Ägaren namnger chefer som ska stämmas

Metros ägare Christen Ager-Hanssen.
Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS.SE
Metro ska dra ned på utgivningstakten.
Foto: DN
Utanför Metros redaktion.
Foto: Emma Hammarfeldt

Metros hårt pressade ägare Christen Ager-Hanssen, 56, har informerat Kinnevik om att han ska stämma investmentbolaget och Kinnevik-cheferna Joakim Andersson och Torun Litzén.

Ager-Hanssen hävdar att en tidigare nyckelperson inom Metro fick betalt av dåvarande ägaren Kinnevik för att frisera siffrorna inför försäljningen av tidningen.

– Det har vi bevis på. Det var mutor, påstår Ager-Hanssen som nu kräver 300 miljoner kronor – eller en förlikning.

Turerna kring gratistidningen blir allt märkligare. Klart är att Metro har tiotals miljoner kronor i skulder, att kronofogden tömt Metros bankkonton och att hyresvärden vill vräka redaktionen.

Metros vd Christen Ager-Hanssen har svarat med att först utlova en nyemission om ”50-60 miljoner kronor”. Sedan sa han till Expressen att bolaget denna vecka ska begära en företagsrekonstruktion.

Metro ska också, enligt norrmannen, dra ner på utgivningen så att papperstidningen kommer ut färre dagar. Personalstyrkan ska minskas. Allt för att rädda Metro undan konkurs.

Men Ager-Hanssen berättar också för Expressen att han ska stämma Kinnevik, investmentbolaget som sålde Metro 2017:

– Vi ska kräva 300 miljoner kronor. Kinnevik har manipulerat siffrorna och dolt företagets verkliga ekonomiska situation.

I ett brev till Metros personal som skickades ut i dag skriver Ager-Hanssen:

”En ersättning för uppkommen skada för Custos kommer till stor del tillföras utvecklingen av Metro.”

”Kinnevik har dolt det medvetet”

Enligt Christen Ager-Hanssen så är det en tidigare nyckelperson inom Metro som manipulerat siffrorna på uppdrag av Kinnevik och därmed lurat köparna.

– Det har vi bevis på, säger han med eftertryck.

Så du menar att Kinnevik dolde det verkliga läget för er?

- Kinnevik har dolt det medvetet. De betalade en nyckelperson en ”kick-back” och vi har funnit emejl som visar det. Allt det här kommer stå i stämningsansökan.

”Hemliga mejl från Metro”

Expressen har tagit del av en mejlkorrespondens mellan nyckelpersonen på Metro och en annan anställd på bolaget. Mejlen - som är skrivna några dagar innan Kinnevik säljer tidningen – andas ett svårt ekonomiskt läge för Metro.

Interna mejl mellan nyckelpersonen på Metro och en annan anställd. Mejlen andas allt annat ett ljus läge för tidningen.

Christen Ager-Hanssen låter upprörd när Expressen läser upp mejlen för honom att få en kommentar:

– Chockerade. De här mejlen är alltså skrivna några dagar innan vi tog över tidningen.

Han vill inte uttala sig om han sett de aktuella mejlen. Men säger:

– Vi har gått igenom 50 000 mejl.

”De pumpade upp bolaget”

I sitt mejl till personalen skriver Metro-chefen om nyckelpersonen:

”I efterhand har det framkommit att ”NN” hade ett hemligt prestationsbaserat avtal med Kinnevik som skulle ge ”NN” personligen 3,5% av en eventuell köpeskilling för att genomföra Kinneviks försäljning av Metro och på så sätt få köparen att betala ett så högt pris som möjligt. Custos förvärvade Metro för 50 mkr, vilket gav ”NN” personligen rätt till en ersättning om 1 750 000kr.”

Christen Ager-Hanssen, som är känd för sina medieutspel och hot om stämningar, säger upprepade gånger att Kinnevik serverade uppblåsta siffror inför försäljningen.

– Hela den här misären med Metro har Kinnevik orsakat, ingen annan. De pumpade upp bolaget för att kunna maximera försäljningen 2016 genom att dumpa priserna, därefter manipulerade och friserade de siffrorna och budget för 2018 trots att de visste att detta var felaktigt. De gjorde ett hemligt avtal med den tidigare nyckelpersonen som skulle få en prestationsbaserad ersättning av köpeskillingen om 3,5 procent.

”Kinnevik betalade honom 1,8 miljoner kronor i kickback”

Metros vd säger att han vet hur mycket som betalts.

– Kinnevik betalade honom 1,8 miljoner kronor i kickback på köpeskillingen. Det avtalet var dolt för oss. Det var mutor.

Christen Ager-Hanssen påstår att den tidigare nyckelpersonen inom Metro hade ett eget motiv till att förbättra siffrorna och tillägger att han har mejl som bevisa att han talar sanning.

– Jag har jäkligt bra på fötterna. Jag har varit med förr och har omfattande dokumentation som bevisar.

Ager-Hanssen, som själv jobbat inom Kinnevik men som blev känd för allmänheten för sin inblandning i den stora FlyMe-konkursen, säger:

– Att avslöja kickback avtal är nästan omöjligt. Att siffrorna var manipulerade och att faktiskt resultat inte blev redovisat för oss är självklart svårt att upptäcka. Vi var av uppfattningen att Kinnevik var ett hederligt bolag.

Christen Ager-Hanssen säger att han har samlat in omfattande bevisning som visar buffen med de ekonomiska siffrorna för Metro inför övertagandet den 14 februari 2017.

”Det är en allvarlig anklagelse”, säger Torun Litzén, Kinneviks kommunikationschef.
Foto: PELLE T / ALL OVER PRESS SMALLMEDIA / EXP

Den utpekade före detta nyckelpersonen vill inte bemöta anklagelsen utan hänvisar till Kinnevik:

– Vi är helt trygga med hur den här processen har gått till, säger kommunikationsdirektör Torun Litzén:

– Custos hade all tillgänglig finansiell information för att bedöma hur det gick för Metro och vi är helt trygga med hur den processen har gått till, säger Torun Litzén.

Han säger att han ska stämma er, hur ser ni på det?

– Det är en allvarlig anklagelse. Det får vi avvakta och se om han gör men då får det väl prövas rättsligt. Det vi kan säga är att vi är trygga med hur vi har hanterat processen.

När det gäller att den tidigare nyckelpersonen skulle ha friserat siffrorna säger Torun Litzén:

– Vi kommenterar inte avtal mellan oss och enskilda befattningshavare. En sån konstruktion i en försäljningsprocess är inte ovanlig, däremot ska ledande befattningshavare självklart inte vilseleda. Det är självklart att alla ska arbeta med korrekt information och det anser vi att vi har gjort.

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!