Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metros storägare: Jag är utsatt för en häxjakt

KLEV IN: Christen Ager-Hanssen har stora planer för Metro.Foto: METRO
SLÅR TILLBAKA. ”Jag är utsatt för en häxjakt och jag ska stämma kronofogden”, säger Metros ägare och styrelseordförande Christen Ager-Hanssen.Foto: ROGER SCHEDERIN / ROGER SCHEDERIN / STUDIO LIGHTHO SCANPIX SWEDEN
HOPPADE AV. Finansmannen Mats Qviberg under en av processdagarna i Stockholms tingsrätt. Personal från kronofogden har vid några tillfällen varit på plats i tingsrätten och spanat efter norrmannen Christen Ager-Hanssen.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidningen Metros storägare Christen Ager-Hanssen måste gömma sig för Kronofogden ända till sista december 2018.

Personal från myndigheten spanar nu på olika adressen i hopp om att kunna ringa in honom för delgivning och driva in skatteskulden

– Jag är utsatt för en häxjakt, säger han från okänd plats.

Den sista december nästa år avskrivs större delen av de skatteskulder som Kronofogden hittills misslyckats att driva in från tidningen Metros ägare Christen Ager-Hanssen. Skulderna går tillbaka till 2003 och 2004. I förrgår var skatteskulden uppe i 17 107 240 kronor.

Jakten på skattepengarna sköts inte längre av en ''vanlig'' avdelning hos Kronofogdemyndigheten utan har trappats upp och leds av en grupp som har särskilt svåra ärenden på sitt bord.

Delgivningscirkusen kan pågå åtminstone fram till sista december 2018. Då avskrivs större delen av skatteskulden om inte Skatteverket försöker förhindra att skulden preskriberas.

Kronofogden sökt Ager-Hanssen på Metro

I dag bekräftar också Kronofogdemyndigheten att man letat efter Christen Ager-Hanssen på tidningen Metro.

– Vi försökte nå honom där. Det är korrekt. Men vi fick ingen kontakt där så då kontrollerade vi några andra adresser i stället. Vi kan ju inte bryta oss in, säger kronokommissarie Mats Rosenqvist.

Polishämtning

Kronofogden har inte nått  fram med någon av sina delgivningar till Chisten Ager-Hanssen. Delgivningen i sig ger inga pengar till statskassan. Men i samma ögonblick som han nås av en delgivning kan Kronofogden ta till polishämtning för att förhöra honom om eventuella tillgångar i Sverige som kan användas för att betala av skatteskulden.

– Är man bevisligen delgiven och inte kommer till ett förhör som vi kallat till så kan man bli hämtad av polis, säger Mats Rosenqvist.

 

LÄS MER: TV4 bryter med Metro efter Qvibergs intervju 

 

Och Kronofogden är inte främmande från att ta till hela batteriet med åtgärder mot norrmannen.

Det nu aktuella delgivningsärendet gäller en faktura på tre miljoner som norrmannen Christen Ager-Hanssen skickat till finansmannen Mats Qviberg. Qviberg har förbjudits att betala några pengar till Age-Hanssen och nu ska norrmannen delges utmätningsbeslutet.

Spaning i tingsrätten

Enligt vad Expressen erfarit från flera källor med insyn i fallet har personal från Kronofogdemyndigheten också spanat efter Christen Ager-Hanssen inne på Stockholms tingsrätt. Det har skett under dagar när det gigantiska HQ-målet pågått där Mats Qviberg tillhör de som stämts på miljardbelopp. Qvibergs gamle vapendragare Christen  Ager-Hanssen har funnits vid hans sida i rättssalen. 

Personalen från kronofogdemyndigheten hade hoppats kunna överraska norrmannen i domstolen och sträcka över delgivningen. Men Christen Ager-Hanssen har inte synts till i tingsrätten vid de tillfällen myndighetens personal varit på plats.

Metros ägare: ”Jag stämmer Kronofogden”

Christen Ager-Hanssen är rasande när Expressen talar med honom och hotar stämma kronofogden. Hans vistelseort är inte känd när vi når honom på telefon.

 

LÄS MER: Efter avhoppet – Metro är till salu

 

 – De får jaga mig hur mycket de vill. Jag finns inte i Sverige. Jag har inget med Sverige att göra.

Är det inte lite pressande att ha Kronofogdens personal i hasorna?

– Det är omänskligt, en häxjakt. Men jag är inte i Sverige och kommer inte till Sverige förrän i höst.

Kronofogden har trappat upp jakten på dig.

– De får göra vad de vill. Det är bara ett drev, inget annat. Det är en en 20 år gammal skattetvist och de har gjort en felaktig förlängning av skattetvisten. Jag bor utomlands och de kommer att få höra av mina advokater.

– Jag kommer också stämma Kronofogden för felaktig hantering av ärendet. De blandar ihop korten på ett helt felaktigt sätt. Och jag kommer att vidta juridiska åtgärder.

Christen Ager-Hanssen anser att Skatteverket och Kronofogdemyndigheten är chanslösa mot honom.

– Varje gång jag har en juridisk tvist har jag vunnit och jag kommer att vinna den här också. Jag kommer att slå tillbaka, det gör jag alltid.

Kronofogden sökte dig i går på Metro.

– Jag jobbar inte där, jag jobbar utomlands. Jag bor inte i Sverige. Det är det sista stället på klotet där jag skulle vilja bo. Det är ett icke rättssäkert land. Det går inte att förlänga skatteskulden. Det finns inte på kartan.

Metro:s vd vill inte prata

Det var i februari tidigare i år som finansmannen Mats Qviberg och hans affärspartner Christer-Ager-Hanssen gick in som ägare för den nordiska delen av Metro. Qviberg hoppade av i maj efter några turbulenta månader, och överlät ägardeln till Ager-Hanssen för en krona.

I samband med köpet i februari förklarade Ager-Hanssen sina visioner kring Metros framtid i en film tidningen publicerade. 

På Metro vill man inte prata om att deras ägare och styrelseordförande jagas för skatteskulder av Kronofogden.

– Det här är en fråga mellan Christen Ager-Hanssen och Kronofogden. Det har inget att göra med Metro så jag måste tyvärr be att få avböja den här intervjun, säger vd Mikael König.

De har ju sökt honom även på Metro.

– Det här är en sak mellan Christen Ager-Hanssen och Kronofogden. Det har inget med Metro att göra.

Har är ju tidningens ägare och styrelseordförande och Kronofogden har sökt honom på Metro.

– Det har inget med Metro att göra. Därför vill jag inte kommentera det hela.

Tycker du det är jobbigt att er styrelseordförande jagas av Kronofogden?

– Jag är hemskt ledsen, men jag har inga kommentarer.

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!