösten 2015 utsågs han till världens trettonde bästa vd av prestigemagasinet Harvard Business Review.

Swedbank-aktien stängde måndagens handel på 167,30 kronor, vilket gjorde hela banken värd drygt 189 miljarder kronor.

Vid stängningsdags handlades Swedbank för 157,80 kronor. Knappt 11 miljarder kronor har därmed gått upp i rök av börsvärdet.

Pikant nog steg konkurrenten Handelsbanken med knappt 2 procent på en kvartals- och bokslutsrapport som tas emot väl av marknaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Annons:
Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen