Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metro tvingas ansöka om företagsrekonstruktion

Kronofogdens utmätningsbeslut om Metros konton. 2,8 miljoner hittades som nu ska överföras till Skatteverket.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Metros lokaler i Stockholm.
Foto: Emma Hammarfeldt
Christen Ager-Hanssen är i ordentligt blåsväder.
Foto: ROGER SCHEDERIN / STUDIO LIGHTHO EXPRESSEN

Metros hårt pressade vd och ägare, Christen Ager-Hanssen, ska stämma investmentbolaget Kinnevik som sålde gratistidningen till honom.

– Vi ska kräva 300 miljoner kronor. Kinnevik har manipulerat siffrorna och dolt företagets verkliga ekonomiska situation, säger norrmannen till Expressen.

Dessutom säger Ager-Hanssen att det måste genomföras en företagsrekonstruktion för att rädda tidningen. Han kräver att fordringsägarna skriver ner Metros skulder.

Expressen avslöjade under lördagen att Kronofogden slagit till mot gratistidningen Metros bankkonton i jakt på de 8,9 miljoner kronor som Skatteverket väntar på. Metro har totalt tiotals miljoner i skulder till staten och en rad företag, visar Expressens granskning.

Metros vd, styrelseordförande och ägare Christen Ager-Hanssen skyller dock det ekonomiska läget på investmentbolaget Kinnevik som, med ägaren Cristina Stenbeck i styrelsen, 2017 sålde Metro till Custos.

Custos ägdes då till 40 procent av finansmannen Mats Qviberg, och resten av Ager-Hanssen och hans barndomsvän Lars Jacob Bø. Numera är Qviberg ute ur bilden, efter att i en intervju ha kallat en av Metros reportrar för ”en typisk stalinist som vi borde bli av med”.

Kronofogdens utmätningsbeslut på Metro. 2,8 miljoner kronor spärrades på gratistidningens Nordea-konton, pengar som ska gå till att betala skatteskulder.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Custos majoritetsägare i dag är alltså den kontroversielle Christen Ager-Hanssen. Som tidigare jobbat inom Stenbeck-sfären, bland annat som vice vd på telekombolaget Netcom.

Hade ni inte kollat upp Metro innan ni gick in företaget?

– De ljög om de faktiska förhållandena. Det har kostat oss 150 miljoner kronor och vill kosta oss 150 miljoner till för att få ordning på bolaget. Deras svekfulla agerande är tydligt beskrivit i interna mejl. Vi har gått igenom alla mejl och ekonomiska avtal. Deras agerande kommer att finnas tydligt dokumenterat i stämningsansökan, säger Christen Ager-Hanssen.

När Expressen under lördagen talade med Christen Ager-Hanssen var han i London, där norrmannen lever och Custos har sitt kontor. 

Vad kommer ni kräva av Kinnevik?

– 300 miljoner kronor.

Det är många som fruktar att Metro ska försättas i konkurs.

– Vi kommer inte försätta Metro i konkurs, men en företagsrekonstruktion är naturlig eftersom Kinnevik missledde oss.

- Vi ska stämma Kinnevik på 300 miljoner kronor, säger Christen Ager-Hanssen, Metros vd och huvudägare.

Men hur ligger det till med alla skulder. Jag ser till exempel att det inte betalts in för personalens tjänstepensioner till Collectum?

– Vi kommer att göra en nyemission som sätter bolaget i position att betala. Skulderna är små jämfört med Stampen som hade skulder på 1,8 miljarder. 

Mediekoncernen Stampen, som bland annat ger ut Göteborgs-Posten, tvingades 2016 genomföra en företagsrekonstruktion för att undvika konkurs. Christen Ager-Hanssen var för övrigt intresserad av att bli minoritetsägare i Stampen när nya finansiärer togs in; det här var samtidigt som Stampen fått en en förfrågan om att köpa Metro. 

Allt slutade med att Stampen tackade nej till norrmannen som delägare och till att köpa Metro. Istället köpte han, via Custos Group, Metro från Kinnevik.

Men Ager-Hanssen anklagar nu Kinnevik för att ha blåst upp Metros ekonomiska siffror, så att företaget skulle se bättre ut än vad det i själva verket var vid försäljningen i februari 2017.

– Det handlar om ”Pump and Dump”, säger Christen Ager-Hanssen.

– Det är business as usual, säger Christien Ager-Hanssen och uppger att Metro ska komma ut som vanligt på måndag.
Metros Stockholms–redaktion är inhyrd i tjänstepensionsföretaget Alectas hus på Regeringsgatan i Stockholm
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Hur stor är risken att Metro går i konkurs?

– Vi kommer inte att sätta Metro i konkurs, vi kommer fortfarande satsa på bolaget.

”Kinnevik pumpade upp bolaget”

Enligt Christen Ager-Hanssens historiebeskrivning är det Kinneviks fel att Metro hamnat i omedelbar kris.

– Kinnevik sa att bolaget skulle göra en vinst på 10 miljoner. Men i själva verket visste de att det skulle bli en förlust på över 50 miljoner kronor. Det har vi bevis på.

– Hela den här misären med Metro har Kinnevik orsakat, ingen annan. De pumpade upp bolaget för att kunna maximera försäljningen 2016 genom att dumpa priserna, därefter manipulerade och friserade de siffrorna och budget för 2018 trots att de visste att detta var felaktigt. 

Christen Ager-Hanssen är känd för sina publika utspel och hot om rättsliga processer. 2018 påstod han i en intervju med tidskriften Fokus att ”Kinneviks siffror var orealistiska”, och sa att han skulle begära ”kompensation” från Metros förra ägare.

Expressen frågar:

Nu har ni Kronofogden i hasorna.

– Vi kommer att betala den restförda skatten.

Men har ni pengar?

– Ja, det har vi. Metro har inte pengarna utan det är vi som aktieägare som har det.

Tidningen Metro lever av att aktieägarna är villiga att satsa pengar i bolaget. Men tänker ni satsa pengar?

– Det beror på, säger Christen Ager-Hanssen och uppger plötsligt att han vill ha till stånd en rekonstruktion liknande den som tidningskoncernen Stampen gjorde. 

– Det är helt naturligt.

Metros lokaler i Stockholm.
Foto: Emma Hammarfeldt

I klartext skulle det betyda att fordringsägarna tvingades skriva ner sina krav på Metro. Hur mycket är oklart.

Men hur ska det gå till? Den nuvarande hyresvärden, Alecta vill till exempel ha in 2,4 miljoner i obetalde hyror.

– Det är upp till aktieägarna. Vi kan sätta villkor. Vi går in med pengar i bolaget under vissa villkor. Och då har vi en dialog om detta med motparten. Vi ställer helt enkelt villkor för att sätta in pengar.

Behöver personalen vara orolig för att tidningen inte ska komma ut på måndag?

– Det är business as usual. 

Metros vd säger att tidningen ska komma ut som vanligt, både digitalt och med en tryckt upplaga.

– De flesta andra ägare hade valt att lägga ned. Vi väljer att försöka rädda bolaget trots Kinneviks svek, säger Christen Ager-Hanssen.

Kinnevik avfärdar Ager-Hansen

Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén avfärdar Christen Ager-Hanssens  påståenden:

– Jag har inte i detalj sett vad Christen Ager-Hanssen säger. Men det jag kan säga är att vi känner oss trygga med hur försäljningen av Metro gick till. Från vårt perspektiv har försäljningen av Metro gått helt korrekt till och vi känner oss trygga med den processen.

Kinneviks kommunikationsdirektör Torun Litzén.
Annons:

NYHETSBREV: Dina Pengar guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!