Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Metros ägare har lyckats överlista myndigheterna

Christen Ager-Hanssen, ägare av Metro,som jagas för en skatteskuld på närmare 17 miljoner.
– Jag är utsatt för en häxjakt, har Christen Ager-Hanssen tidigare sagt.
Foto: ROGER SCHEDERIN / ROGER SCHEDERIN / STUDIO LIGHTHO SCANPIX SWEDEN

Norrmannen Christen Ager-Hanssen, ägare till gratistidningen Metro, kan snart börja fira.

Vid midnatt natten mot nyårsdagen 2019 dras ett streck över hans gigantiska skatteskuld på drygt 16 miljoner till svenska staten.

– Vi vill träffa honom för att gå igenom och se vilka tillgångar han har, säger inspektör Katja Pernehagen på Kronofogdemyndigheten.

Men chansen är minimal att Christen Ager-Hanssen ska knacka på kronofogdens dörr och vilja berätta något om sina tillgångar.

Vid tolvslaget natten mot nyårsdagen 2019 tvingas kronofogden blåsa av den stora jakten på norrmannen som år efter år gäckat myndigheten. Större delen av skatteskulden preskriberas vid årsskiftet.

Det har gjorts flera misslyckade försök att nå Christen Ager-Hanssen, kronofogdens personal har varit honom hack i häl, men varje gång har de kommit för sent. 

Ager-Hanssen är svåråtkomlig i London

Kallelser har skickats till hans uppgivna adress i London, till företaget Custos kontor och till Christen Ager-Hanssens mejladress.  Men Metros ägare har inte besvarat breven. Själv uppger han att han inte nåtts av några kallelser.


LÄS OCKSÅ: Jakten på Metros ägare


Vid minst ett tillfälle har man även försökt nå honom på gratistidningen Metros tidningsredaktion i Stockholm.

Men norrmannen tycks hela tiden ha lyckats överlista kronofogden.

Metros ägare anses har försvårat

När nyårsklockorna ringer om drygt elva månader upphör kronofogdens stora jakt på Christen Ager-Hanssen. Då avskrivs nämligen en större del av skulden till svenska staten. Skatteverket har tidigare lyckats förlänga preskriptionstiden eftersom Christen Ager-Hanssen anses ha försvårat för myndigheterna att driva in skulden.

Med dagens lagstiftning kan han inte delges i Storbritannien.

Just nu ser det ut som han ska lyckas slippa att betala de dryga 16 miljonerna.

Christen Ager-Hanssen - ägare till gratistidningen Metro - har inga planer på att betala några pengar till svenska staten. Han anser själv att han är utsatt för en häxjakt.
Foto: ROGER SCHEDERIN / ROGER SCHEDERIN / STUDIO LIGHTHO SCANPIX SWEDEN

Den exakta skulden är på 16 889 556 kronor.

Bakgrunden är skatteskulder som går tillbaka till 2003 och 2004 där ingen lyckats jaga reda på Christen Ager-Hanssen och delge honom kallelse till förhör för att ta reda på vad han har för tillgångar som tillhör honom.

– När den stora skulden skrivs av vid slutet av 2018 är det ungefär 570 000 kronor kvar som preskriberas i slutet av 2019, säger Katja Pernehagen.


LÄS OCKSÅ: Christen Ager-Hanssen anklagas för att hålla sig undan


Katja Pernehagen arbetar på en specialenhet inom kronofogdemyndigheten som jobbar med extra svåra indrivningsfall. Och dit hör Metros ägare.

"Där når vi inte honom"

Kronofogden vet var han bor - men kan inte nå honom.

– Han håller sig i England och där når vi inte honom, tyvärr. Där verkar han ha kommit in i en massa bolag, säger Katja Pernehagen.


LÄS OCKSÅ: 350 000 kronor hittades på Ager-Hanssens konto i Norge 


Men trots att chansen att få tag på honom är ytterst liten så har kronofogden inga planer på att ge upp sökandet efter Metros ägare.

– Det är inget som är avslutat. Men det är som att leta efter en nål i en höstack, säger Katja Pernehagen.

Formellt söks Christen Ager-Hanssen för delgivning.

Vad betyder delgivningen i det här fallet? Vad händer sen?

– Vi vill delge honom kallelse till förhör. Blir han delgiven och sedan inte dyker upp så kan vi använda oss av polishämtning. Vi vill träffa honom för att gå igenom och se vilka tillgångar han har.

Mystisk faktura till Mats Qviberg

Vid ett tillfälle hade kronofogden vittring på tre miljoner kronor. Det var en faktura som Ager-Hanssen skickat till finansmannen Mats Qviberg - tidigare ägare till Metro - för tjänster som anses ha att göra med HQ-rättegången där Ager-Hanssen syntes vid Qvibergs sida under ett stort antal av rättegångsdagarna.

Men Mats Qviberg sa att han inte förstod varför han fått fakturan från Christen Ager-Hanssen.

Kronofogden utfärdade i alla fall ett förbudsmeddelande vilket stoppade Mats Qviberg från att eventuella betala fakturan.

Häxjakt

Vad säger då huvudpersonen själv om skatteskulden och jakten på honom? Inte mycket.

Christen Ager-Hanssen har tidigare sagt till Dina Pengar att han är utsatt för en häxjakt från de svenska myndigheterna.

När Dina Pengar når honom nu så är det en ytterst fåordig person i andra ändan.

– Inga kommentarer, inga kommentarer. Hej då. 

Sedan är telefonsamtalet avbrutet.