Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metros ägare vägrar att betala in sin skatteskuld

Norrmannen Christen Ager-Hanssen är ägare till gratistidningen Metro.
Christen Ager-Hanssen hade en gång i tiden högtflygande planer för flygbolaget Fly Me. Men det slutade med konkurs och polisutredning.
Foto: Expressen / TT NYHETSBYRÅN
Christen Ager-Hanssen anser att han är utsatt för en häxjakt.
Foto: ROGER SCHEDERIN / ROGER SCHEDERIN / STUDIO LIGHTHO SCANPIX SWEDEN
Finansminister Magdalena Andersson ser ut att inte få in en enda krona av Christen Ager Hanssens skatteskuld till statens skattkista.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Tidningen Metros ägare Christen Ager-Hanssen,  55, väntar på att nyårsklockorna ska ringa.

När klockan går in på det nya året kastas större delen av hans skuld på 17 miljoner till svenska staten i papperskorgen.

Några pengar till  finansminister Magdalena Anderssons skattkista kommer det sannolikt inte att bli.

– 16 988 703 kronor är aktuell skuld, säger kronofogde Aldo Diaz Sartori.

Om norrmannen Chisten Ager-Hanssen korkar upp champagnen vid 12-slaget natten mot den 1 januari 2019 låter vi vara osagt.

Men tidningen Metros ägare, kan då fira att merparten av hans stora skatteskuld till svenska staten då har preskriberats. Förvisso är det i dag nästan sex månader kvar, men det finns inget som tyder på att Kronofogden under de återstående månaderna skulle göra det stora klippet när det gäller Christer Age-Hanssen. 

Tänker inte betala skatteskulden

År efter år har norrmannen jagats utan att Kronofogden lyckats ringa in honom genom delgivning och  har inte kommit åt några större belopp. Och han tänker heller inte betala har han tidigare klargjort för Expressen.

Metros ägare, norrmannen Christen Ager-Hanssen.
Foto: ROGER SCHEDERIN /

– Det är en gammal historia som jag anser är preskriberad. Jag bor utomlands och har inga tillgångar i Sverige. Det där är helt inaktuellt, har Christen Ager-Hanssen tidigare sagt.

Vaken Skatteverket eller Kronofogden har lyckats få riktigt grepp om norrmannen Christen Ager-Hanssen.

 – De får jaga mig hur mycket de vill. Jag finns inte i Sverige. Jag har inget med Sverige att göra, har han tidigare sagt till Expressen.

"Omänskligt, en häxjakt"

Är det inte lite pressande att ha Kronofogdens personal i hasorna?

– Det är omänskligt, en häxjakt. Men jag är inte i Sverige och kommer inte till Sverige förrän i höst.


LÄS OCKSÅ Christen Ager-Hanssens griftiga pil mot  finansmannen Qviberg  


Christen Ager-Hanssen har också hävdat att Kronofogden  och Skatteverket är chanslösa mot honom.

– Varje gång jag har en juridisk tvist har jag vunnit och jag kommer att vinna den här också. Jag kommer att slå tillbaka, det gör jag alltid.

Skulden till svenska staten hos Kronofogden tickar dock på med ränta. Och hos Kronofogden vet man exakt hur stor skulden är.

– 16 988 703 kronor är aktuell skuld, säger kronofogde Aldo Diaz Sartori.

Det är den totala skulden?

– Ja det är det som ligger hos oss i dagsläget. Den 31 december 2018 är det två av målen som preskriberas..

– En på 238 156 kronor och n på 16 173 419 kronor. Efter det är det 577 128 kronor kvar som preskriberas den  31 december 2019.

Skatteskulderna har kunnat preskriberas tidigare. Men preskriptionstiden har förlängts på grund av att Christen Ager-Hanssen anses ha försvårat möjligheten för svenska staten att få in pengarna.

Domstolen: "Felaktiga utländska adresser"

I en dom från 2013 när preskriptionstiden förlängdes skrev förvaltningsrätten i Stockholm: 

”Christen Ager-Hanssen har inte invänt mot Skatteverkets ansökan. Han saknar känd hemvist och det har inte kunnat klarläggas var han uppehåller sig. Genom att uppge felaktiga utländska adresser har han påtagligt försvårat det allmännas förutsättningar att bevaka sin fordran. Det rör sig dessutom om betydande belopp”.

Christen Ager-Hanssen har sökts på olika adresser i Stockholm. Bland annat har personalen från Kronofogdens specialenhet för svårare fall vid minst ett tillfälle försökt nå honom på Metros redaktion i Stockholm. Brev till hans adress i London har inte besvarats.

Mats Qvibergs rådgivare

På grund av regelverket kan han inte delges i Storbritannien.

– Förutom uppgifterna om beloppen är det bara våra eventuella beslut som är offentliga. Utredningsåtgärder och liknande omfattas av sekretess, säger kronofogde Aldo Diaz Sartori.

Christer Ager-Hanssen var finansmannen Mats Qvibergs rådgivare under rättsprocessen i Stockholms tingsrätt efter att HQ Bank kraschat.

Tidningen Metro ägdes tidigare av Mats Qviberg, men som sålde tidningen till Ager-Hanssen efter några turbulenta månader som tidningsägare.

Expressen har upprepade gånger sökt Christian Ager-Hanssen.

Finansmannen Mats Qviberg.
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Han har tidigare uppmärksammats för sitt delägarskap det numera kraschade flygbolaget Fly Me.

Flygbolaget gick i konkurs 2007 och senare  inleddes en brottsutredning där även Christenn Ager-Hanssen åtalades för ekobrott. Norrmannen, som var storägare, friades.  

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!