Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronofogden skulle fånga in Metros ägare vid tingsrätten

Christen Ager-Hanssen jagas för en skatteskuld på 17 miljoner. Han hävdar dock själv att han är utsatt för en häxjakt.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Metros ägare Christen Ager-Hanssen lyckades i morse undgå att fångas in av Kronofogden.

Norrmannen var kallad till Stockholms tingsrätt där han skulle möta sin tidigare vän – finansmannen Mats Qviberg.

På plats fanns också personal från Kronofogden.

Men i sista minuten meddelande han per mejl att han bara kunde förhöras via Skype från London.

Christen Ager-Hanssen jagas sedan flera år tillbaka av Kronofogden. Bakgrunden är en skatteskuld på närmare 17 miljoner som tidningen Metros ägare vägrar att betala.

Myndigheterna kämpar dock mot klockan. Den 31 december avskrivs större delen av den svenska skatteskulden.

Kronofogdens personal har försökt nå Christen Ager-Hanssen för att han ska tvingas uppge sina tillgångar. Han har bland annat sökts på Metros redaktion i Stockholm. Men försöken har varit förgäves.

 

Christen Ager-Hanssen uppehåller sig i  London där han är utom räckhåll för Kronofogden. Han anser själv att han är utsatt för en häxjakt.

Kronofogdens personal på plats i tingsrätten

I morse trodde dock Kronofogden att chansen var kommen när de skulle få tag på honom för delgivning. Platsen var Stockholms tingsrätt där personal från myndigheten också fanns på plats.

De forna vännerna Christen Ager-Hanssen och finansmannen Mats Qviberg var i dag båda kallade till Stockholms tingsrätt i efterdyningarna till konkursen med HQ.

 

LÄS OCKSÅ: Christen Ager-Hanssens attack på Mats Qviberg

 

Christen Ager-Hanssen vill genom sitt bolag Custos ha konkursförvaltaren Bill Kronqvist utkastad i hopp om att kunna komma åt 51 miljoner som Ager-Hanssen hävdar att Mats Qviberg är skyldig pengar för att han hjälpte honom under HQ-processen i tingsrätten som Qviberg vann.

Kan ta Ager-Hanssens klocka

Även Kronofogden är intresserad av att lägga beslag på den del som motsvarar skatteskulden.

Personal från Kronofogden var också beredd att göra direktutmätning i domstolen, t ex om han hade en värdefull klocka på sig eller något annat utmätningsbart av värde. Men det förutsatte att Christen Ager-Hanssen fanns i rätten.

Men Christen Ager-Hanssens stol tom. Sent på söndagskvällen skickade han ett mejl till tingsrätten där han meddelande att han inte kunde komma. Han var kvar i London.

I mejlet, som var avsänt klockan 22.09 på söndagskvällen, meddelande Christen Ager-Hansser att han av "processekonomiska skäl" ville höras över telefon, via videolänk eller över Skype.

Förhandlingen ställdes sedan det kommit in ny bevisning  sent och det krävs brittiskt tillstånd om Christen Ager-Hanssen ska höras via telefon eller Skype från London

"Jag vill inte tala med dig"

Expressen lyckades nå Metros ägare på telefon vid lunchtid på måndagen. Men samtalet blev kort.

Christen Ager-Hanssen la på luren när Expressen ringde honom.Foto: ROGER SCHEDERIN / STUDIO LIGHTHO EXPRESSEN

– Jag vill inte prata med dig, Hej då, sa han innan samtalet bröts.

För Kronofogden betydde det att de än en gång hade missat att nå Christen Ager-Hanssen.

En källa med insyn i hela fallet med skatteskulden säger att Christen Ager-Hanssens agernade i sista minuter inte var överraskande.

– Han anade säkert att personal från Kronofogden skulle vara på plats i domstolen. De kommer aldrig att kunna delge honom innan skulden är avskriven.

De svenska myndigheterna har nu bara några månader på sig att få in skatteskulden. I normala fall skulle den ha varit avskriven sedan flera år tillbaka. Men Christen Ager-Hanssen anses har försvarat för myndigheterna att driva in skulden. Därför har den förlängts.

 

LÄS OCKSÅ: Christen Ager-Hanssen vägrar att betala sin skatteskuld 

Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!