Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michael Wolf: "Jag är visselblåsaren"

Michael Wolf.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/Tt
Dagens Industri.

Michael Wolf är oförstående till anmälan mot honom.

Han menar att påpekandet om brister i rutiner kom från – honom själv.

– Om detta är anmälan det handlar om, så är det jag som är whistleblowern, säger han till Dagens Industri.

Dagens Industris reporter Jonas Jonsson och tidningens politiske redaktör P.M. Nilsson har träffat den sparkade Swedbank-vd:n i Stockholm under fredagen. Han beskrivs som avspänd och på gott humör.

Det var Dagens Industri som först avslöjade för honom att han blivit anmäld till Finansinspektionen, och han har fortfarande inte blivit kontaktad av Ekobrottsmyndigheten, uppger han.

Han beskriver för tidningen om hur Swedbanks rutiner för koncernledningens egna transaktioner på börsen ändrades i somras. Michael Wolfs egen pensionsdepå hanterades i Swedbank. Private banking-enheten skötte affärerna och frågade honom när han behövde godkänna något. De kollade också allt med compliance (enheten för regelefterlevnad) innan de har gjort transaktioner, enligt Wolf.

"Jag är whistleblowern"

I augusti ändrades reglerna.

Och Michael Wolf tolkar det som att den "whistleblower" som nämnts i samband med den anmälda affären är – han själv.

– Det har i efterhand visat sig att jag har godkänt affärer för min räkning i bolag som har funnits på bankens stopplistor. Jag har inte kunskap om vilka företag som finns på listorna och ska heller inte ha det. Om det är detta anmälan handlar om så är det jag själv som är whistleblowern, säger Wolf till Dagens Industri.

Han menar att han varit noga med att allt ska skötas rätt, och är säker på att utredningen mot honom ska komma fram till samma sak.

Exakt vilka affärer det handlar om vill han inte berätta.

Stopplista över företag som banken jobbar med

Men Michael Wolf säger att både compliancechefen för storbolagsenheten (ansvarig för stopplistan) och koncernens compliancechef fått information av honom om bristerna i rutiner, och att båda bedömt att marknadsmissbruk inte är aktuellt.

Att ett företag hamnar på stopplistan, att anställda inte får göra affärer med dem, sker då Swedbank hjälper företag med transaktioner eller finansiering. Michael Wolf säger att han inte har tillgång till den, och heller inte behöver ha det.

"Sju fantastiska år"

I intervjun med Dagens Industris Jonas Jonsson säger Michael Wolf att han inte är bitter över det som skett den gångna veckan, och han menar att det inte alls pågår någon konflikt i banken.

– Jag har haft sju fantastiska år på banken och är otroligt stolt. Jag blev överraskad av att jag blev uppsagd, men det är styrelsens fulla rätt att avsätta och tillsätta vd. Jag upplever inte att jag har haft en konflikt med Anders Sundström. Anmälan till Fi är ett nytt agerande från banken.

Men spekulera i vad som egentligen låg bakom att han sparkades vill han inte göra, och teorierna om maktkamp kommenterar han inte heller. Alla med en hög position har fiender, menar han, och det är inget konstigt med det. Det ingår i vd-jobbet att man kan bli utbytt med kort varsel.

Vill värna sin heder

Däremot erkänner han att läget är tufft just nu.

Otroligt obehagligt och orättvist. När det bara var en uppsägning så kände jag inte så mycket med det här är annorlunda. Det är viktigt för mig att värna min heder, säger han till Dagens Industri.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!