Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mia, 36, chockas av Comhems våldsporr

Mia Eriksson, 36, är en av Comhems användare och berättar att hon blev helt chockad när hon läste beskrivningen.
Foto: Privat.
Foto: Robin Aron

Mia Eriksson är en av Comhems användare och skulle använda deras tjänst för att kolla på film. Då råkade hon se hur företaget marknadsför porrfilmer där äldre män beskrivs ha våldsamt sex med tonårstjejer mot deras vilja.

– Det är otroligt anmärkningsvärt att Comhem saluför dem, säger hon.

"Tonårstjejer förlorar oskulden! Se hur deras trånga hål töjs ut av de massiva stakarna! Det kan hända att de klagar lite i början men det är ingen fara, det är bara att köra lite hårdare!".

Så marknadsför Comhem hyrfilmen "Tonårsamatörer!" under kategorin "Knappt laglig" på porrfilmstjänsten Hustler.

Mia Eriksson, 36, är en av Comhems användare och berättar att hon blev helt chockad när hon läste beskrivningen.

– Jag var inne på tjänsten och skulle hyra vanlig film och så låg Hustler precis under. Där fanns det en kategori med namnet "Knappt laglig", vilket kändes väldigt oroväcknde och jag ville kolla vad det var.

"Knappt laglig 142", "Tonårig analmardröm 4" och "Hardcore tonårsanalt" är några av titlarna som Comhem erbjuder tittarna genom sin tjänst.

"Inget fel med att få arschlet sönderknullat och ansiktet täckt med sperma, eller hur?". Så lyder en av filmernas beskrivningar.

Mia Eriksson tycker att Comhems marknadsföring av filmerna är helt fruktansvärd.

– Jag blev väldigt illa berörd. Sådan här porr förekommer ju, men det är otroligt anmärkningsvärt att Comhem saluför den.

Mia Eriksson tycker inte att sexfilmer i sig måste vara fel. Men hon anser att man bör ha ett samtal om var gränsen går.

– Genomgående i de här filmerna är att det handlar om väldigt unga tjejer som precis fyllt 18. "45-kilos" kallar man dem, ungefär som att det vore en ko. Det går att skapa film där båda parter uppenbart får ut något positivt av det och njuter ömsesidigt.


LÄS OCKSÅ: Bluffarna skickar påhittade fakturor


Mia Eriksson reagerar särskilt över att sexet i filmerna beskrivs som väldigt våldsbetonat.

– Tjejerna utmålas som smala och trånga. Idealet är att dessa kroppar inte ska vara riktigt vuxna och att tjejerna egentligen inte vill. Det är ett otroligt våldsbetonat och pedofilt synsätt. Det är dessa bilder jag tycker att Comhem behöver stå till svars för.

Comhem: "Vi ska bättra oss"

Max Hellström, som är presschef på Comhem, säger att beskrivningarna av filmerna inte skrivits av Comhem själva, utan av leverantören Hustler.

– Det är ju texter som levereras till oss, och vi har helt enkelt missat att upptäcka det här. Vi sitter faktiskt precis just nu och försöker ta reda på det hur exakt det här går till.

Max Hellström vill understryka att porrfilmstjänsten Hustler inte är en kanal som är lättillgänglig för användarna.

– Du måste klicka dig till fram för att hyra eller lägga till dessa kanaler, de ingår inte i något paket vi har. Dessutom har vi en så kallad föräldrakod, så att du kan begränsa eller helt ta bort oönskat innehåll med hjälp av en kod.

Max Hellström berättar vidare att de ska ha bättre koll på vilka texter leverantörerna skickar till dem.

– Det som har hänt är inte okej. Vi ska bättra oss och jag kan bara be om ursäkt för det.

Filmerna blir kvar

På Comhems Facebooksida är det många som har reagerat starkt på hur porrfilmerna marknadsförs.

Max Hellström säger att han har full förståelse för att filmernas beskrivningar väcker anstöt.

– Jag tycker inte heller att de formuleringarna är speciellt trevliga, jag hade reagerat nästan likadant själv.

Nu har Comhem bestämt sig för att så snart som möjligt ta bort beskrivningarna.

Men filmerna blir kvar.

– Vi har en ganska öppen attityd, så länge man följer de avtalen vi har och de regler som finns, då är det okej. Att gå in och avgöra vad som är kränkande eller inte är helt omöjligt.

Vissa av era kunder tycker att filmernas innehåll bidrar till mäns våld mot kvinnor, håller du med om detta?

– Det kan jag nog inte hålla med om. Att säga att Comhem bidrar till ökat våld mot kvinnor är att dra det för långt. Filmerna håller sig på rätt sida av gränsen, dock inte deras beskrivningar.

Var ska man dra gränsen?

– Det är komplicerat. Jag tycker att vi måste akta oss för att de som är mest kränkta får styra frågan. Vi måste kunna diskutera porr på ett seriöst sätt utan att tyckandet tar för mycket plats.

Är det en diskussion ni för internt?

– Jag skulle inte säga att vi gör det varje dag, men definitivt så pågår det här regelbundet.

"Vill Comhem förknippas med våldsporr?"

Men Mia Eriksson tycker inte att Comhem gör tillräckligt. Inte bara beskrivningarna, men även filmerna, behöver försvinna från tjänsten, säger hon.

– Det är väldigt skenheligt. Innehållet i porrfilmerna är ju grovt förnedrande och återskapar bilderna av att kvinnor vill förnedras. De hjälper till att upprätthålla att män våldtar och utsätter tjejer för övergrepp.

Hon kräver att Comhem tar ett tydligare ställningstagande.

– Jag tycker verkligen att det är ryggradslöst. Någonstans måste man dra en gräns. Comhem behöver bestämma sig för ifall de vill förknippas med förnedrande våldsporr och med beskrivningarna som får det att vända sig i magen. Kan en film med titeln "Tonårig analmardröm 4" verkligen vara erotik?

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!